• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

Salvem la Platja de Pals s’oposa a la construcció d’un vial d’accés nord que connectaria la C-31 amb la platja

4 de Setembre de 2022

Pals (ACN).- L’entitat ecologista Salvem la Platja de Pals s’oposa a la construcció d’un vial d’accés nord que connectaria la C-31 amb la platja.

L’ajuntament al·lega que el projecte, que ara està en exposició pública, permetria descongestionar el centre i facilitar l’accés de vehicles a primera línia de mar. Tanmateix, la plataforma assegura que les vies existents “mai pateixen aglomeracions” i que el nou vial “faria servei un mes, com a molt“. A més, la nova carretera prevista al municipi està plantejada davant la zona protegida de les Basses d’en Coll, travessant zones inundables plenes de camps d’arròs i pinedes. L’espai també està ple d’espècies protegides que perdrien part del seu hàbitat si la infraestructura tira endavant.
Salvem la Platja de Pals considera que la construcció d’allò que el consistori municipal anomena “vial nord” provocaria un gran impacte ambiental sobre l’estany Vernegar, davant del terreny inundable de les Basses d’en Coll, on es cultiva arròs i que quedaria dividit en dos. La carretera també travessaria pinedes sobre dunes protegides, un paisatge global que els membres de la plataforma qualifiquen de “fràgil” i que el Pla Territorial Parcial de les comarques gironines defineix com a “corredor biològic i eix conflictiu de connectivitat” per ser pas de fauna entre l’espai protegit PEIN Muntanyes de Begur i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
I és que la zona és hàbitat d’amfibis, crustacis i una àrea important per a la nidificació d’aus. “No només té interès local, sinó internacional“, explica el portaveu de Salvem la Platja de Pals, Pau Bosch, que detalla que conjuntament amb els aiguamolls de l’Empordà, formen una zona “imprescindible” perquè és on paren les aus quan migren d’Àfrica al nord d’Europa i viceversa. “Sense aquestes zones moltes espècies desapareixerien“, sentencia.
A part de l’impacte ambiental, la plataforma denuncia que no hi ha evidències que donin suport a la necessitat de construir-lo. “Si fessin un estudi del trànsit actual, es veuria que el vial només seria útil uns dies a l’agost“, afirma Jordi Bozal, membre de Salvem la Platja de Pals.

Previsió d’urbanitzar
En aquesta línia, els ecologistes asseguren que està previst urbanitzar la zona “pels interessos d’alguns” i que el vial facilitaria fer-ho. Segons revelen des de la plataforma, estaria previst aixecar sobre les dunes de Rodors i la zona inundable dels Jonquers diverses urbanitzacions amb uns 600 habitatges, a més d’un hotel de grans dimensions, un centre comercial i un extens aparcament.
De fet, en un terreny inundable prop d’on passaria el vial, l’any passat s’hi van fer abocaments de runa que els membres de Salvem la Platja de Pals qualifiquen d’il·legals. “S’hi van abocar moltes tones de runa amb l’excusa que hi volien plantar arbres, però és per aixecar el nivell i que deixi de ser zona inundable per poder-hi construir“, assegura Narcís Subirana, membre de Salvem la Platja de Pals i regidor a l’oposició.
La plataforma denuncia que, a més, se’n desconeix la inversió que suposaria pel municipi i que el vial –en l’últim tram abans d’arribar a la platja– aniria a confluir amb l’avinguda del Grau, que tan sols disposa d’un carril de circulació per sentit no ampliable.
Per poder dur a terme el projecte, l’Ajuntament de Pals va aprovar inicialment a finals de maig una modificació puntual del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per reclassificar el sòl on es construiria aquest vial. Ara es troba en exposició pública i la plataforma ha preparat un seguit d’al·legacions en contra del projecte que presentarà els pròxims dies.
Principalment, recullen la importància de l’espai quant a rellevància paisatgística, però també de fauna que hi habita i proposen desestimar el projecte o bé desviar el recorregut plantejat amb dues alternatives possibles. “L’opció que plantegen és la més il·lògica perquè desvia el vial cap al nord carregant-se l’estany“, explica Bosch. I afegeix: “Considerem que no s’ha de fer, però si s’elaboren estudis que diguin el contrari s’hauria de veure quin és el traçat perquè hi ha altres maneres de fer el vial sense afectar ni l’estany ni les Basses d’en Coll“.

Un POUM del 1986
Amb tot, la plataforma considera que el que caldria fer, en primer lloc, és actualitzar el PGOU –vigent des del 1986– per definir els usos dels terrenys del municipi. Denuncien que està “desactualitzat” i recorden que és un dels més antics de Catalunya. “Cal plantejar un model més sostenible de pla general o adaptat als temps actuals“, diu el portaveu.
De fet, l’any 2015 l’ajuntament va intentar elaborar-ne un de nou. En aquell moment, el consistori va aprovar inicialment un nou Pla d’Ordenació Urbanístic Municipal (POUM) que els Serveis Territorials d’Urbanisme van acabar tombat. “No es va fer ben fet perquè no hi havia estudis de res, ni d’impacte ambiental“, afirma Subirana.
Amb tot, la construcció que ara planteja l’ajuntament, completaria el vial Nord del que ja s’han construït dues fases prèvies. La segona, acabada d’executar el 2013, va quedar tallada just abans de començar el corredor biològic, les pinedes de Rodors Nord i els arrossars i actualment connecta amb un camí asfaltat que també condueix a la platja.

Arxivat com a: Baix Empordà, Medi ambient, Patrimoni, Serveis, Societat Etiquetat com a: Ajuntament de Pals, arrossars, C-31, carretera, construcció, ecologistes, espai natural, espècies protegides, fauna, flora, impacte ambiental, medi ambient, ocells, oposició, patrimoni, platja de Pals, Salvem platja de Pals, urbanització

Reader Interactions

Comentaris

  1. Ramon Costa Corominas ha dit

    4 de Setembre de 2022 at 19:14

    Molt bona feina, el Pals de fá 20 anys ja es irreconocible, que ha passat amb la platja, infables , xiringuitos I aquet any apartament de barcas I lloguers de motos, el próxim any que tindrem ???.

    Respon
  2. Àngels ha dit

    5 de Setembre de 2022 at 10:55

    El muncipi de Pals i la zona litora es diferencia de molts altres municipis i zones costeres d e la Costa Brava pels seus valors paisatgístics i culturals. Com és possible que,des del propi govern local sorgeixin projectes que anorrearien aquests valors? No ho entenc… gent de Pals, alerta amb qui voteu

    Respon
  3. Sebastià ha dit

    5 de Setembre de 2022 at 11:04

    Es un projecte que ve de lluny i que l’AjPals va executant de mica en mica, ara un clavegueram que travessa tot un arrossar, ara talan arbres i fent una clenxa al bosc, ara permeten que SOREA faci una escomesa d’aigua que no va en lloc…
    Una de les excuses oficials es que així es pot evacuar la zona de la platja més ràpidament, però donat que el vial acaba al carrer del golf a l’altura de la caseta de fusta el més lògic fora que s’adeqües el camí d’en Berganar.

    Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa