El passat diumenge 29 de setembre al Teatre Auditori Narcís Masferrer es va presentar el llibre d’Eloi Falguera 20 anys del Concurs de Teatre Amateur Ciutat de Sant Feliu de Guíxols coincidint, tal com indica el títol del llibre, amb el 20è aniversari del concurs de teatre amateur organitzat per l’Agrupació teatral Benet Escriba.
L’acte de presentació va estar dividit en tres parts. A la primera, en presència de la directora de la Benet Escriba, Roser Descayre, i altres membres de l’Agrupació i el jurat, van explicar el què, el qui i el com del concurs de teatre.
Roser Descayre, va començar recordant a tots i totes les presents com s’inicià el concurs, promulgant a través del turisme i, per tant, arran d’un membre de l’Agrupació qui aleshores havia entrat de regidor de Turisme a Sant Feliu de Guíxols. Entre altres activitats, varen portar el teatre amb el trenet ganxó fins a Sant Elm, conclou.
L’actriu i presidenta del jurat, Antònia García, explica com la Benet Escriba va participar en moltes localitats fins a aplicar la idea del concurs que al final va arribar. García, comenta que al Concurs s’hi arriben a presentar unes quaranta companyies de teatre les quals només poden dir que sí a una desena. A la resta de companyies sempre se les anima a tornar a participar l’any vinent, per la Benet Escriba l’acolliment, la rebuda i l’ajuda a aquestes companyies és molt important. La diferència entre les actrius o actors professionals amb les del món del teatre amateur és significativa en el moment en què la funció acaba, apunta García. Quan la funció ja ha acabat l’elenc professional marxa a casa perquè ja té un equip al darrere que li desmunta l’escenografia, en canvi, “l’amateur segueix treballant, dic segueix, perquè al matí ja treballava amb el vestuari, ha carregat el camió i a l’acabar ha de tornar a desfer el viatge fins a casa“.
Isabel Cullell, membre del jurat, té la tasca de compartir la gran responsabilitat que és valorar el que fa una companyia de teatre un diumenge a la tarda; “és complicat” afegeix, és per aquesta raó que cada vegada el jurat intenta ser el més just possible. El jurat valora la llum, l’escenografia, la companyia, el maquillatge, l’addicció i la vocalització; aquest últim tenint en compte a Ricard Pelló qui valorava molt la vocalització al teatre.
L’actor i director Francesc Fargallo va ser l’encarregat d’explicar als i les presents de la quantitat de companyies que havien passat per les dinou edicions del Concurs de Sant Feliu de Guíxols, a més de tots els kilòmetres recorreguts per arribar a la ciutat.
L’actriu, directora i dramaturga Cristina Carrión va ser l’encarregada d’iniciar el segon tram de la tarda presentant l’autor del llibre Eloi Falguera, “la passió, la sensibilitat i l’empenta quan parla de teatre és brutal, sobretot el teatre amateur“. Falguera ha estat premiat com a director 36 vegades, com a actor va començar el 1992 a la Faràndula de Sabadell, a més, de ser crític teatral a diaris escrits com ara Núvol també ha dirigit diferents companyies de teatre. “El seu últim text és el llibre dels vint anys del concurs del teatre on estira el fil de tantes companyies i anècdotes, arribant al fons del concurs i del teatre amateur fent-lo part de la història d’aquest país“.
“El nostre país és petit, però immens és aquesta passió, intensitat i constància el que ens fa únics” aquestes van ser les paraules que Eloi Falguera va escollir per iniciar el seu discurs i parlar del seu llibre. Entre els 50 concursos que hi ha arreu del territori va decidir parlar del de Sant Feliu “perquè aquest concurs es va crear a consciència i agafant el millor que s’havien fet en altres llocs“, parlant amb altres companyies de teatre Falguera va reafirmar el que ja sabia, “el teatre de Sant Feliu és el més estimat“. A més, “si és tan valorat és perquè sempre s’han programat les millors obres de teatre amateur, i el jurat és un jurat de prestigi. Tenen un sistema per valorar les obres, això és el que fa tan especial el concurs, tothom vol tenir a les vitrines un mussol de Sant Feliu“.
L’alcalde de la ciutat també va assistir a la presentació i va donar les gràcies a l’Agrupació per ajudar a transformar Sant Feliu de Guíxols i “avui ens sentim orgullosos perquè la Benet Escriba dóna vida a la nostra ciutat“.
La tarda va concloure amb l’obra de teatre “ImproChef” a càrrec de la companyia de teatre Inestable Ceretana de Puigcerdà. El grup teatral va desenvolupar l’obra arran de papers escrits pel públic, d’aquesta manera tots i totes en van poder formar part.