Romanyà simula l’escenari de “Junil a les terres dels bàrbars”

Glòria Jara i Albertí

Santa Cristina d’Aro.- No érem a l’Imperi romà, ni a les terres dels bàrbars, ni caminàvem cap al sud-est, ni estàvem guiats per Junil, ni hi havia esclaus.

Érem el diumenge 10 de juliol de 2022 al massís de Les Gavarres. A les 10 del matí, una colla d’homes i de dones lliures, una vintena, entre ells l’escriptor Joan-Lluís Lluís, vam començar a caminar des del coll de can Llach de Romanyà de la Selva cap al Roquetal, guiats per l’Aleix Monguillot. Això sí, amb rucs, igual com a la novel·la “Junil a la terra dels bàrbars”, però els nostres eren rucs de raça catalana, concretament ruques, la Menta, la Murtra, la Tarongina, la Servera i l’Alzina.
La caminada, d’una hora i mitja llarga de durada, va transcórrer per les obagues i les solanes de les suredes, castanyedes, pinedes… de Cruïlles-Monells i Sant Sadurní de L’Heura, i de Romanyà. Un recorregut de pujades, baixades i trams planers que ens va portar a passar pel coll del Matxo Mort, pel vessant occidental del Puig d’Arques on neix el riu Daró, etc. La ruta va continuar passant entre el Puig Gros i l’Era de la Llaca –fita entre els termes municipals de Santa Cristina d’Aro, Cassà de la Selva i Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de L’Heura– i el mas enrunat que des del 2012 porta el nom de la fita. Sota un sol de justícia, la caminada, que va ser molt plaent, es va compartir amb el guiatge de les cinc ruques. Una gran experiència que m’imagino, de manera casual, va tenir lloc al dia de sant Cristòfor, protector dels viatgers.

L’arribada al Roquetal va ser majestuosa. Un esplèndid refrigeri amb begudes refrescants, entrepans, fruits secs i fruita diversa, entre altra, préssecs de vinya del Mas Ponsjoan de Calonge va ajudar a reposar les forces. El Roquetal és una masia que ha estat habitada des de 1797, any en que es va construir. Posteriorment, al 2002, Melcior Soler, l’actual propietari, la va restaurar i actualment l’Aleix Monguillot, a través dels Rucs de les Gavarres l’ha convertit en un refugi forestal. El Roquetal és el lloc per fer una parada en les rutes més llargues que organitza Rucs de les Gavarres. Però també ofereix la possibilitat de passar-hi una nit o bé el lloc ideal, envoltat de natura i de tranquil·litat, per organitzar-hi cursos, trobades, reunions de treball… El passat diumenge 10 de juliol hi va tenir lloc la presentació del llibre “Junil a les terres dels bàrbars”. Al pis de dalt del Roquetal, concretament a la sala, Joan-Lluís Lluís va fer la presentació de la seva última novel·la, guardonada amb el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2021 i amb el Premi Crexells de narrativa. Una obra, que tal com va defensar el seu autor, parteix del context històric del poeta romà Ovidi però no és una novel·la històrica ni geogràfica. Joan-Lluís Lluís abans de signar la seva novel·la va acabar la presentació explicant un mite d’Austràlia per fomentar la literatura oral.
El matí de diumenge es va complementar comprant algun llibre a la paradeta de la llibreria Puput de la Bisbal d’Empordà que va instal·lar a l’entrada del refugi. Passades les 2 de la tarda ens vam acomiadar del Roquetal amb un ramet de flors Semprevives i enfilant una nova ruta, més curta, amb les ruques per tornar al punt d’inici.
L’acte va estar organitzat per Rucs de les Gavarres i per l’Associació Gavarres, natura i cultura, i amb la col·laboració d’Òmnium del Baix Empordà, el Club Editor i la Llibreria Puput.
L’Aleix Monguillot amb la seva hospitalitat i la passió per a la natura i la cultura va aconseguir simular la novel·la “Junil a les terres dels bàrbars” a les Gavarres, tot i no ser l’escenari real de l’obra de Joan-Lluís Lluís.

Tags: cultura, Gavarres, literatura, novel·la, passeig, presentacio, Romanyà de la Selva, rucs, Santa Cristina d'Aro, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El 16 de juliol Begur celebrarà la festivitat de la Mare de Déu del Carme amb la tradicional processó marítima
Notícia següent
Segona edició de “4 peces de Museu” al Terracotta de la Bisbal

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes