Salut plantejarà al Govern la retirada de la mascareta a l’educació primària si l’Estat no ho aborda la setmana vinent

Catalunya (ACN).- El Departament de Salut plantejarà a la comissió delegada del Govern la retirada de la mascareta a l’educació primària si el consell interterritorial no ho aborda la setmana vinent, i després anar-ho fent de forma gradual.

Argimon ha explicat a Rac 1 que tornarà a plantejar la qüestió per enèsima vegada la propera setmana a la reunió de la interterritorial, però ha advertit que els nens no poden esperar més. “No podem estar amb els nanos tot el dia amb la mascareta“, ha dit, i ha respost afirmativament quan se li ha preguntat si tiraria pel dret en cas que el Ministeri de Sanitat no avancés. També ha apuntat que el govern espanyol parla d’eliminar la mascareta en interiors després de Setmana Santa, però que ell demanarà que sigui abans.
Argimon ha recordat que les mascaretes estan marcades per un decret estatal, i ha subratllat que des de Catalunya ja fa setmanes que es planteja una retirada gradual començant pels més petits a les escoles. Altres territoris també ho defensen, així com les societats de Pediatria, però des del Ministeri prefereixen esperar i ser més prudents. El conseller ha defensat avançar cap a la normalització i si les coses no van bé “fer una passa enrere“. “Hem de provar“, ha dit.
El conseller s’ha mostrat comprensiu amb el president espanyol, Pedro Sánchez, perquè vol anunciar ell la mesura i ara mateix té altres focus d’atenció molt importants. “Ells parlen de després de Setmana Santa, però apretarem perquè sigui abans“, ha remarcat.
Ara bé, pel que fa als nens, s’ha mostrat disposat a anar més enllà. Si el consell interterritorial no ho aborda la propera setmana, Salut ho plantejarà a Govern perquè Catalunya s’avanci. “L’haurem de treure, és que l’hem de treure“, ha insistit. El conseller ha reconegut que li costa actuar al marge del que fan la resta de comunitats, però ha reiterat que els nens no poden seguir tot el dia amb la mascareta, i ha recordat que a Primària comporta fins i tot problemes pedagògics.
Sobre les crítiques d’Oriol Mitjà al nou protocol, Argimon ha defensat tractar la Covid com una altra malaltia respiratòria. “Si tu tens símptomes t’has de quedar a casa i si necessites la baixa la demanes, però el que no farem és un aïllament estricte de set dies“, ha argumentat. Ha considerat probable una setena onada, però ha insistit que es poden fer passes enrere i que per la previsió d’una nova onada no es pot tenir tot el país aturat. “Si no la gent no ens seguirà“, ha avisat.

Més de 200 MEUR de sobrecost per la pujada de la llum
Argimon també ha volgut cridar l’atenció sobre els efectes de la pujada de la llum en tots els àmbits, també en el de la Salut. En aquest sentit, ha explicat que el departament preveu un sobrecost de més de 200 MEUR aquest any per la factura de la llum, ja que els hospitals són grans consumidors d’energia.
Aquests recursos, per tant, no es podran destinar a l’activitat assistencial. “I això en tots els nivells de la nostra societat“, ha conclòs.
Pel que fa a l’atenció primària, Argimon ha apostat per tornar al 2019 en molts aspectes, però també aprofitar les oportunitats que ha donat la pandèmia en l’àmbit digital. Segons ell, però, les persones grans “han de poder fer el que han fet tota la vida, anar al CAP presencialment“, i no només per fer visites, fins i tot també per fer els tràmits.

Tags: Atencio primaria, Catalunya, coronavirus, costos, Department de Salut, energia, escoles, infants, Josep Maria Argimon, llum, mascareta, retirada, Salut, serveis, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Investiguen una baralla a la sortida d’un pub de Figueres on els vigilants de seguretat portaven matxets
Notícia següent
Aquest dissabte se celebren al Pavelló Carles Nadal de Sant Feliu de Guíxols els Jocs Esportius Escolars Sant Feliu i la Vall d’Aro

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes