Edició: Revista del Baix Empordà, 2018
Autor(s): Ramir Lacasa Laosa
Preu: 18 €
Palafrugell. Racons i raons amb història
El setè volum de la col·lecció Edicions de la Revista del Baix Empordà, amb pròleg d’Evarist Puig Dunjó i introducció de Lluís Molinas i Falgueras, és un recull històric que repassa edificis emblemàtics, nissagues, personatges, efemèrides i successos de la història de la “Vila del Peix Fregit”, alguns d’ells poc coneguts i encara menys divulgats. Amb més d’una setantena de fotografies, moltes d’elles inèdites, es divideix en 53 capítols independents que també es poden llegir d’una tirada en molts casos gairebé com si es tractés d’una novel·la d’intriga.
Palafrugell. Racons i raons amb història repassa així des de l’origen del mateix nom de la vila de Palafrugell (Palatio Frugelli) fins a l’evolució dels barris i dels nuclis de població palafrugellencs (Plaça Nova, el melic social de Palafrugell; La placeta d’en Tambor; Can Prats de la Carrera; El camp d’en Grassot; La desapareguda Placeta d’en Bou…). També analitza de forma minuciosa alguns dels seus elements arquitectònics i patrimonials més destacats (Una Sheela-na-gig a l’església de Sant Martí; Fent l’honor al déu Cupido; El martell, l’escaira i el cisell; Una columna i mitja; El símbol solar de Plaça Nova; El missatge és a la xemeneia; La barana del presbiteri de la parroquial de Sant Martí…) i alguns personatges oblidats per la historiografia (Un misteriós assassinat a Pierrefeu; En Pere Ferrer i Geli, àlies “Sillas”; El mestre major d’obra Joannes Jausí; Sebastià Vives, “en Malànima”; En Joan Fustaret; Francesc Maseras, “lo Carnicer de Verges”…), passant per establiments emblemàtics ja desapareguts (3, P. Ribas, 3; L’Escola Superior de Nois; El Glop…), sense oblidar ni molt menys episodis històrics decisius a l’hora de configurar el particular tarannà de la vila (Palafrugell, vila de lliurepensadors; El Memorial “Testimoni de la fe”; Un fill de Llofriu és afusellat a Plaça Nova; La farmàcia de Can Rosés…).
Com molt bé escriu Lluís Molinas en la introducció, “totes les poblacions petites o grans tenen els seus racons, els quals potser no sabem descobrir quan ens hi passegem. Poden ser petits i entranyables detalls arquitectònics que la pols del temps o de l’oblit no ha pogut esborrar. També poden ser personatges o esdeveniments, que en el context de la seva època cap lletraferit va fer sortir de l’anonimat”. Uns racons i unes raons que configuren un mosaic que permet conèixer de primera mà l’evolució i les transformacions polítiques, socials i urbanístiques que ha viscut la vila al llarg de la seva història i que fan de Palafrugell. Racons i raons amb història un llibre imprescindible per conèixer les arrels del nostre present més immediat.
Sobre l’autor
Nascut a Conca l’any 1958, Ramir Lacasa es va establir a Palafrugell amb la seva família a principis de la dècada de 1960. Tot i que en va marxar als 16 anys per anar a estudiar a Barcelona on, amb el temps, es diplomaria en Disseny i tècnica de desenvolupament de projectes relacionats amb carreteres i ponts, sempre s’ha sentit atret per la història del seu poble adoptiu, amb el qual segueix mantenint uns estrets lligams. Col·laborador assidu de Revista del Baix Empordà des de ja fa molts anys, des del mes de juny de l’any 2008 recull cròniques i històries de la població i la gent de la vila en el blog Palatio Frugelli.