Rupià.- Una cinquantena d’alcaldes, regidors i tècnics al servei de l’administració pública de pobles amb menys de 500 habitants de l’espai català transfronterer van participar aquest dimarts en la jornada “Pobles petits” al municipi de Rupià.
L’activitat es va organitzar amb l’objectiu de crear un espai de debat per fomentar l’intercanvi d’aproximacions i reflexions entorn de les problemàtiques i reptes que aquests municipis petits afronten en matèria d’urbanisme, paisatge i també habitatge; així com les oportunitats i estratègies que poden tenir a l’abast. També va ser una oportunitat perquè es coneguessin entre ells per poder establir lligams.
La jornada es va estructurar en dues parts. Al matí, l’arquitecte i urbanista Bernat Llauradó va fer una aproximació als micropobles en la ponència “L’Urbanisme als pobles petits de les comarques gironines” i, tot seguit, els participants van fer una visita cometada pel nucli de Rupià.
A la tarda, es van organitzar tres taules de treball: una dedicada als usos i patrimoni (habitatge, granges, turístics, etc.) presentada per l’arquitecta i vocal de l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA), Anna Albó; una segona dedicada al model urbanístic (estratègies de creixement, paisatge, planejament, mobilitat, aparcament, equipaments, recursos, etc.) presentada per Robert Juvé, arquitecte especialitzat en urbanisme i vicepresident de l’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC); i una darrera centrada en els reptes i les oportunitats (finançament, normativa i oportunitats: ajuts, programes, casos d’èxit, projectes, etc.) presentada per l’alcalde de Sant Miquel de Campmajor i vicepresident de l’Associació de Micropobles de Catalunya, Oriol Serrà. Els resultats obtinguts es van posar en comú al final de la jornada, que va servir per conèixer les problemàtiques urbanístiques que es troben diàriament els petits municipis d’aquest territori com a primer pas en la cerca de possibles propostes per resoldre’ls. La jornada va finalitzar amb la intervenció d’Alfons Quera, director de la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpinyà, antic diputat al Parlament de Catalunya i alcalde d’Agullana entre 1999 i 2015.
Aquesta jornada ha estat organitzada per l’Agence Catalane d’Urbanisme des Pyrénées Orientales (AURCA), l’Observatori de la Rehabilitació i Renovació de les Comarques de Girona (OBRE), l’Agrupació d’Arquitectes per a la defensa i la intervenció en el patrimoni arquitectònic (AADIPA), l’Agrupació d’Arquitectes Urbanistes de Catalunya (AAUC) i la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), amb la col·laboració de l’Associació de Micropobles de Catalunya.