Palamós lidera el rànquing gironí en eficiència de la seva xarxa d’aigua potable

Palamós
El rendiment hidràulic del municipi supera el 90%, situant-se en tercera posició en tot l’àmbit de Catalunya

Palamós és el municipi de la província Girona amb millor rendiment de la xarxa d’aigua potable, amb un 90,7%.
Aquesta és una de les conclusions de les auditories hídriques municipals, obligatòries per les entitats subministradores d’aigua en poblacions amb més de 5.000 abonats. Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), l’organisme que ha determinat els indicadors per estandarditzar les auditories, 133 municipis havien de publicar els resultats dels estudis abans del 31 de març del 2024, 23 d’ells de la província de Girona.

En el conjunt de Catalunya, Palamós ocupa la tercera posició de municipis amb millor rendiment de la seva xarxa d’aigua. Uns resultats que reflecteixen l’aposta clara de l’Ajuntament de Palamós i d’Aigües de Palamós (CAPSA) per una gestió òptima del servei, amb inversions constants per a la renovació i millora de les infraestructures que han permès assolir aquest alt nivell d’eficiència de la xarxa de distribució. 

Inversions a la xarxa d’abastament

En aquest sentit, des del 2016 s’han destinat 200.000 € anuals per a garantir el correcte estat de la xarxa d’aigua. Aquesta inversió ha permès una millora substancial en la infraestructura, reforçant la durabilitat i fiabilitat de la xarxa.

Entre les inversions més significatives realitzades a Palamós durant aquests darrers anys, es destaquen actuacions com la impermeabilització del dipòsit Ribera, el dipòsit de capçalera del municipi amb una capacitat de 5.400 metres cúbics, la del dipòsit Molí de Vent, de distribució de la zona del Mas Guàrdies amb una capacitat de 650 metres cúbics, juntament amb la millora de la canonada d’impulsió i l’estació de bombament del pou principal d’abastament del municipi.

 Així mateix, gran part de la inversió s’ha destinat també a la renovació de la xarxa en diferents zones del municipi, com l’Eixample, o els carrers amb alta concentració d’incidències com el carrer Riera o el carrer Gaspar Matas.

Més de 7 quilòmetres de noves canonades

Concretament, al llarg dels últims 8 anys s’ha substituït un total de 7,23 quilòmetres de canonada de fibrociment que ha arribat al final de la seva vida útil, per canonades de materials més duradors i sostenibles. Aquest esforç representa un pas endavant important en la modernització de la xarxa, que té una extensió total de 107,8 quilòmetres.

A aquestes intervencions s’hi suma la renovació progressiva de la totalitat del parc comptadors del municipi (13.080), amb la implementació del sistema de telemesura.  Una solució digital clau per a la gestió avançada del cicle de l’aigua. La gran quantitat d’informació que proporciona aquest sistema afavoreix l’eficiència en la gestió del recurs hídric, gràcies al control gairebé en temps real del rendiment hidràulic.

Així mateix, la telemesura permet la digitalització dels processos de lectures i facturació, així com la detecció i l’enviament d’alertes als usuaris i usuàries del servei de possibles fuites o consums anòmals, com per exemple comptadors aturats, dimensionats incorrectament o manipulats.

Plans de futur

CAPSA ha redactat els Plans Directors d’Aigua i Clavegueram, els quals marcaran el full de ruta per a les futures inversions en el municipi, que assenyalen com a prioritat continuar avançant en sostenibilitat i eficiència.

Un dels objectius principals és la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, d’acord amb els compromisos establerts per la Unió Europea de cara a l’any 2030. Per assolir aquest objectiu, s’està invertint en la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en les diverses infraestructures d’emmagatzematge i distribució principals de la xarxa.

 A més, es preveu la construcció d’un nou dipòsit d’aigua que complementarà l’actual dipòsit de capçalera. Aquest projecte augmentarà l’autonomia del municipi i millorarà la capacitat de resposta davant de qualsevol imprevist en la captació o compra d’aigua, garantint així una millor resiliència del sistema.

 També s’invertirà en la bifurcació i la renovació de les canonades principals del municipi, una mesura que permetrà disminuir les pèrdues de pressió a la xarxa durant els períodes de consum més elevat, especialment a l’estiu. Així mateix, es continuarà amb el procés de substitució de la xarxa de fibrociment, amb l’objectiu d’eliminar totalment aquest material de la xarxa.

 Amb tot aquest conjunt d’actuacions, Palamós no només vol continuar essent referent en rendiment d’aigua, sinó que vol seguir avançant com a municipi compromès en la sostenibilitat, la seguretat hídrica i la millora constant del servei per a tota la seva ciutadania.

Tags: Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aigua potable, ajuntament de Palamós, CAPSA, xarxa d'aigua

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Palafrugell busca persones que vulguin acompanyar joves de 14 a 17 anys en el seu itinerari formatiu per motivar-los a seguir estudiant
Notícia següent
El Consell Comarcal del Baix Empordà organitza un acte pioner en la lluita contra les violències masclistes

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes