Edició: Revista del Baix Empordà 2019
Autor(s): Pau Roig Ros
Preu: 15 euros €
Pedres venerables. Passejades amb història pel Baix Empordà
Amb pròleg de l’historiador palamosí Gabriel Martín Roig i més de 100 fotografies a tot color, el llibre proposa 16 rutes a peu repartides per més d’una vintena de municipis diferents: “Les coves de Ses Falugues” (Begur); “Santa Llúcia de l’Arboç” (La Bisbal d’Empordà); “La Vall dels Molins i Santa Maria de Fenals” (Calonge i Castell-Platja d’Aro); “De Colomers a Vilopriu passant per Gaüses i Pins” (Colomers i Vilopriu); “De Sant Miquel de Cruïlles a Sant Joan de Salelles” (Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura); “El Cim del Rocamaura i la Torre Moratxa” (L’Estartit); “Sant Romà de Sidillà” (Foixà); “De Gualta al mirador del Puig de la Font Pasquala i Fontanilles” (Gualta i Fontanilles); “El Santuari de la Mare de Déu dels Socors i els Clots de Sant Julià” (Forallac); “La Pedrera de la Morena, les mines de Mont-ras i la Font de la Teula” (Mont-ras i Palafrugell); “L’ermita de Bell-lloc i el Castell de Vila-romà” (Palamós); “Els Quermanys, miradors privilegiats de l’Empordà” (Pals); “Un passeig per l’Ardenya fins a Sant Baldiri passant per Sant Benet del Bosc” (Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d’Aro); “La Cova dels Moros i el Castell de Solius” (Santa Cristina d’Aro); “L’Aeròdrom republicà 318 i l’Illa de Canet” (La Tallada d’Empordà i Serra de Daró); i “Santa Maria del Palau” (Torroella de Montgrí).
Es tracta d’uns itineraris pensats per fer amb la família o amb els amics, sense presses i amb ganes de conèixer una mica més la història i el patrimoni natural i cultural del Baix Empordà, en un període de temps que abasta des de la prehistòria fins a mitjans del segle XX. L’objectiu principal és el de (re)descobrir i, sobretot, posar en valor espais coneguts i no tan coneguts de gran interès geològic, biològic o paisatgístic, posant una atenció especial en edificis històrics singulars –les “pedres venerables” del títol– que en alguns casos es troben actualment en un deplorable estat d’abandó amb el perill, cada vegada més gran, de caure en l’oblit. Cada ruta va acompanyada de la seva respectiva fitxa tècnica amb el temps efectiu de marxa, la seva dificultat i desnivell, així com de nombroses indicacions sobre l’itinerari, d’explicacions sobre els principals punts d’interès, i de diverses observacions i recomanacions, començant per una completa explicació històrica que permet posar el valor uns vestigis del passat que el temps i la vegetació a vegades proven d’amagar. Perquè, com escriu Gabriel Martín Roig en el pròleg, “una de les millors maneres de conèixer un territori és caminant-t’hi”.
L’autor: Pau Roig
Nascut a Tarragona l’any 1978, Pau Roig Ros és llicenciat en Comunicació Àudiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona. És coautor dels assajos sobre cinema Monstruos eléctricos. El cine de terror y ciencia ficción en la Universal (Arkadin Ediciones, 2011) i Crimen en la noche + Muertos y enterrados (Tyrannosaurus Books, 2013) i, juntament amb Xavier Niell, del llibre Dòlmens, coves i menhirs. Monuments megalítics del Baix Empordà, el Gironès i la Selva (Edicions de la Revista del Baix Empordà, 2017). També ha participat a l’assaig col·lectiu Historia de lo fantástico en la cultura española contemporánea (1900-2015) (Iberoamericana-Vervuert, 2017) i és autor en solitari de la novel·la Luna negra, de propera publicació. Actualment és cap de redacció de les publicacions comarcals Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic, per les quals ha escrit prop d’un centenar d’articles.