Roses torna a dedicar el mes de març a la creació literària multidisciplinar

Roses.- Entre el 4 i el 28 de març, Roses dedica gran part de la seva activitat cultural a la creació i experimentació literàries a través d’un programa multidisciplinar que concentrarà recitals poètics, tallers creatius, representacions teatrals, accions artístiques i rutes literàries.

Tot dins de la programació de “Març de Paraules”, que a més dels equipaments culturals del Teatre, Ca l’Anita i Biblioteca, es farà també present als carrers gràcies a la participació de 25 comerços que compartiran poesia amb clients i vianants amb la proposta “Aparadors de Paraules”.
“Març de Paraules” és el festival literari hereu de l’anteriorment anomenat “Març Poètic”, certamen nascut a Roses l’any 2013 amb motiu de la commemoració de l’any Salvador Espriu. Des de llavors, els equipaments culturals del municipi farceixen el mes de març de propostes impulsades pels departaments de Cultura, Joventut i Promoció Econòmica de l’Ajuntament, que apropen, des de diferents vessants i disciplines, els gèneres poètic i literari a la ciutadania.

Òscar Intente, Gutiérrez Caba i Joan Massotkleiner, presents al festival
Actors de primeríssim ordre posaran les seves veus al servei de la paraula en els tres recitals poètics que s’oferiran al llarg del mes al Teatre Municipal. L’actor Òscar Intente iniciarà el cicle amb “Vinguts del que fórem, restem el que som”, un recull de poemes amb reflexions de poetes catalans de diferents èpoques. Emilio Gutiérrez Caba, juntament amb el baríton Luís Santana i el pianista Víctor Carbajo, presenta a Roses “Coplas del Alma”, un recital on desgrana poemes dels grans autors de la literatura espanyola des del segle XVI fins a l’actualitat. Amb “Elles tenen la paraula”, la veu inconfusible de Joan Massotkleiner, acompanyat per l’emotiva arpa d’Anna Godoy, els versos de dones que han esdevingut clàssiques catalanes contemporànies, agafen ara una nova dimensió.
La representació a càrrec de la companyia Teatre Ingenu de “Yerma” de Federico García Lorca, una de les obres cabdals i clar exponent de la concepció poètica de l’autor, és un altre dels plats forts del festival que oferirà el Teatre Municipal, espai que també acollirà el concert “Roses Free Style- Batalla de Gallos” dirigida al públic més jove i l’acció creativa “Per treure’s el barret”, que reivindicarà el paper de la dona en l’art.
El centre cultural Ca l’Anita, per la seva part, aporta dues activitats formatives, el taller “Escriure la realitat viscuda” on s’aportaran els criteris bàsics per escriure entorn experiències pròpies o per realitzar una biografia aliena, i el taller “Poesia i narrativa”, que plantejarà l’ús de la paraula escrita com a eina per comprendre la realitat i eixamplar els límits de la comprensió humana.
“Març de Paraules” proposa també en la present edició una activitat que permetrà conèixer els paisatges protagonistes dels llibres proposats per la Guia Literària de Roses, a través de la realització de dues rutes literàries.

25 botigues de Roses convertiran els seus aparadors en finestres literàries
Els comerciants de Roses s’afegeixen amb la campanya “Aparadors de paraules” a la celebració del festival, convertint els seus aparadors en una finestra literària oberta a la ciutadania i als visitants de Roses, creant sinergies i vincles a través de l’art i demostrant l’interès dels comerciants per participar activament en la vida cultural i social del municipi.
L’aportació del comerç a aquesta gran festa literària consisteix en l’estampació en els seus aparadors de poemes i fragments d’obres, oferint així un interessant recorregut pels carrers de la població durant tot el mes, a través del qual el públic es pot acompanyar de paraules, versos i pensaments d’escriptors i escriptores de tots els temps. Equipaments municipals, com Ajuntament, Oficina de Turisme, Mercat Cobert, Teatre, Biblioteca i Piscina Municipal, també s’afegeixen a l’acció.
Un valor afegit de la campanya es la participació dels estudiants del Centre Escolar Empordà de Roses, on s’imparteix el Cicle formatiu de grau mitjà d’activitats comercials. El seu alumnat s’implica en tot el procés creatiu d’aquesta acció cultural, tant pel que fa a l’elecció dels textos, com a la seva retolació en els aparadors del comerços que ho han sol·licitat, per a la qual reben una formació específica.
En definitiva, “Març de Paraules” i la campanya “Aparadors de paraules” visualitzen la implicació dels diferents àmbits de la població de Roses, que uneixen forces per dotar de continguts el certamen, omplir Roses de cultura i apropar, des de diferents vessants i disciplines, els gèneres poètic i literari a ciutadania i visitants.
Totes les activitats a excepció de la representació de “Yerma”, el recital d’Emilio Gutiérrez Cava i el taller Poesia i Narrativa (15, 8 i 10 € respectivament), són gratuïtes. Cal fer reserva de plaça a través de la web www.rosescultura.cat.

Tags: activitats culturals, ajuntament de Roses, Alt Empordà, art contemporani, cultura, festival, literatura, recital poeticomusical, Roses, rutes, societat, teatre

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El Ple de l’Ajuntament de la Bisbal aprova una moció de suport a Pablo Hasél i una altra de suport a l’Amnistia
Notícia següent
Quinze persones en situació d’atur de l’Alt Empordà es formen com a auxiliars de vinya a la DOEmpordà

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes