Girona.- La col·lecció Quaderns de la Revista de Girona ha publicat una nova monografia dedicada al municipi de Vilademuls, els autors de la qual són Jaume Colomer i Jordi Galofré.
Vilademuls és el municipi més extens del Pla de l’Estany, seguit de lluny per Sant Miquel de Campmajor, i està integrat per una dotzena de pobles i diversos veïnats.
El llibre en repassa la geografia, la població, les activitats econòmiques, la història, la societat, els costums, etc., i presenta, un a un, els dotze pobles que integren el municipi: Vilademuls, Terradelles, Olives, Galliners, Orfes, Ollers, Parets d’Empordà, Vilafreser, Sant Esteve de Guialbes, Sant Marçal de Quarentella, Vilamarí i Vilademí.
Vilademuls disposa d’un paisatge característic i molt humanitzat. El seu relleu suau configura una ordenació de boscos i camps de conreu disposats amb saviesa i harmonia al llarg dels segles.
En època medieval va formar part de la baronia de Vilademuls i va ser terra de remences. Manté costums i tradicions ancestrals, com l’Aplec de Sant Mer.
Entre els seus vilatans il·lustres, destaca Mn. Baldiri Reixac, que va ser rector d’Ollers.
L’edició vol oferir una monografia dels municipis de les comarques gironines, i Vilademuls era un dels pocs indrets del Pla de l’Estany que no havia estat tractat.
El llibre “Vilademuls” ha estat escrit a quatre mans entre Jordi Galofré i Jaume Colomer, dos autors del Pla de l’Estany, que s’han repartit tant els temes com els municipis durant el treball. Galofré s’ha encarregat de la part històrica i Jaume Colomer, fill de Galliners, ha tocat els continguts de caràcter geogràfic.
La col·lecció
“Vilademuls” és el número 208 de la col·lecció que edita la Diputació conjuntament amb l’Obra Social “la Caixa” i que porta per nom Quaderns de la Revista de Girona. Al llarg dels més de dos-cents números publicats, la col·lecció «Quaderns de la Revista de Girona» ha fet un intens recorregut per la geografia, la cultura i la història de les terres gironines a través de les seves dues línies de publicació: les monografies locals (estudis sobre el passat i el present de pobles i ciutats) i les guies (dedicades a qüestions d’abast general).
Deixa un comentari