Divendres 17 de maig, es commemora el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia. Palafrugell ha programat un seguit d’activitats per sensibilitzar sobre les violències i discriminacions que encara pateixen les persones LGTBI+ i les seves famílies arreu, en tots els àmbits de la vida.
L’acte principal del 17M a Palafrugell es celebrarà divendres a les 8 del vespre al Teatre Municipal, quan la diversitat serà la protagonista de les activitats abans del Pregó de les 62es Festes de Primavera. La regidora d’Acció Social, Ciutadania i Habitatge de l’Ajuntament de Palafrugell i el president de la Colla Diversalia de Festes de Primavera i de l’Associació Diversalia Costa Brava, membre de la Comissió d’Igualtat municipal, faran la lectura del manifest institucional.
Una estona abans, a les 5 de la tarda, es farà un mural commemoratiu a l’Espai Jove Els Ametllers. L’activitat està oberta a tothom i no cal inscripció prèvia.
Les propostes amb motiu del 17M s’allargaran tota la setmana. Fins al 24 de maig, es podrà veure a la Biblioteca Municipal, un aparador cultural temàtic, amb llibres, pel·lícules i altres materials. Al seu web (www.bibliotecadepalafrugell.cat) es pot trobar una nova guia de recomanacions LGTBI+. El Centre d’Atenció Primària i els centres educatius també commemoraran l’efemèride amb diferents activitats.
D’altra banda, durant una setmana la bandera LGTBI onejarà a la Torre de Can Mario i a diversos espais municipals. També es podrà veure als diferents perfils de l’Ajuntament a xarxes socials, com una manera més de reivindicar els drets LGTBI.
Les activitats a Palafrugell estan organitzades de forma coordinada entre l’Espai LGTBI+ (SAI) de l’Àrea d’Acció Social, Ciutadania i Joventut, l’Àrea de Cultura, la Biblioteca Municipal, l’Espai Jove Els Ametllers i l’Associació Diversalia Costa Brava.
Dia Internacional contra la LGTBIfòbia
El 17 de maig és una de les diades de commemoració LGTBI+ més conegudes i amb més ressò en l’àmbit internacional, amb accions en més de 130 països, reconeguda per diversos estats i institucions internacionals, com el Parlament Europeu o l’Organització de les Nacions Unides.
La jornada reivindicativa té els seus orígens en una campanya internacional de 2005 que va rebre el suport de més de 24.000 persones i de les principals associacions internacionals LGBTI+, durant la qual es va escollir el 17 de maig per commemorar que el mateix dia de 1990 l’Organització Mundial de la Salut va decidir eliminar l’homosexualitat de la seva classificació internacional de malalties.