Salvem la posidònia, una campanya imprescindible

Palamós.- Un altre any l’Associació Amics de les Illes Formigues, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós, segueix amb la campanya “Salvem la posidònia”, una acció per a conscienciar a la població de la necessitat de protegir i cuidar el fons marí.

És per això que els Amics de les illes Formigues expliquen als navegants la importància de la preservació de la posidònia i que aquest és un repte que interpel·la a tothom: un fondeig responsable és vital per a la seva supervivència. La posidònia, el tresor natural que posseïm a les nostres aigües de manera exclusiva, està greument amenaçada i en perilla la seva supervivència.
A través dels díptics editats en el marc de la campanya “Salvem la posidònia”, que contenen uns mapes orientatius de la posició de la posidònia a les aigües properes algunes de les cales i platges que reben més afluència d’embarcacions (com ara de la zona que va de la Cala Senià a la Cala Estreta; de la zona de davant de la Platja de Castell i La foradada; de la Badia de Palamós i Sant Antoni de Calonge, i de les Illes Formigues), l’associació demana que abans de fondejar es miri bé on es llença l’àncora.
En les diverses campanyes divulgatives de l’associació informant a les embarcacions si estan a sobre  la posidònia o estan ben ancorats s’han trobat amb tot tipus de reaccions, majoritàriament han estat ben rebuts, però s’han de lamentar que una minoria no tingui cap respecte per l’entorn encara que se’ls expliqui que les seves accions no ajuden a la supervivència de la posidònia.
La normativa de costes referent al fondeig d’embarcacions d’esbarjo en espais no abalisats no és prou clara i pot generar molta confusió, tant a la majoria de navegants com als propis serveis de vigilància i jurídics, que sovint tenen dubtes importants a l’hora d’aplicar la llei i establir possibles sancions.
El més confús d’aquesta normativa és que no especifica clarament la prohibició de fondeig. És a dir, la llei estableix que, en les àrees no abalisades, la “Zona de Bany” serà una franja de 200 metres de qualsevol cala i de 50 metres de la resta de costa. I es regula la velocitat i com maniobrar: en aquest espai la velocitat màxima de navegació serà de 3 nusos i la maniobra d’apropament i allunyament de les cales i de la costa haurà de ser perpendicular, tenint en compte sempre la seguretat de les persones. Com que en cap moment hi ha una prohibició expressa del fondeig es deixa a la lliure interpretació de cadascú.
Per tant, s’ha de delimitar o indicar millor on son aquestes zones amb praderies, i conscienciar més als navegats, segurament amb més controls i sancions en zones col·lapsades i sobre ocupades al pic de l’estiu… Això tindria un impacte positiu sobre el medi marí perquè es protegiria l’extensa àrea del litoral que més pateix la pressió del sector turístic.

Tags: ajuntament de Palamós, Amics de les Illes Formigues, boies ecològiques, campanya, consciència ambiental, embarcacions, espècies protegides, fondeig, fons marí, medi ambient, posidónia, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Més de 300 persones vibren amb la 43a Cantada d’Havaneres de Begur
Notícia següent
L’Ajuntament de Palamós atorga la Beca Cooperativa La Equitativa 2022-2023 a un projecte sobre la Guerra Civil als municipis de Palamós i Sant Joan

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes