Torroella de Montgrí.- Aquest dijous al matí la Fundació Vila Casas ha presentat als mitjans de comunicació la nova temporada expositiva del museu de fotografia del Palau Solterra de Torroella de Montgrí.
En la seva aposta decidida per potenciar i donar més protagonisme als seus museus al Baix Empordà –el Museu d’Escultura Can Mario de Palafrugell i el Museu de Fotografia del Palau Solterra a Torroella–, la Fundació Vila Casas ha presentat tres noves exposicions de fotografia: “Espais d’introspecció”, de Lluc Queralt, “Interseccions”, de Pilar Aymerich i Manel Armengol, i “Trilogía del alma”, de Soledad Córdoba, que s’inauguraran el proper dissabte 19 de juny a les 18 hores i es podran visitar del 20 de juny al 21 de novembre.
L’acte ha comptat amb la presència d’Àlex Susanna, director artístic de la Fundació Vila Casas, els fotògrafs Lluc Queralt, Pilar Aymerich i Soledad Córdoba, així com de Glòria Bosch, comissària de la mostra “Espais d’introspecció”, i Natàlia Chocarro i Zara Fernández de Moya, comissàries de l’exposició “Trilogía del alma”.
“Espais d’introspecció”, de Lluc Queralt
“Espais d’introspecció” de Lluc Queralt (Tarragona, 1978), comissariada per Glòria Bosch, és molt més que una exposició de retrats d’artistes. Des de fa deu anys i des de la proximitat més invisible, Queralt va començar aquesta immersió interior que transita entre els instants atrapats per la càmera d’un poeta visual, un humanista que grata entre la creativitat i el silenci “l’essència d’allò viscut en aquests tallers desconeguts”, el reflex “dels qui els habiten”. I així va entrar en els espais de treball d’una cinquantena d’autors i autores de diferents generacions com, per exemple, Xavier Grau, Perejaume, Miquel Barceló, Masao Yamamoto, Jaume Plensa, Lita Cabellut, Ignasi Aballí, Stella Rahola i Lídia Masllorens, la majoria presents en la col·lecció de la Fundació Vila Casas.
“Interseccions”, de Pilar Aymerich i Manel Armengol
L’exposició és un diàleg entre els fotògrafs Pilar Aymerich (Barcelona, 1943) i Manel Armengol (Badalona, 1949). Recull més de 40 fotografies que posen de manifest que Aymerich i Armengol eren al mateix lloc, documentaven els mateixos moments i en alguna ocasió, fins i tot, escollien els mateixos protagonistes per a les seves fotografies. Anys més tard, amb l’extensa producció de tots dos damunt la taula, s’han trobat connexions entre fotografies –algunes força evidents i d’altres no tant– i la Fundació Vila Casas ha tornat a fer dialogar uns personatges que lluitaven per aconseguir un país més lliure i menys encotillat.
“Trilogía del alma”, de Soledad Córdoba
Sublim, enigmàtic, poètic i espiritual són alguns dels qualificatius que poden definir el darrer treball de Soledad Córdoba (Avilés, 1977). Amb el títol “Trilogía del alma”, i a cura de Zara Fernández de Moya i Natàlia Chocarro, l’exposició planteja una bella i commovedora constel·lació de rituals –transcendència, renaixement i purificació–, que esdevenen un viatge introspectiu entorn de la condició humana i la natura. A través de la figura de la dona i les seves múltiples facetes, Córdoba elabora un treball reeixit que troba en el llenguatge multidisciplinari –fotografia, vídeo, instal·lació i dibuix– la seva màxima expressió. Així, mitjançant la força purificadora de l’aigua o l’energia de les pedres, que cobreixen literalment la nuesa d’un cost inert, l’artista explora els diferents estats de l’ànima i l’abisme que s’obre davant d’ells.