Pep Solà i Carme Jordi porten la màgia de la poesia de Joan Vinyoli a Santa Cristina

Santa Cristina d’Aro (Glòria Jara i Albertí)

Aquest dissabte 25 de maig, l’associació cultural sense ànim de lucre Amics de La Casa Màgica ha dedicat la conferència del mes a la poesia i en especial a Joan Vinyoli, poeta referent a Catalunya.

Pep Solà, biògraf i estudiós de Joan Vinyoli, i Carme Jordi, poetessa i rapsoda, han aportat la màgia de la poesia de Joan Vinyoli a més de trenta persones assistents a l’acte. Per una banda, Pep Solà ha donat a conèixer la figura del poeta que va tenir com a mestratge signatures tan importants com Rainer Maria Rilkei, Skakespeare i Carles Riba. Aquest últim se’l considera com el seu mentor intel·lectual. Joan Vinyoli, nascut a Barcelona a l’any 1914, entre 1922 i 1935 va estiuejar a Santa Coloma de Farners on va descobrir l’amor, la natura de les muntanyes amb boscos de suros i les paraules màgiques que li van permetre arribar a la poesia. De fet, després de Jacint Verdaguer, Joan Vinyoli és el segon poeta que ha pujat més muntanyes. Al 1937 va publicar el seu primer poemari, Primer desenllaç i després de l’impàs de la Guerra Civil, Vinyoli va continuar publicant poemaris com De vida i somni (1948) i Hores retrobades (1951), en el qual va rebre el reconeixement Els llibres de l’Óssa Menor. Tres anys després, va començar a estiuejar a Begur, població en que el va portar a descobrir l’àmbit metafòric i sensorial del mar. Una crisi religiosa el va portar a publicar Callats al 1956, en el que hi apareix el domini màgic, l’acte creatiu de la poesia, el que li dona sentit a la seva vida, i set anys més tard, Realitats. Dos llibres que la crítica no va entendre i va fer que Joan Vinyoli quedés arraconat amb la seva poesia personal, a diferència de la poesia compromesa socialment i amb el país de l’època. Quan Espriu, Foix,… van deixar d’escriure, els joves van descobrir Joan Vinyoli i per fi li va arribar el reconeixement del públic, a començaments de 1970, amb el poemari Tot és ara i res. A partir de llavors fins a la seva mort, a l’any 1984, Joan Vinyoli va publicar 10 llibres en que s’hi llegeix l’expressió d’un dramatisme existencial. Una trombosi parcial va portar a pensar a Joan vinyoli deixar la poesia per dedicar-se a filosofar però arran de l’estada que va fer a Vallvidrera la va reprendre i li va permetre arribar als vesllums de permanència feliç. Domini Màgic i Passeig d’aniversari, els seus dos últims poemaris meditatius i filosòfics.
D’altra banda, Carme Jordi va recitar poemes com “Silenci dels morts”, “A Miquel Martí i Pol”, “Domini màgic”… fins arribar al darrer poema publicat a l’últim poemari, “Un altre hivern”.
La conferència La màgia de la poesia de Joan Vinyoli va tenir lloc al pavelló municipal de Santa Cristina d’Aro i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, “la Caixa”, els Serveis Territorials de Girona del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i La Casa Màgica –col·lecció Xevi.

Tags: amics de la casa màgica, conferència, cultura, Joan Vinyoli, poesia, Santa Cristina d'Aro, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Palamós programa sessions informatives sobre els ajuts adreçats a les persones amb escassa capacitat econòmica i per a l’obtenció del certificat digital
Notícia següent
Calonge i Sant Antoni acull l’exposició “Operació Aigua” per conscienciar sobre l’escassetat hídrica

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes