Palamós és finalista al premi “Millor poble marítim de l’any” que convoca el col·lectiu de mitjans de Prensa Ibérica

Palamós.- El municipi de Palamós ha estat escollit com a finalista als premis Poble de l’Any.

Aquest guardó és una iniciativa del grup Prensa Ibérica, juntament amb les seves capçaleres a Catalunya –El Periódico, Diari de Girona, Regió 7 i Empordà–, amb l’objectiu de premiar totes aquelles activitats i projectes que fomentin el desenvolupament local en quatre àmbits concrets: el cultural, l’agrícola, el tecnològic i el marítim.
La candidatura palamosina és precisament per a aquesta darrera categoria, com a “Millor poble marítim de l’any”, per a la qual ha estat escollida per part d’un jurat entre els diversos municipis catalans que s’hi havien presentat, i ara ja s’ha obert el període de votació popular per tal que sigui la ciutadania la que triï entre els tres pobles finalistes que opten a aquest premi, i que a banda de Palamós, també hi ha els municipis gironins de Tossa de Mar i de l’Escala.
Aquesta votació popular s’allargarà fins al dia 22 de setembre, i es pot fer al web: www.millorpoble.cat/finalistes, on els municipis candidats exposen la seva argumentació.

Palamós, poble marítim per excel·lència
L’aval de Palamós és la seva pròpia realitat i història, vinculada sempre amb l’activitat marítima centrada en el seu port. L’origen del municipi està lligat directament amb el vincle marítim, quan el 1277 el rei Pere II el Gran crea un port reial en el qual recalar els seus vaixells. És per això que el 1279 es funda el municipi, per tant port i poble inicien la seva història al mateix moment.
Actualment, el port de Palamós és la porta marítima de les comarques de Girona, amb una dimensió comercial, pesquera i turística, destacant la importància del trànsit de mercaderies i l’estada de creuers turístics, convertint Palamós en la segona destinació de creuers a Catalunya, només per darrere de Barcelona.
El port de Palamós també té una dimensió cultural i en aquest àmbit cal fer especial menció al Museu de la Pesca, situat en un antic rafal portuari, és el primer museu dedicat a aquesta temàtica de la Mediterrània. O bé l’Espai del Peix, una aula de formació i aprenentatge per a descobrir la qualitat i la diversitat de la cuina marinera elaborada amb peix desembarcat al port de Palamós.
La relació directa que té la vila amb el producte pesquer, un dels segells identificatius del municipi, ha motivat la creació del projecte “Palamós Peix”, que impulsen la Confraria de Pescadors, la Fundació Promediterrània i l’Ajuntament de Palamós, amb l’objectiu aprofitar la diversitat de l’oferta de productes pesquers del municipi que ajudin a distingir, singularitzar i valorar Palamós.
Palamós és una vila costanera vinculada directament al mar, amb una de les flotes pesqueres més importants de la costa catalana, amb embarcacions dedicades a l’arrossegament, l’encerclament i les arts menors, on es destaca un producte pesquer en especial: la gamba. L’any 2007 es va crear la Marca de Garantia Gamba de Palamós amb la finalitat d’assegurar la traçabilitat del producte, augmentar la confiança del consumidor, incrementar el valor de la gamba i protegir el recurs. Des del 2013 s’aplica el Pla de Gestió Pesquera de la gamba vermella –iniciativa pionera al litoral català–.
Així mateix, Palamós organitza anualment un cap de setmana de temàtica marinera durant el mes de maig. Es tracta del festival “Palamós Terra de Mar” que té lloc al port de Palamós i per on cada any es donen cita més de 15.000 persones que gaudeixen de totes les activitats marineres que hi tenen cabuda.
Del global de restaurants que té municipi més d’una vintena estan especialitzats en cuina marinera i de peix. Destacar també les diferents jornades gastronòmiques que s’organitzen entorn el món del peix i el producte pesquer com el Menú de la Gamba de Palamós, Fira de la Gamba de Palamós o bé el Palamós Gastronòmic. En referència a les tradicions i la cultura cal destacar que al juliol a Palamós té lloc la Festivitat de la Verge del Carme, patrona de la gent de la mar, amb la tradicional processó marítima; i a l’agost es realitza la popular Mostra de l’Havanera Catalana, com a activitat cultural d’arrel marinera.
Palamós també es destaca en la nàutica esportiva, amb tres ports nàutics i amb la realització de proves esportives de vela del prestigi de les Christmas Race, la regata internacional de classes olímpiques que té lloc al desembre; o bé prova nàutica Optimist Trophy que cada any al febrer acull més de 500 regatistes, representants d’uns trenta països.
Des de Palamós es treballa perquè el litoral sigui un dels elements referents del municipi, i en els darrers anys s’han executat projectes mitjançant els quals s’han pogut materialitzar, entre altres, la millora d’espais naturals litorals com Castell, o bé la restauració i millora de la principal secció del camí de ronda de Palamós.
A tot això cal destacar que a finals de 2019 el municipi de Palamós va ser guardonat amb el distintiu turístic de “Vila Marinera”, de l’Agència Catalana de Turisme, per ser una població litoral que conserva la cultura lligada al mar.

Tags: cultura patrimoni, finalistes, historia, mediterrani, palamós, premi, premsa, reconeixement, societat, viles marineres, votació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Begur recupera la Fira d’Indians en una edició molt especial i reeixida
Notícia següent
L’Oncolliga posa en marxa un nou servei d’assessorament en nutrició i càncer

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes