• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Pla conjunt entre Generalitat, administració local i empresaris per l’atenció sanitària dels temporers per la recollida de la poma a Girona

10 d'Agost de 2020

Girona.- Els departaments de Salut, Treball, Afers Socials i Famílies i Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, juntament amb els empresaris i cooperatives de la poma, els consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà i els equips d’atenció primària de Torroella de Montgrí (gestionat per Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà), l’Escala (de Fundació Salut Empordà) i Roses/Castelló d’Empúries (de l’Institut Català de la Salut) han elaborat un Pla d’acció territorial per l’atenció sanitària dels temporers de la Poma.

Aquest document estableix les indicacions cal seguir per part de les organitzacions empresarials i els mateixos treballadors en cas d’indisposició i necessitat d’atenció sanitària tant en l’àmbit laboral com en l’àmbit personal o domiciliari. Al mateix temps també defineix els circuits i la coordinació entre els diferents dispositius que s’habiliten per la campanya de la recollida de la fruita per donar resposta a les necessitats en cas d’infecció per Covid-19, que estableixen una cooperació i col∙laboració entre els serveis sanitaris, els serveis socials i els municipals.
En aquest sentit, s’habiliten tres dispositius per poder atendre els temporers en cas de necessitat:
– Un hostal a Viladamat que s’anomena Espai – Trànsit, que estarà destinat a ubicar-hi persones pendent de resultats de PCR (cas i contactes estrets) que no disposin de condicions per fer un aïllament domiciliari. La seva capacitat és de 58 persones com a màxim.
– Una casa de colònies a Pontós, que s’anomena Espai – Refugi, adreçada a persones que han estat contactes estrets d’un cas positiu i són PCR negativa i que no poden fer una quarantena de 14 dies al seu lloc de residència habitual. Pot acollir un total de 30 persones.
– Una casa de colònies a Cabanes, que s’anomena Espai – Salut, que acollirà persones que tinguin la Covid-19, però asimptomàtiques o amb simptomatologia molt lleu. Disposa de 20 places.
Aquest tres dispositius estaran gestionat per la Creu Roja a través d’un conveni amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
– L’Espai Orpea: El dispositiu que a va obrir el Govern de la Generalitat a Girona des del principi de la pandèmia, on es disposa de 74 habitacions amb 147 llits, on ingressaran els pacients que presentin símptomes que requereixin una mínima intervenció sanitària. Aquest equipament està gestionat per l’empresa de la Diputació de Girona SUMAR i l’atenció sanitària corre a càrrec de l’Equip d’Atenció Primària de Can Gibert del Pla.

La campanya de collita comença el 10 d’agost i s’allarga fins el 15 de novembre. Es preveu que treballaran en la recollida de la poma entre 2.500 i 3.000 persones, de les quals un 40% ja estan al sector de forma fixa, de manera que es contracten unes 1.700 persones específicament per al període de recollida. Es tracta de persones que acudeixen a la zona amb contractació des dels seus països d’origen i persones de diversos municipis de la demarcació que es contracten només per a la campanya. Aquest any molts productors han optat per contractar gent de la zona que habitualment estaven ocupats en altres sectors. Amb la campanya de la poma també hi ha persones que acudeixen a la zona sense contractació prèvia, en ocasions, en situacions molt precàries, per a les quals els serveis socials de proximitat tindran un paper bàsic per a la seva detecció i introducció en els circuits de prevenció i assistencials, en cas de necessitat.

Normes i recomanacions
El Pla estableix tot el seguit de mesures que han de tenir en compte les empreses i cooperatives, des de diferents vessants. Per exemple, a nivell organitzatiu: caldrà organitzar les persones en grups de treball o quadrilles que siguin estanques i disposin d’una zona de treball delimitada i us estris a utilitzar, que es prioritzarà que siguin d’ús individual. Cada un d’aquests grups tindrà un responsable que serà l’encarregat de vetllar pel compliment de les normes, de tenir identificades les persones del seu grup, i de posar en marxa el circuit d’actuació en cas que algun dels membres del seu grup presenti símptomes compatibles amb la Covid-19.
També s’estableixen mesures de caire preventiu, com ara la necessitat de prendre la temperatura a totes les persones de la plantació almenys a l’inici i al finalitzar la jornada laboral, utilitzar mascaretes i guants sempre que la feina ho permeti. També s’habilitaran gels hidroalcohòlics i fonts de rentat per garantir la bona higiene de mans.
El Pla treballat també defineix les normes que han de seguir per al trasllat fins a les plantacions, ja sigui en transport particular com col·lectiu, així com les recomanacions a tenir en compte en els allotjaments dels temporers. També el règim d’actuació dels transportistes i de les persones que visiten les plantacions, que s’han reduir al màxim.

Quan es detecten casos sospitosos
El Pla elaborat per als agents implicats defineix el circuit que cal seguir quan es detecta un cas sospitós. Així, quan un dels treballadors o temporers presenta símptomes compatibles amb la Covid-19 s’activarà tot un procediment que hauran de conèixer tots els responsables. En cas que es tracti d’un treballador fix amb residència estable, aquest haurà d’anar al seu CAP de referència, on li faran una valoració dels símptomes i, si cal, una PCR i ho haurà de comunicar a l’empresa.
En cas que es tracti d’un temporer, des de l’empresa es posaran en contacte amb el responsable de temporers del CAP de referència de la plantació on treballa, una figura que s’ha creat específicament a cada un dels tres centres (Castelló d’Empúries, L’Escala i Torroella) que es farà càrrec del seguiment d’aquest col·lectiu. Posteriorment es traslladarà el possible cas al CAP on, després de fer-li un CIP provisional, se li farà una visita mèdica i en cas que es confirmi la sospita de Covid es realitzarà una prova PCR. A partir d’aleshores, caldrà que el temporer faci l’aïllament indicat pel professional sanitari. En aquest moment es farà una primera valoració pels equips atenció primària amb el suport dels serveis socials dels municipis per valorar si la seva residència habitual és òptima per fer l’aïllament o si cal que sigui derivat al Hostal l’Esplai de Viladomat (Espai – Trànsit). Des del CAP també li donaran les recomanacions que cal que segueixi, li tramitaran la baixa laboral i activaran el Gestor Covid per fer els seguiment dels seus contactes. També es notificarà el cas a Vigilància Epidemiològica.
En el cas en que el resultat de la PCR sigui positiu, i es confirmi per part dels serveis socials que no es pot garantir el aïllament a domicili es traslladarà el temporer a la Casa de Colònies La Perdiu de Cabanes (ESPAI-Salut), o bé a Espai Orpea en el cas que es tracti d’un pacient que requereix un seguiment mèdic sense ingrés hospitalari. En el cas que la PCR sigui negativa però hi hagi sospita clínica de Covid, es repetirà la prova en els següents dies. Si al cap d’una setmana amb símptomes, continua essent negativa, es podria fer una prova serològica tipus ELISA. Durant tot aquest temps, però, el temporer ha de continuar aïllat al domicili o al Espai – Trànsit.
En el cas que la PCR surti negativa i no hi hagi sospita clínica, el treballador es podrà reincorporar a la seva rutina. En el cas que es detectin tres o més treballadors positius en una mateixa plantació, des de Salut es proposarà fer PCR massives a tots els treballadors de manera preventiva.

Els contactes estrets
En el moment en que es confirmi un cas, es farà una PCR als contactes estrets i s’aïllaran durant 14 dies. Aquesta quarantena es pot fer al domicili en cas que tingui les condicions òptimes o bé a la Casa de Colònies Ca l’Oliver de Pontós (Espai-Refugi) . Aquesta valoració també la faran des dels serveis socials. La quarantena caldrà fer-la encara que el resultat de la seva PCR sigui negatiu, ja que podria estar en procés d’incubació de la malaltia. En el cas que la PCR sigui positiva es tractarà com s’ha explicat: a Espai-Salut o al seu domicili si no presenta símptomes o si aquests són lleus, o a Orpea en cas que requereixi un seguiment per part de l’atenció primària.

Comissions de seguiment
Per vetllar pel bon funcionament d’aquest Pla s’han constituït una Comissió de seguiment que es reuneix periòdicament per videoconferència i inclou representants de totes les administracions implicades, i una Comissió operativa, més reduïda, que s’encarregarà del seguiment més logístic.
La implantació del Pla ha anat acompanyada també per una formació per a totes les persones amb algun tipus de responsabilitat a les empreses, com ara responsables de plantacions i magatzems, perquè puguin estar capacitat per a conèixer la malaltia, els mecanismes de protecció bàsics i els circuits que s’han establerts. També es lliurarà informació específica en diferents idiomes sobre les vies de transmissió del virus i les mesures de prevenció individuals a prendre.

Arxivat com a: Alt Empordà, Baix Empordà, Salut, Societat Etiquetat com a: Alt i Baix empordà, Consell Comarcal, coronavirus, Departament d’Agricultura, fruita, pla, poma de girona, recollida, Salut, societat, temporers, treball

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) feste Parella de bernats pescaires (Ardea cinerea) festejant al voltant del seu niu. Una de les imatges de @rosamatesanz que il·lustren l'article "Els gens de la vida. Una història de sexe (o no...)" de @ramotgarcia (president del @grupnaturasterna). El trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #ocells #ocellscatalans #naturasterna #natura #bernatpescaire #fauna #fotografia #costabrava #premsacomarcal
Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltempo Molt contents i orgullosos de rebre del @ccaltemporda i el @ccbaixemporda el diploma de reconeixement per l'adhesió a la #marcaemporda i pel compromís amb els seus valors #altemporda #baixemporda #cultura #historia #patrimoni #mediambient #tradició #gastronomia #cuinaempordanesa
"Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant "Art romànic: Sant Sadurní de Garrigoles i Sant Vicenç de les Olives", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #garrigoles #lesolives #artmedieval #artromanic #romàniccatalà #patrimoni #patrimonicultural #historia #espaismedievals #costabrava #queboniceslempordà #paisatgesdecataluya #premsacomarcal
Presentació aquest matí al @clubnauticestartit d Presentació aquest matí al @clubnauticestartit de les de les XXVI Jornades Gastronòmiques Sèpia i Clova de l'@ajtorroella i l'@emdlestartit. Del 15 de maig al 15 de juny a @torroellaestartitillesmedes, molt bona feina @enestartit @visitemporda #baixemporda #costabrava #gastronomia #cuinamarinera #sepia #clova #jornadesgastronòmiques #pesca #premsacomarcal
"Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissu "Pals, vila de pubilles i princeses", de @narcissubirana (Membre del Cercle Català d'Història). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #pals #historia #historiamedieval #pubilles #princeses #ermessenda #dones #donesambhistòria #costabrava #premsacomarcal
"Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamar "Històries d'un boletaire" i "Cargols amb escamarlans i ceps", d'@antequera_cuiner. Podeu llegir l'article i la recepta al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #gastronomia #cuina #cuinacatalana #boletscatalans #boletscatalunya #lacuinadelsbolets #cargols #lacuinadelcargol #cultura #marimuntanya #receptes #premsacomarcal
"Teresa Juvé Acero", de @dpagesicassu. Podeu lleg "Teresa Juvé Acero", de @dpagesicassu. Podeu llegir l'entrevista completa al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #dones #donesambhistòria #donesambempenta #cultura #historia #literatura #lletrescatalanes #llenguacatalana #premsacomarcal
"33 anys del @grupdedoneslabisbal". Podeu llegir l "33 anys del @grupdedoneslabisbal". Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #labisbaldempordà #grupdedonesdelabisbal #dones #donesambhistòria #donesambempenta #cultura #historia #feminisme #premsacomarcal
"El restaurant Mas dels Arcs de @visitpalamos es r "El restaurant Mas dels Arcs de @visitpalamos es reiventa amb @antoniizquierdogourmet". Podeu llegir l'entrevista completa amb @izquierdo_toni al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #palamós #costabrava #empordanet #gironaexcellent #sofregit #gastronomia #cuinacatalana #cuinaempordanesa #menjardecollons #premsacomarcal
Inici de les visites guiades a la Torre de l'Homen Inici de les visites guiades a la Torre de l'Homenatge, l'únic edifici que resta dempeus de l'antic castell de Cruïlles (segles XI-XII). Una cita imprescindible per conèixer els orígens i la història del municipi, que es repetirà els propers 21 de maig i 18 de juny #cruillesmonellsisantsadurnidelheura #cruïlles #baixemporda #cultura #patrimoni #patrimonicultural #romanic #romàniccatalà #espaismedievals#raconsemporda #raconscomarquesgironines #queboniceslempordà #artmedieval #costabrava #visitesguiades #premsacomarcal
"Sònia Pujol. Una vida sobre rodes", de Jazmina C "Sònia Pujol. Una vida sobre rodes", de Jazmina Caballero (poetessa i periodista). Podeu llegir l'article complet al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santfeliudeguixols #dones #donesambhistòria #donesvalentes #donesfortes #costabrava #premsacomarcal
La doctora Conxa Aviñó Farret, la doctora Àngel La doctora Conxa Aviñó Farret, la doctora Àngels Masabeu Urrutia i la infermera Mª Teresa Aliu Bou són "Dones que han deixat petjada a l'Hospital de Palamós". Podeu llegir l'article complet de @rosamariamasana al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamos #hospitaldepalamos #ssibe #salut #dones #donesambhistòria #medicina #infermeria #premsacomarcal
Namelaka de carbassa kabocha i espècies, d'@adria Namelaka de carbassa kabocha i espècies, d'@adria.rubio.ruart (xef de l'@leixidarestaurant de @visita_peratallada). És una de la receptes que trobareu al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #eixidarestaurant #peratallada #forallac #empordanet #cuinacatalana #cuina #gastronomia #receptes #carbassa #premsacomarcal
La Nati de can Reixac (o de can Geli) amb els seus La Nati de can Reixac (o de can Geli) amb els seus dos germans, Pitu i Àngel, i la seva mare. Una de les imatges que il·lustren l'article "Cristinenques amb empremta" de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #santacristinadaro #costabrava #cultura #historia #dones #donesambhistòria #premsacomarcal
"Ceviche de sèpia amb llet de tigre i esponja de "Ceviche de sèpia amb llet de tigre i esponja de blat de moro i pols de quicos", de Quim Casellas (xef del Restaurant @casamarllafranc). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #casamar #llafranc #costabrava #gastronomia #cuinaempordanesa #cuinacatalana #cuinaempordanet #receptes #ceviche #sepia #premsacomarcal
Família remendant un tremall a la porta de casa ( Família remendant un tremall a la porta de casa (Fons Rosa M. Massagué, @museudelapesca). És una de les imatges que il·lustren l'article "L'ofici de remendar xarxes de pesca" d'Alfons Garrido @documare, que trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #palamós #costabrava #dones #donesambhistòria #pesca #pescadors #museudelapesca #cultura #historia #patrimoniimmaterial #patrimoni #premsacomarcal
"Flam de cargols", d'@enricherce, xef del Restaura "Flam de cargols", d'@enricherce, xef del Restaurant Aurum al l'Hotel @caladelpi de @salleshotels a @platjaroturisme i membre de la @cuinaempordanet. Trobareu aquesta i moltes altres receptes de #cargols al número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major" #cuinacatalana #cuinaempordanet #lacuinadelcargol #receptes #gastronomia #costabrava #premsacomarcal #empordagastronomic
Família de terrissers i llurs treballadors al pat Família de terrissers i llurs treballadors al pati de l’obrador “El Nuevo Mundo”, popularment “cals Americanos” (La Bisbal,1900 ca., col. Jordi Frigola i Arpa). És una de les imatges que il·lustren l'article "La dona a la ceràmica de la Bisbal. Dels orígens fins als anys vint del segle XX" de Xavier Rocas (director del @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldemporda). El trobareu al número 76 de la @rbaixemporda, "Dones amb Do Major", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 22 d'Empordà Gastronòmic, "La cuina del cargol" #labisbaldempordà #cultura #historia #dones #donesambhistòria #ceramicadelabisbal #ceramica #costabrava #premsacomarcal #seglexx #fotosantigues
El @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldempo El @terracottamuseu de l'@ajuntament_labisbaldemporda acull la presentació de “Dones amb Do Major” i “La cuina del cargol”, les noves propostes de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic. Moltíssimes gràcies per acompanyar-nos! #premsacomarcal #labisbaldempordà #cultura #historia #dones #donesambhistòria #gastronomia #lacuinadelcargol #arrosdepals #doemporda #sofregit #cuinacatalana
Aquest dissabte 9 d'abril a les set del vespre us Aquest dissabte 9 d'abril a les set del vespre us esperem al @terracottamuseu per a la presentació dels nous números de @rbaixemporda i Empordà Gastronòmic, "Dones amb Do Major" i "La cuina del cargol": ens acompanyaran Dolors Bassa i @fabregajaume i l'alcalde de l'@ajuntament_labisbaldemporda @marquesenric. En acabar l'acte hi haurà un tastet maridat amb vins @do_emporda del Celler @masgelipals #baixemporda#labisbaldempordà #costabrava #cultura #historia #patrimoni #dones #donesambhistòria #gastronomia #cargols #lacuinadelcargol

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa