Quines mesures fiscals conté el Reial Decret aprovat pel govern?

Rosa Guanter (Sòcia-directora de TAX Palafrugell – TAX Palamós – TAX Torroella de Montgrí)
rguanter@tax.es

El 28 de desembre es va publicar al BOE el Reial Decret-llei 8/2023, del 27 de desembre, pel qual s’adopten mesures per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i el Pròxim Orient, així com per a pal·liar els efectes de la sequera.

Aquí et fem un resum de les mesures més destacades:
· Puja del 5% al 10% la taxa de l’IVA aplicada a l’electricitat durant tot el 2024.
· L’impost sobre el gas serà del 10% fins el 31 de març, per després tornar possiblement a la taxa que hi havia abans de l’esclat de la guerra a Ucraïna (21%). El mateix 10% s’aplicarà a la mateixa taxa a pèl·lets, briquetes i llenya fins el 24 de juny del 2024.
· L’Impost Especial sobre l’Electricitat (IEE), que es mantenia fins ara en el 0,5%, anirà pujant. De gener a març serà del 2,5%; d’abril a juny passarà al 3,8% i posteriorment arribarà al 5,1% en el qual estava fixat abans que el Govern impulsés el paquet anticrisi.
· L’Impost sobre el Valor de la Producció de l’Energia Elèctrica (IVPEE) també pujarà de manera gradual. En el primer trimestre, tindrà un tipus del 3,5%; després passarà al 5,25% fins al juny i posteriorment arribarà el 7% previ a la crisi.
· Es mantindrà la rebaixa de l’IVA pels aliments bàsics fins el 30 de juny. Seguiran amb una taxa del 0% els aliments de primera necessitat com la llet, el pa, els ous i les verdures, i amb el 5% d’altres com l’oli o la pasta.
· Es prorroguen els descomptes del 50% dels abonaments de transport públic urbà i interurbà durant tot el 2024.
· S’aprova l’increment de les pensions un 3,8%.
· Es prorroguen un any més els impostos extraordinaris a bancs i energètiques tal i com es troben en aquest moment en vigor.
· Es mantenen, durant sis mesos més el descompte vinculat a l’abonament social, la limitació de la tarifa regulada del gas (la TUR) i de la bombona de butà a 19,55 euros, així com la suspensió dels desnonaments de vulnerables sense alternativa habitacional i la prohibició de tallar els subministraments bàsics.
· S’eliminen les comissions bancàries per a persones grans i amb algun tipus de discapacitat, així com la cessió de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital a les comunitats autònomes que ho sol·licitin.
· Desapareix la bonificació de 10 cèntims per litre de carburant de la qual gaudien els transportistes.
Tens dubtes? Contacta amb nosaltres.

Tags: activitats econòmiques, bonificació, decret, economia, govern espanyol, impostos, mesures, serveis, societat, TAX, taxes
Notícia anterior
El fiscal demana 40 anys de presó a l’acusat de matar un home d’un tret a Calonge per segrestar una dona i violar-la
Notícia següent
Es presenta el cartell del Carnaval 2024 de Platja d’Aro

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes