Palafrugell aprova la construcció d’un hotel a Aigua Xelida enmig de les protestes de SOS Costa Brava

Palafrugell (ACN).- El ple de Palafrugell ha aprovat la construcció d’un hotel de 66 habitacions a Aigua Xelida enmig de les protestes de SOS Costa Brava. Els ecologistes han aplaudit les intervencions dels grups quan han anunciat que hi votaven en contra i han xiulat les intervencions d’aquells qui avalaven la proposta.

El punt de l’ordre del dia ha rebut el vistiplau del govern municipal (PSC i Som Gent del Poble), Junts i Vox. Per contra, s’hi han oposat els Comuns i ERC. L’alcalde, Juli Fernández, ha defensat que, negociant amb els promotors, han aconseguir reduir allò que permetia el planejament urbanístic, més de 150 habitacions. SOS Costa Brava, però, defensa que s’ha de prohibir la construcció de l’hotel desclassificant el sol.
Minuts abans de començar el ple, SOS Costa Brava ha desplegat una pancarta a les portes de l’Ajuntament i ha fet sonar la cançó “Pare” de Joan Manuel Serrat: “Pare, digueu-me què li han fet al bosc, que no hi ha arbres. A l’hivern no tindrem foc, ni a l’estiu lloc“. L’entitat ecologista ha fet una crida a assistir a la sessió per mostrar el rebuig a l’aprovació de dos punts de l’ordre del dia vinculats a la construcció d’un hotel a Aigua Xelida. L’entitat acusa el govern municipal de permetre activament “especulació urbanística” en una costa ja de per si massificada.
L’alcalde de la població, Juli Fernández, argumenta, per contra, que, des que han arribat al govern municipal, estan lliurant pràcticament una lluita contrarellotge perquè la moratòria aprovada l’anterior mandat caduca en breu i temen que els promotors comencin a presentar propostes per construir en aquells paratges on el planejament municipal ho permet.
Segons Fernández, si el sol es desclassifica i, per tant, s’hi prohibeix construir, l’Ajuntament es pot afrontar a haver de pagar indemnitzacions milionàries als propietaris dels terrenys. I remarca que aquesta situació d’Aigua Xelida s’estén a altres paratges costaners del municipi. Per això, remarca que als llocs on no poden impedir que s’hi aixequin establiments hotelers sense contravenir la normativa, han apostat per negociar amb els promotors per aconseguir una “reducció” de l’edificació i millorar la integració paisatgística.
En aquest punt, l’alcalde subratlla que el planejament permetia aixecar un hotel de fins a 150 habitacions. L’acord amb els promotors situa l’establiment en 66 i amb mesures correctores amb l’entorn. A més, també destaca que aquest dimarts han fet l’aprovació inicial, i que la tramitació seguirà el seu curs, tant amb el termini d’al·legacions com amb el preceptiu informe de la Comissió d’Urbanisme.
Les seves paraules no han estat ben rebudes per l’entitat ecologista, que acusa el govern de “manca de valentia“. També consideren que l’actual context de sequera evidencia que no hi ha suficients recursos naturals i que s’han de preservar els espais verds.

Picabaralla al ple
Després d’enunciar els punts de l’ordre del dia, els portaveus de cada grup (excepte la de Vox) han intervingut per exposar el sentit del seu vot i els arguments que els han portat a prendre aquesta decisió. La intervenció del regidor de Palafrugell En Comú Podem, Josep Ferrés, i la rèplica que ha fet el regidor d’Urbanisme, Xavier Rangel, han elevat el to i hi ha hagut una picabaralla amb el primer dient que el titular de l’àrea “no en té ni papa” i el segon carregant contra la deslleialtat que suposa acusar públicament el govern de prevaricar. Aquesta picabaralla ha forçat la intervenció de l’alcalde, que ha demanat respecte entre els grups del govern.
L’equip de govern hi ha votat a favor. També ho han fet Junts i Vox. Junts per “coherència política” perquè al programa electoral defensaven “la racionalització” i la compaginació del creixement del municipi, la generació d’ocupació amb el respecte cap a la propietat privada.
Palafrugell En Comú Podem considera que l’equip de govern “no ha fet els deures” i indica que el nou hotel tindrà un “consum enorme de recursos naturals“: “És inoportú“. ERC no ha entrat al fons de l’assumpte i s’ha limitat a demanar que el punt quedés sobre la taula per tenir “més temps” per valorar les opcions. Com que l’equip de govern no ha volgut retirar l’afer de l’ordre del dia, hi han votat en contra.
Això també ha despertat crítiques per part de l’alcalde, que remarca que durant l’anterior mandat van governar l’Ajuntament (ERC va tenir l’alcaldia durant tres anys) i ells mateixos van començar a negociar amb els promotors per intentar reduir el volum de l’edifici hoteler.

Tags: Aigua Xelida, Ajuntament de Palafrugell, aprovació, construcció, espais naturals, Hotel, medi ambient, Palafrugell, ple, protestes, societat, SOS Costa Brava, urbanisme
Notícia anterior
Torroella de Montgrí clama contra la violència masclista a la plaça de la vila pel crim de la veïna del poble
Notícia següent
El detingut pel crim masclista de Torroella de Montgrí no declara davant dels Mossos d’Esquadra

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes