• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Progat Palamós i Sant Joan demana voluntaris i ajuts per atendre els gats que viuen als carrers del municipi

10 de Març de 2021

Al municipi de Palamós i Sant Joan hi ha més de 230 gats i gates, dels quals en tenim cura a l’entitat animalista Progat Palamós i Sant Joan. Tot i la dedicació constant i l’esforç que fem per atendre els animals i garantir que no els hi falti de res a diari, assumir aquestes tasques amb tan pocs recursos, implica un esforç extra que l‘acaben pagant els felins del municipi i nosaltres mateixes.

Hi ha al voltant d’una quarantena de colònies felines distribuïdes entre Palamós i San Joan. Si bé les tenim controlades i procurem que els animals visquin en bones condicions de salut, l’abandonament de gats i gates al municipi és una realitat que ens dificulta aquest control. Trobem que falta conscienciació i responsabilitat d’alguns propietaris de gats que decideixen abandonar-los a les colònies i a més, sense esterilitzar o inclòs gates que estan prenyades. Això ens preocupa perquè sovint es tradueix en noves camades de gats que hem de controlar, i gestionar per que no hi hagi un desequilibri en la població de gats del municipi.

Control de les colònies felines i el Mètode CES

La gestió, control i seguiment de les colònies felines, és una de les tasques que ens requereix major esforç en temps i recursos. Però també és de les més importants per assegurar tant el ben estar del propi animal com la salut pública del municipi. La gestió de les colònies implica, no només alimentar diàriament als felins, sinó també, tenir cura de què no hi hagi cap que requereixi assistència veterinària i controlar que no hi hagi individus sense esterilitzar. L’esterilització és essencial per controlar el creixement de la població de gats a les colònies i, conseqüentment, al municipi. Com a entitat animalista defensem que el mètode Captura Esterilització i Solta (CES) és la millor forma de controlar que la població de gats a Palamós i Sant Joan no augmenti.  Ens coordinem amb l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Palamós, per posar en practica aquest mètode, el qual implica la captura dels animals, portar-los al veterinari per esterilitzar-los i, un cop recuperats, la solta en el mateix lloc. Als gats i gates esterilitzades se’ls hi practica un tall a l’orella per saber que estan controlats i esterilitzats.

Despeses elevades i necessitats urgents

Per tal d’oferir als animals unes condicions de vida digna, hem d’afrontar unes despeses al voltant dels 1.200 euros mensuals. L’Ajuntament de Palamós cobreix el 98% de les esterilitzacions i se’n fan de dues a tres per setmana. Tot i que semblen moltes és una xifra insuficient. Tenir cura de tots els gats del poble, implica haver d’assumir despeses veterinàries perquè alguns d’ells són grans i pateixen les condicions adverses de la vida al carrer. Una de les conseqüències negatives amb les quals han de conviure aquests animals és el fet de ser víctimes de malalties cròniques i, entre les més freqüents, trobem les que afecten la boca com l’estomatitis, faucitis, gingivitis o patologies relacionades amb els pulmons, ronyons o pròpies de l’edat. Altres despeses que tenim estan relacionades amb l’alimentació i benzina, necessària per anar a alimentar, dia rere dia, les colònies que hi ha a Palamós o bé portar-los al veterinari. Com a entitat sense ànim de lucre, no tenim ingressos estables i ens financem amb donacions de particulars, teaming i els ingressos que obtenim de les parades solidàries a partir de la venda de tota mena de productes fruit de donacions particulars. Procurem fer una parada al mes i aquesta és una de les principals vies de finançament que tenim que s’ha vist dificultada per la Covi-19.

Como donar-nos un cop de mà

A més de les colònies de gats, hi ha moltes altres tasques, igual d’importants, que hem de dur a terme, i per les quals ens falten mans. Si vols col·laborar, necessitem persones que ens ajudin en les tasques següents: el rescat de gats o altres animals que estan en perill o en males condicions i que necessiten assistència veterinària. Sovint s’inverteixen bastant hores a agafar els gats per portar-los al veterinari; les adopcions, el que implica entrevistar-se amb els possibles adoptants i decidir si l’adopció és factible, posar xip i fer contracte d’adopció, a més d’un seguiment dels gats que s’han donat amb adopció; les cases d’acollida, el que implica tenir cura tant de gats vells o malalts o  bé de cries que es donaran en adopció.

A banda del que és la feina directa amb els gats, també ens poden ajudar amb la parada solidària i el manteniment i dinamització de les nostre xarxes socials, Facebook, Instagram i Teaming, que resulten fonamentals per donar a conèixer la nostra activitat, incentivar les adopcions i recaptar fons.

Necessitats

Ens calen més recursos, econòmics i humans, i més suport de les administracions públiques per dur a terme campanyes de sensibilització i esterilització, posar cartells a les colònies per donar visibilitat a aquestes i posar fi a l’abandonament de gats adults i petits. Cada vegada es fa més necessari  poder disposar d’un espai a Palamós o en Mancomunitat amb Calonge i Vall-llobrega per acollir els gats i gates que viuen al carrer, proporcionant-los condicions de vida dignes en un espai adient. Des de Progat Palamós i Sant Joan sabem que hi ha molta feina a fer i que sense l’ajut dels veïns i veïnes del municipi, així com de l’Ajuntament, serà impossible oferir als felins unes condicions de vida dignes. De moment ho hem assumit amb un esforç ingent per part nostra, però ens preocupa que passarà si els condicionants vitals d’alguna de nosaltres ens impedeixen seguir col·laborant. És cert que comptem amb el suport de voluntàries i voluntaris, si bé som poques persones les que assumim gran part de les tasques. Cadascuna, i depenent de la disponibilitat, dediquem moltes hores setmanals als gats de Palamós i Sant Joan. Per això fem aquesta crida de voluntaris/es per a qualsevol mena de tasques que puguin contribuir a millorar el benestar d’aquests animals. En general realitzem una activitat poc visible que impedeix que pugui ser reconeguda socialment i que resulta molt difícil de tirar endavant amb pocs voluntaris.

La nostra entitat animalista va començar com a associació l’any 2008 per iniciativa de la Dolors Joan, n’Hug Joan i la Conxita Montserrat. Al llarg dels anys moltes persones han col·laborat de diferent manera amb l’associació i l’any 2016 s’hi van sumar la Margarita Caixàs que és la tresorera i la Carme Pantinat n’és la secretària, fent costat a la Presidenta Dolors Joan.

Contacte: progatpalamos3@gmail.com

Arxivat com a: Baix Empordà, Societat Etiquetat com a: acollida, adopció, gats, palamós, ProGat, Salut

Reader Interactions

Comentaris

  1. Montserrat Fernández ha dit

    7 de Març de 2022 at 17:13

    Estic pensant en adoptar una gateta jove on puc anar per parlar i decidir-me.

    Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa