Pla de xoc per evitar la massificació dels parcs naturals

Catalunya.- El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural posa en marxa un pla de xoc per evitar la massificació dels parcs naturals, amb l’objectiu de compatibilitzar la protecció del paisatge, la flora i la fauna, amb la pesca, l’agricultura, la ramaderia i les activitats d’oci i les turístiques.

Els ajuntaments i la Generalitat aplicaran mesures diferents, en funció de la necessitat de cada espai, com la presència d’agents cívics, busos llançadora, pagament per accedir als pàrquings, accés amb reserva prèvia, millores en la senyalització i delimitació dels espais transitables.

Bus llançadora per arribar a la Punta del Cap de Creus
El Parc Natural del Cap de Creus serà el primer d’estrenar mesures, a partir de divendres. El pas de vehicles per la carretera que va de Cadaqués al Far quedarà restringit entre les 9:30 i les 20 hores. Llevat de les persones que ho facin a peu o en bicicleta, durant aquestes deu hores i mitja, l’única manera d’arribar-hi serà amb uns busos llançadora, amb una freqüència de pas de cada 20 minuts. Per agafar l’autobús, els visitants podran aparcar els seus vehicles motoritzats a un nou aparcament gratuït, al Corral d’en Morell, a Cadaqués, que serà el punt de sortida i d’arribada de les llançadores. El preu del trajecte d’anada i tornada serà de 8 euros pels adults, rebaixat tant per a la gent gran com per als veïns de Cadaqués, i gratuït per als menors de 3 anys. L’accés en cotxe i moto estarà controlat per un sistema de videovigilància. L’incompliment de les restriccions suposarà una sanció de 300 euros.

La relació de la pandèmia amb la massificació
La pandèmia i les restriccions de mobilitat han comportat problemes de massificació dels parcs naturals. L’increment de visites es deu, d’una banda, a la concentració dels visitants habituals, que han descartat altres destins; i, de l’altra, a l’arribada de nous perfils, menys conscients de la necessitat de preservar l’entorn.
Amb l’augment de les visites, també han crescut actituds inadequades com el passeig amb animals de companyia sense lligar, la circulació fora de pista, l’aparcament en llocs no autoritzats, l’abandonament d’espècies invasores com porcs vietnamites o tortugues de Florida, danys a pastures i destorb als ramats.

8 de cada 10 visitants sense consciència de l’impacte en l’entorn
Precisament, una enquesta recent assenyala que el 84% dels visitants dels parcs naturals desconeix que la seva conducta pot malmetre la biodiversitat. En aquest sentit, en les properes setmanes, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural iniciarà una campanya de conscienciació, a les xarxes socials, adreçada als joves, sobre la necessitat de respectar i conservar els espais protegits.

Tags: Alt Empordà, Catalunya, conscienciació, Departament d’Agricultura, espais naturals, fauna, flora, massificació, medi ambient, paisatge, Parc Natural del Cap de Creus, regulació, restriccions, societat, Teresa jordà

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Consell Comarcal estrena nova web turística adaptada a les persones amb discapacitat visual
Notícia següent
Restriccions d’estacionament en determinades zones del nucli antic de Pals

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes