Presenten a Palamós la primera embarcació 100% elèctrica i feta a Catalunya en el projecte de descarbonització del mar

Palamós (ACN)

El Departament d’Empresa i Treball ha presentat la primera embarcació cent per cent elèctrica feta a Catalunya, en el marc del projecte de descarbonització del mar. Es tracta d’un bot de vuit metres d’eslora i que servirà, juntament amb cinc més que estan dins del projecte, com a vaixell de suport durant la Copa Amèrica de Vela que se celebrarà a partir de l’estiu a Barcelona.

La Zephyr 800 Ecop està construïda a Forallac per la drassana Zephyr, té dues bateries de 400 quilos cadascuna i una autonomia de poc més d’una hora, si es navega a 25 nusos, la màxima velocitat a què pot arribar. La responsable de l’empresa, Gemma Pagès, diu que aposten per aquestes embarcacions perquè “són el futur“.
Des d’aquest divendres, al port de Palamós hi ha atracada l’única embarcació de Catalunya de vuit metres d’eslora completament elèctrica. Es tracta d’un bot dissenyat per la drassana baix-empordanesa Zephyr i que és una de les sis que inclou el programa de descarbonització d’embarcacions d’esbarjo. Es tracta d’una iniciativa impulsada per la Fundació Barcelona Capital Nàutica, que aposta per “generar economia blava“, aprofitant l’impuls que donarà la celebració de la Copa Amèrica de Vela, que es disputarà a la capital catalana entre els mesos d’agost i octubre.
Les sis embarcacions completament elèctriques i dissenyades per quatre empreses catalanes serviran també com a bots de suport dels vaixells que competiran a la prova. El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha explicat que volen aprofitar el focus que els dona la Copa Amèrica de Vela per exhibir també aquesta tecnologia de “quilòmetre zero“.
Torrent ha concretat que el projecte de descarbonització d’embarcacions d’esbarjo vol impulsar “la competitivitat del sector nàutic català i enfortir el desenvolupament tecnològic de les empreses en aquest camp“. La iniciativa va començar el 2023 identificant les capacitats tecnològiques de les drassanes catalanes en l’àmbit de l’electrificació i seleccionant les drassanes Electric Inside, Magonis Electric Boats, Marcelo Penna Yachts i Zephyr Boats per participar en el projecte.

Costos encara alts
Un dels inconvenients que es troben les empreses que volen aprofundir en la electrificació de les embarcacions son els alts costos que encara tenen, respecte a les de gasolina. Mentre que els elements del casc de les barques és el mateix, les bateries, els inversors o altres elements imprescindibles per a la propulsió del bot encareixen “el doble” el preu.
La responsable de Zephyr Boats, Gemma Pagès, explica que només si les empreses i l’administració aposten per aquesta tecnologia es podran reduir els costos. “Tota l’electrificació és molt cara, però de mica en mica s’abaixarà, perquè és una forma natural de cap on hem d’anar en el sector nàutic“, assenyala.
La barca que s’exhibeix a Palamós té un cost de venda de 330.000 euros, si bé aquest és més baix del que seria normal perquè ha estat finançada amb una subvenció de la Fundació Barcelona Capital Nàutica.

Millores als ports
Una de les claus del desenvolupament d’aquesta tecnologia passa, en bona mesura, per la millora als ports. Torrent ha reconegut que “cal treballar conjuntament” perquè continuïn essent “un motor econòmic indiscutible” i, en aquest sentit, la instal·lació de punts d’electrificació i la millora de les instal·lacions és una de les claus.
Son espais estratègics, tant els d’esbarjo com els comercials i son referents pels nous models de mobilitat. Som conscients que son una peça clau i sabem que no n’hi ha prou amb la motorització dels vaixells, sinó que ha de tenir un impacte també als ports i en això treballem“, ha assenyalat el conseller.

Tags: descarbonització, electricitat, embarcació, energies renovables, medi ambient, navegació, palamós, presentacio, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Mercat de Palafrugell participa a la campanya “El mercat, per a totes les butxaques” dins la Setmana Internacional dels Mercats
Notícia següent
El Bisbal Bàsquet celebra dissabte l’ascens a LEB Plata amb una rua de campions per la ciutat

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes