Reordenació de l’illa interior entre els carrers Santa Maria del Puig i del Call de La Bisbal

La Bisbal d’Empordà.- El setembre vinent arrencaran les obres d’enderroc d’una part important de l’edifici situat al número 4 del carrer del Call de la Bisbal, que es va expropiar a finals del 2019.

Els treballs, amb un pressupost de 129.477 euros, permetran tornar a posar en relleu l’antic carreró que unia el carrer Sant Jaume amb el carrer Santa Maria del Puig, i posteriorment s’urbanitzarà el pati d’illa i així es disposarà d’una nova plaça pública al nucli històric de la ciutat. La voluntat consistorial és destinar la planta baixa a equipament municipal i les dues plantes superiors a dos habitatges per a ús social.
De moment, però, ja s’han dut a terme diverses prospeccions en el solar que es va enderrocar fa dècades. L’objectiu de la campanya, doncs, és determinar el potencial arqueològic de l’indret, amb l’expectativa que hi apareguin restes medievals d’interès. Cal no oblidar que l’espai afectat se situa dins el nucli històric i, particularment, molt a prop del carrer del Call. La presència dels jueus a la població està ben testimoniada documentalment des del segle XIII, amb una part important dels membres de la comunitat dedicant-se al negoci del préstec. Aquestes prospeccions han posat al descobert un dipòsit d’aigua molt ben conservat i, just al costat, unes escales que hi donen accés. A més, pel que sembla, tot i que encara s’està valorant, un possible accés a diferents cases del barri. Fa pensar que era un espai de pas perquè han aparegut tres portes. Pel que fa al barri, és la part que està just darrere el Call i seria una troballa –en espera de poder determinar-ho– que aniria del segle XVII al XIX. Ara s’investigarà per saber si en aquest solar hi consta un dipòsit.
En tot cas, el setembre vinent, amb l’enderroc de 70m² de l’edifici annex, es podrà completar. Cal tenir present, però, que es tracta un entramat urbà que ha estat molt edificat al llarg dels anys, i s’han edificat construccions noves sobre construccions velles. Ara, el criteri és no només datar i conservar, sinó fer aflorar aquest patrimoni i posar-lo a disposició dels veïns i visitants. Aquestes obres recuperaran per a la població uns racons històrics pràcticament desconeguts. Aquest carreró està tancat des dels anys trenta del segle passat i els treballs permetran que la ciutadania bisbalenca pugui redescobrir-lo.
D’altra banda, l’edificació que es conservarà tindrà tres plantes d’uns 115m² de superfície construïda, cadascuna amb façana al carrer del Call. La voluntat del govern és destinar la planta baixa a equipament municipal i les dues plantes superiors a dos habitatges per a ús social.

Tags: arqueologia, cultura patrimoni, enderroc, equipaments, habitatges socials, historia, jueus, La Bisbal d'Empordà, plaça, serveis, societat, urbanització
Notícia anterior
El Consell Comarcal declara Ràdio Liberty Bé Cultural d’Interès Local per evitar l’enderroc de l’equipament
Notícia següent
Laia Llach, vencedora del primer Concurs de cançó d’autor de Verges

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes