Sant Feliu de Guíxols torna a aprovar el projecte del Museu Thyssen amb l’objectiu que obri a finals del 2025

Sant Feliu de Guíxols (ACN).- L’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha hagut de tornar a aprovar el projecte del Museu Thyssen al monestir. Ja va fer-ho per primer cop l’agost de l’any passat, però com que ha calgut introduir-hi modificacions i ja han passat més de sis mesos, l’anterior havia caducat.

Entre d’altres ara s’haurà de fer una excavació més extensa a la part de la plaça de l’Abadia, on s’aixecarà el cub que donarà entrada al museu. Tot i que el calendari de l’obra s’allarga, perquè passa dels 18 als 22 mesos, el consistori treballa amb l’objectiu que el museu sigui una realitat a finals del 2025. Ara bé, l’alcalde, Carles Motas, també admet que el terminis dependran d’allò que resolgui la convocatòria del 2% cultural i dels diners que rebin del Ministeri.
El projecte que es va aprovar inicialment l’estiu de l’any passat costava 10 milions d’euros (MEUR). El que s’ha aprovat aquesta nit en un ple extraordinari no incrementa substancialment aquesta xifra (tan sols puja uns 31.600 euros) però sí que inclou algunes modificacions.
Arran dels requeriments fets per Patrimoni Cultural, abans de començar a aixecar el cub a la plaça de l’Abadia caldrà fer-hi una excavació més detallada (ampliant la zona de recerca fins a tocar de l’edifici del monestir). A més, arran de les al·legacions, s’han retocat part dels plànols; per exemple, per canviar de lloc un generador o habilitar un espai de magatzem per a neteja.
El nou projecte no toca res de la museografia, però sí que introdueix canvis en els espais exteriors annexes al monestir. Recull que els jardins seran independents del museu –i per tant, s’hi podrà accedir amb independència del seu horari d’obertura– i elimina que la Casa Blasco es reconverteixi en restaurant.
El ple de Sant Feliu ha aprovat novament el projecte per àmplia majoria: la que sumen l’equip de govern (Tots per Sant Feliu i el PSC) i ERC. JxCat s’ha abstingut i els dos regidors de MES i Guíxols des del Carrer hi han votat en contra. L’oposició, sobretot, ha posat en relleu que “no és habitual” haver de repetir un tràmit com aquest i ha expressat els seus dubtes sobre com es finançarà l’obra perquè no acabi hipotecant les finances municipals i quins seran els terminis.

“És un projecte de país”
L’alcalde, Carles Motas, ha assegurat que haver de tornar a aprovar el projecte no és “cap entrebanc“, però sí que posa de manifest “la seva complexitat“. Motas ha recordat que, d’ençà de l’agost de l’any passat, s’han hagut d’incorporar informes de diferents àrees, atendre les demandes de Patrimoni i analitzar les al·legacions; i que això porta temps i que és el que ha acabat fent caducar el que s’havia tirat endavant l’agost del 2022.
L’alcalde, però, sí que ha volgut deixar clar que la inversió que farà l’Ajuntament de Sant Feliu “ha de ser similar amb la d’una altra obra important a la ciutat“, i que “no serà més“. “Vull recordar que el Museu Thyssen és un projecte de país, on totes les parts han d’estar-hi implicades; per tant, aportarem el que estigui dins les nostres possibilitats i correspongui a una ciutat de 23.000 habitants“, ha subratllat Carles Motas.
Dels 10 MEUR que costa l’obra, de moment la Generalitat s’ha compromès a aportar 2,1 MEUR; la Diputació de Girona, 1,2 MEUR més; el Ministeri de Cultura ha compromès 500.000 euros, i també es disposa d’una ajuda dels fons Next Generation per millorar els tancaments i la climatització del monestir.

El 2% cultural marcarà terminis
L’alcalde ha explicat que, precisament, fa pocs dies que l’Ajuntament s’ha presentat a la convocatòria del 2% cultural del Ministeri de Transports. I que precisament, la resolució d’aquestes ajudes –que es preveu saber a finals d’any– serà la que “donarà llum o no a l’execució del projecte final” del Museu Thyssen. Perquè en funció del què aporti l’Estat, això també marcarà les fases de l’obra.
De moment, l’Ajuntament treballa amb l’objectiu que el futur Museu Thyssen sigui una realitat a finals del 2025. Motas ja ha dit, però, que la intenció és que, tant bon punt tinguin aprovat el projecte de manera definitiva, tirar endavant la licitació d’allò que es pugui per anar avançant cap al futur equipament, que acollirà part de la pinacoteca catalana de la baronessa Thyssen.

Tags: Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, aprovació, cultura, equipaments, museu Carmen Thyssen, ple, projecte, Sant Feliu de Guíxols, societat, subvencions, terminis, tramitació

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La calor de principis d’octubre frena una “bona collita” d’avellana gironina que arriba a les 1.000 tones
Notícia següent
El ‘boom’ de marques xineses de cotxe a Catalunya: de ser pràcticament inexistents a liderar les matriculacions

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes