El temps passa però hi ha persones que perduren en la memòria i en el cor de molta gent. Una d’aquestes persones és el mossèn Gumersind Vilagran i Roquí.
Ni a Romanyà de la Selva ni a Bell-lloc d’Aro no hi ha cap espai que el recordi però els seus bons actes en temps de postguerra no passen en va per a la gent que va tenir la sort de poder-lo conèixer.
Mossèn Gumersindo, tal com la gent l’anomenava, va arribar a la rectoria de Bell-lloc d’Aro a l’1 d’octubre de 1943. Fins al gener de 1955 aquest rector va tenir cura de les parròquies de Bell-lloc d’Aro, Romanyà de la Selva i de Sant Cebrià dels Alls. En aquests quasi 12 anys, mossèn Gumersindo va condicionar l’espai on hi havia hagut l’antic cementiri de Romanyà per convertir-lo en l’actual plaça de l’Església i en el punt de trobada de la gent. A l’any 1945 va restaurar la Creu de Romanyà després de ser malmesa durant la guerra civil; va organitzar cada primer diumenge de maig l’aplec de Romanyà, un esdeveniment molt concorregut… A l’any 1952 va aixecar, amb l’ajuda de molta altra gent, el menhir de la Murtra; al maig de dos anys després va inaugurar la capella-atri que hi ha entre can Cama i la plaça de l’Església. També va habilitar l’entrada de la rectoria de Bell-lloc en una petita escola per a la mainada de Romanyà i de Bell-lloc que no es podien desplaçar fins a les escoles de Santa Cristina, entre moltes altres bones obres.
En motiu del 20è aniversari de la seva mort –el 2 d’octubre de 2004– i davant de la bona acceptació que va tenir l’any passat la visita guiada pels llocs on va viure, l’Arxiu Municipal de Santa Cristina d’Aro i Maria Perpinyà, neboda de mossèn Gumersindo i autora del llibre Crònica d´un rector. En record de Mn. Gumersind 1943-2004, repetiran la visita. El proper dissabte 5 d’octubre, a les 11 del matí, la visita guiada gratuïta, acompanyada per testimonis que el van conèixer, començarà a la plaça de l’Església de Romanyà. Durant el recorregut, que està previst que duri una mica més d’una hora, es mostraran fotografies antigues de Romanyà i de mossèn Gumersindo que la família ha cedit a l’Arxiu. Per assistir-hi no cal fer cap reserva.