S’Agaró inicia la celebració del seu centenari amb la inauguració d’una estàtua en honor a Josep Ensesa

Castell-Platja d’Aro

El pròxim dissabte 25 de maig, a les 12 hores, S’Agaró inicia els actes de commemoració del seu centenari amb la instal·lació d’una estàtua en homenatge a Josep Ensesa Gubert (1892-1981) i la inauguració d’una exposició a l’aire lliure sobre la història de la localitat i el seu emblemàtic Camí de Ronda.

L’estàtua de Josep Ensesa Gubert, de bronze i a mida real, reprodueix un dels posats més característics del creador del projecte residencial de S’Agaró. L’exposició ofereix -a través de diversos panells informatius- un itinerari exterior que s’articula al voltant dels continguts principals que conformen la rica història de S’Agaró i el Camí de Ronda.
L’acte d’inauguració de l’estàtua i de l’exposició tindrà lloc a la Plaça del Mirador de S’Agaró, on les autoritats locals atendran als mitjans de comunicació.

Homenatge a un visionari
Josep Ensesa Gubert (1892-1981) era un apassionat de l’arquitectura. Fill de l’industrial gironí Josep Ensesa Pujades, es va formar a França, Anglaterra i a l’Escola Industrial de Terrassa per convertir-se en el futur hereu del conglomerat d’empreses del seu pare.
A principis dels anys 20, va persuadir al seu pare per a que comprés les terres que s’ubicaven entre la badia de Sant Pol i la llarga platja de Sa Conca, al nord de Sant Feliu de Guíxols. La zona no tenia nom, així que la família va decidir anomenar-la com el rierol que hi descorria, l’Agaró. La joia principal del projecte era l’Hostal de La Gavina.
Compromès amb l’urbanisme responsable, Josep Ensesa admirava el concepte basat en la ciutat jardí, que combinava els corrents arquitectònics del moment amb els elements del paisatge mediterrani. Va idear una sèrie de cases pensades per atreure l’interès dels que apreciaven l’art i defugien de les pràctiques especulatives del turisme. Seva és la frase “Que la cobdícia d’uns pocs no desmereixi el que és patrimoni de tots’’.

Exposició al Camí de Ronda
La mostra exterior S’Agaró 1924-2024 s’inaugura el 25 de maig de 2024 i s’articula al voltant dels continguts claus que conformen la història recent de S’Agaró i el seu Camí de Ronda. Estarà oberta fins el 15 de gener de 2025.
Seguint el Camí de Ronda, s’ha adequat un itinerari a través de panells informatius amb l’objectiu que el visitant conegui la història de S’Agaró i els seus punts més destacats a nivell arquitectònic i paisatgístic. El seu trajecte ofereix unes meravelloses vistes de la Costa Brava.
L’objectiu d’aquest itinerari és endinsar-se en tots els aspectes d’aquest projecte residencial a través de l’arquitectura, la geografia de l’entorn, la vida social i cultural i la seva història. Un dels punts d’interès més emblemàtics és el monument commemoratiu a Josep Ensesa Gubert, situat a la plaça del Mirador.
També estarà disponible l’opció de visites guiades grupals amb reserva prèvia, a càrrec de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró.

Tags: acte inaugural, camí de ronda, Castell-Platja d’Aro, centenari, cultura patrimoni, exposició temporal, historia, homenatge, S'Agaró

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
1era Jornada de dansa per la salut i el gaudi de la dona adulta al Centre Fraternal
Notícia següent
Condemnat a 2 anys de presó per violar una noia a la llera del riu a Vilafant quan estava afectada pel consum d’alcohol

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes