El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha fet aquest divendres una “crida a l’optimisme” durant la seva intervenció en l’acte inaugural de la XXIX Trobada d’Economia a S’Agaró. El cap de l’Executiu ha afirmat que “si mantenim una actitud de col·laboració, podem tornar a tenir uns anys bons a Catalunya”. “Tenim molts elements per fer les coses bé”, ha afegit.
Durant la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha repassat les dades macroeconòmiques catalanes i ha celebrat el bon camí de l’economia. De totes maneres, ha recordat que “cal que aquesta prosperitat sigui compartida” perquè “o la prosperitat és compartida o no és prosperitat”. Per aquest motiu, ha apostat per “una fiscalitat que ajudi a que es generi prosperitat” però que “no paralitzi el talent, la creativitat, que no sigui un desestímul”.
XXIX Trobada d’Economia a S’Agaró
El president Illa ha celebrat també que avui “Catalunya i Espanya tinguin més presència que mai a Europa”. Tal i com ha explicat, “hem de ser-hi, no només per demanar sinó també per aportar” perquè “defensar els interessos d’Europa és sinònim de defensar els interessos d’Espanya i Catalunya”.
En paraules del president de la Generalitat, “l’autèntica revolució és fer un bon govern”. En aquest sentit, ha repassat els cinc prioritats del seu executiu que passen per garantir “estabilitat política i seguretat jurídica”, “generació de prosperitat: apostant per la productivitat i la inversió”, “la descarbonització de l’activitat econòmica i la nova indústria”, “serveis públics i administració eficaç”. I, sobretot, “fer que les famílies percebin la millora de l’economia”.
L’acte inaugural de la XXIX Trobada d’Economia a s’Agaró, ha comptat també amb la participació la participació del vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos; el president de la Cambra de Comerç d’Espanya, Josep Lluís Bonet; el director de La Vanguardia, Jordi Juan, i la presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme, Anna Balletbò. Per part del Govern també hi assistit la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero; el secretari general d’Economia i Finances, Juli Fernández, i el delegat del Govern a Girona, Xavier Guitart.
De Guindos, partidari de no imposar “normes rígides” per a la reducció de la jornada laboral
El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, s’ha mostrat partidari de no imposar “normes rígides” per a la reducció de la jornada laboral per no crear un “efecte contrari” al desitjat”. Segons ha argumentat, històricament la reducció ja s’ha anat reduint “de forma natural” com a conseqüència de l’economia de mercat i un augment de la productivitat. “La reducció continuarà però sobretot si tenim una economia que productiva. Hem de fer que es distribueixi naturalment i res millor que siguin les empreses i els treballadors que vagin decidint“, ha continuat. De Guindos també ha afirmat que en un país “envellit” com Espanya la immigració “té molt sentit” i ha afegit que ha ser “ordenada“.
Durant un col·loqui a la XXIX Trobada d’Economia a s’Agaró, De Guindos ha deixat clar que no volia entrar en “qüestions domèstiques” i que les seves recomanacions sobre aquesta qüestió són “genèriques” i les feia com a “economista“. En aquest sentit, ha recordat que el debat sobre la reducció sobre la jornada laboral, ja es remunta a França abans de l’any 2000.
Sobre l’economia espanyola, De Guindos ha ressaltat que té un sistema financer “molt sanejat” després de la crisi de principis de segle i ha dit que Espanya és un país “competitiu“. El vicepresident del BCE i exministre d’Economia ha subratllat que aquests “dos aspectes positius” de l’economia espanyola, mentre que entre els “millorables” és que el creixement està basat en el creixement de població per la immigració.
De Guindos ha afirmat que la immigració “té molt sentit” i “injecta sang nova“, tot i que ha opinat que “és molt important” que sigui “ordenada“.