Santa Cristina homenatja Eusebi Vicens amb una llamborda Stolperstein

Glòria Jara i Albertí

Santa Cristina d’Aro.- El 27 de gener de l’any 2024 Santa Cristina d’Aro passarà a la història per entrar a formar part del conjunt de municipis d’Europa que tenen present a les víctimes del nazisme.

A les 12 del migdia del passat dissabte, aprofitant que es celebrava el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, l’Ajuntament de Santa Cristina i el Memorial Democràtic van recordar a Eusebi Vicens Sagué col·locant una llamborda Stolsperstein. L’acte, seguit per una seixantena de cristinencs i cristinenques, va comptar amb la presència de Sergi Palomeras, director dels Serveis Territorials de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya; i amb els parlaments de Jordi Font, director del Memorial Democràtic; Josep Xifre, Alcalde; Tina Gorina, regidora de l’Arxiu; Mª Carmen Miquel Vicens, neta d’Eusebi Vicens; Jordi Gaitx, tècnic de l’Arxiu de l’Ajuntament de Santa Cristina; i Pau Gamundi, historiador. Seguidament, el grup de corda de l’Escola Municipal de Música Guíxols Vall d’Aro va interpretar la banda sonora de la pel·lícula La lista de Schindler i “El Cant dels Ocells” mentre un operari de la brigada municipal va col·locar la llamborda Stolsperstein dedicada a Eusebi Vicens i Sagué. L’Ajuntament de Santa Cristina va cloure l’acte oferint a tots els assistents un got de caldo.
Aquesta llamborda, que es va col·locar a la Plaça 1 d’octubre de 2017, és una de les més de 500 Stolsperstein que hi ha repartides arreu de Catalunya. És un homenatge personalitzat amb voluntat de dignificar a totes les víctimes i a les seves famílies. També és una petjada que dona a conèixer, als joves, la història de casa nostra i d’Europa, i convida a reflexionar i a lluitar contra la intolerància i les actituds antidemocràtiques.

Eusebi Vicens Sagué va néixer el dia 11 d’abril de 1910 a Castell d’Aro. A l’any 1934 amb la seva dona, Joaquima Vinyolas i els seus dos fills, l’Angelita i en Pere, van anar a fer de masovers a can Ballester del barri Salom, a Santa Cristina. En aquest petit mas, on hi va néixer la Carmen, la filla petita del matrimoni, l’Eusebi Vicens hi va viure durant tota la Guerra Civil. Un cop exiliat a França va ser empresonat per l’ocupació nazi, a finals de l’any 1940 el van deportar a Mauthausen i al setembre de l’any següent va morir al castell de Hartheim.
Albert Gamundi, veí de Santa Cristina i historiador va estudiar, a petició de l’Arxiu Municipal de Santa Cristina, la trajectòria d’Eusebi Vicens des que va marxar a França fins que el van assassinar als camps nazis, l’únic cristinenc deportat, segons es té constància. A partir d’aquesta investigació,  el 15 d’octubre del 2016 –coincidint amb el Dia Nacional de les Víctimes de la Guerra Civil i del Franquisme i amb el 75è aniversari de la mort d’Eusebi Vicens– l’Ajuntament de Santa Cristina li va retre homenatge col·locant, a can Ballester, una placa commemorativa. I dos anys després el Ple de l’Ajuntament de Santa Cristina va sol·licitar al Memorial Democràtic la fabricació de la Stolperstein que porta el seu nom.
Una vegada més la memòria històrica ha ajudat a tancar una ferida!

Tags: camps de concentració, cultura, historia, memòria històrica, memorial democràtic, nazisme, reconeixement, Santa Cristina d'Aro, societat, stolperstein

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Troben una dona morta amb signes de violència a l’interior d’un vehicle a Torroella de Montgrí
Notícia següent
Unió de Pagesos alerta que la vinya és “a les portes d’una nova fil·loxera” per la sequera

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes