Redescoberta una espècie desapareguda de tritó als Aiguamolls de l’Empordà

Barcelona (ACN).- El tritó verd, una espècie d’amfibi que es creia desapareguda a la zona dels Aiguamolls de l’Empordà, ha estat redescoberta.

La troballa ha estat possible gràcies al grup de treball Observatori Amfíbic de la Institució Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (IAEDEN), que està realitzant l’Atles d’Amfibis del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Després de cinc anys de prospeccions, s’ha trobat una població reproductora de tritons verds on s’han detectat tant adults –un mascle i diverses femelles–, com un alt nombre de larves en diferents estadis de desenvolupament. Aquest amfibi era molt freqüent a la plana de l’Empordà fins als 80 i a finals de la dècada dels 90 i principis dels 2000 va començar a desaparèixer.
Des de llavors no s’havia trobat cap individu de l’espècie a la zona i es donava per feta la seva extinció als Aiguamolls com a conseqüència de la intensificació i canvi agrari, la nitrificació de les aigües i l’arribada de noves espècies invasores, com el cranc de riu americà.
L’origen dels tritons trobats és incert ja que es podria tractar d’una continuació de la població original, que en realitat no s’hauria extingit, com d’una recolonització, més o menys recent, provinent d’exemplars nascuts a la Serra de Verdera, pròxima al a zona on s’han trobat.
El tritó verd està catalogat com a espècie protegida per diverses lleis en l’àmbit estatal i inclòs al catàleg de fauna amenaçada de Catalunya. Els impulsors del projecte han indicat que ara cal actuar de manera efectiva per garantir la supervivència d’aquesta petita població i salvar les possibles amenaces que podrien fer que la espècie desaparegués novament.
Per això, han destacat que cal prendre mesures i accions de conservacions de manera immediata, com evitar els tractaments fitosanitaris a l’entorn immediat i fer un seguiment regular de la zona i la població de cranc, depredador natural del tritó. A més, cal millorar la connexió del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà amb la Serra Verdera, un espai on encara hi ha colònies de tritó, per permetre la supervivència de la població redescoberta i millorar i ampliar les poblacions de tritons i altres amfibis al conjunt del parc.
Aquest amfibi està present únicament al nord de la península i al centre i sud de l’estat francès. A Catalunya hi ha dos nuclis separats entre si: el més gran a les comarques gironines i al nord de les barcelonines, i un nucli més petit a les Terres de l’Ebre.
El projecte de l’IAEDENestà finançat per la Fundació Barcelona Zoo i hi col·laboren el Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà i el centre de recerca en ecologia CREAF.

Tags: Aiguamolls de l'Empordà, Alt Empordà, amfibis, cultura patrimoni, El Parc Natural dels Aiguamolls d’Empordà´, espècies protegides, fauna, medi ambient, natura, recuperació, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Els empresaris d’hostaleria i comerç de Figueres demanen enllestir les obres de la casa natal de Salvador Dalí
Notícia següent
L’hospital de Palamós i els CAP del Baix Empordà gestionen un 43% més de residus de risc biològic arran de la pandèmia

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes