Calonge i Sant Antoni.- La Cantada d’Havaneres i Boleros de Sant Antoni arriba a la setena edició amb la participació de 5 grups, i l’estrena d’un espectacle: “ADN Arjau, 25 anys – Diari de Bord”. Enguany els grups Peix Fregit, Arjau, Boira, Neus Mar i Port Bo seran els protagonistes de les dues nits que tindran lloc al parc del Collet de Sant Antoni el proper cap de setmana.
D’aquesta manera el tradicional escenari de la platja de Sant Antoni es canvia pel Collet, un turó a tocar del passeig, que manté el mar com a paisatge de fons i que permet aplicar les mesures de seguretat necessàries per evitar la propagació de la Covid-19.
Entre les novetats d’enguany de la cantada destaca l’estrena de l’espectacle “ADN Arjau, 25 anys – Diari de Bord”, la presentació del cinquè treball d’estudi d’aquest grup d’havaneres de Palafrugell. Es tracta d’un disc que, sota el segell Música Global Discogràfica, representa un viatge per la història musical de la formació. En l’espectacle hi participaran els músics i cantaires del gèneres que més els han influït Ricard Balil, Fonso Carreras, Francesc “Xiqui” Ramon i Josep Bastons. Com a gran novetat, l’actuació inclourà versions úniques de les havaneres “El meu avi” i “Tamariu” amb l’acompanyament sonor de la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya.
La nit del divendres Arjau estaran acompanyats per Peix Fregit, grup que es va constituir formalment sota la direcció de Josep Bastons el 1972. Al llarg dels anys hi han hagut diversos canvis en els seus components, però sempre han mantingut el seu esperit. Després de trenta anys al capdavant del grup, el 2007 Bastons es va retirar i es va incorporar Norbert Torrecillas, que actualment canta la segona veu i acordió. Pere Molina –primera veu i guitarra–, i Jordi Tormo –tercera veu– completen la formació. El grup ha actuat arreu de Catalunya, Madrid, Valladolid, Illes Canàries, Japó i diverses ciutats europees.
La nit de dissabte la Cantada d’Havaneres i Boleros de Sant Antoni la protagonitzaran els grups Boira, Neus Mar i Port Bo. El grup Boira, que en l’edició passada de la cantada no va poder actuar a Sant Antoni degut al confinament comarcal, va néixer a Lleida el 1998, apadrinat per Jose Luis Ortega Monasterio. La renovació constant del seu repertori és una de les característiques del grup, que opta preferentment per les composicions mes actuals, sense oblidar les havaneres més tradicionals i conegudes. El grup està format per Ramon Bordes, segona veu, guitarra i director musical, Jordi Carulla, tenor i primera veu, i Antoni Castell, acordionista i tercera veu.
Per la seva part, Neus Mar és una de les poques veus femenines solistes d’aquest gènere. La cantant s’endinsa al món de l’havanera l’any 2008 de la mà de Càstor Pérez, i durant aquests anys s’ha fet un lloc en un món tradicionalment de formacions vocals majoritàriament masculines i també mixtes. Neus Mar ofereix un repertori amb temes propis, cançó mediterrània i gèneres habituals del cant de taverna. Està acompanyada d’Emilio Sánchez a la guitarra i Pep Rius al contrabaix, Sonia Zurriaga a l’acordió i Enric Canada a la percussió, tots ells músics de llarga trajectòria professional.
El cartell del dissabte el completarà Port Bo, formació nascuda l’any 1966 a Calella de Palafrugell amb motiu de la presentació del llibre Calella de Palafrugell i les havaneres. Amb més de cinquanta anys a l’esquena, el grup continua amb un nivell de gran qualitat i un repertori heretat en gran part dels vells cantaires de Calella format per havaneres, clàssiques i noves, valsos mariners, balades, boleros, sardanes i cançó catalana.
La cantada està organitzada per l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, sota la direcció i presentació del periodista Francesc Sànchez Carcassés, qui també conduirà la retransmissió de la cantada el dissabte a través de Televisió Costa Brava i de la Xarxa de Televisions Locals. Aquest esdeveniment arriba a la setena edició com una de les ofertes musicals de l’estiu més consolidades de la Costa Brava. Enguany serà la cinquena vegada consecutiva que es programen dues nits seguides d’havaneres i boleros.
Mesures Covid-19
L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha decidit traslladar la Cantada d’Havaneres i Boleros al paratge del Collet. Aquesta decisió s’ha pres tenint en compte la situació sanitària actual. Així, doncs, per segon any consecutiu tornarà a haver-hi un canvi d’emplaçament, ja que habitualment es feia a la platja de Sant Antoni. Aquesta decisió permetrà complir amb totes les mesures de seguretat per evitar la propagació de la Covid-19, i mantenir les dues nits de concerts, amb un aforament limitat, registre d’assistents i entrada prèvia gratuïta, entre d’altres.