Santa Cristina reflexiona vers les millores i els perills de la intel·ligència artificial

Santa Cristina d’Aro (Glòria Jara i Albertí)

A dia d’avui estem envoltats d’Intel·ligència Artificial (IA) però la gran majoria dels terraqüis en som uns grans desconeixedors. Conscients d’aquest fet, els Amics de La Casa Màgica van aportar el seu gra de sorra organitzant, el dissabte 29 de juny, la conferència-col·loqui “La màgia de la intel·ligència artificial i el perill que esdevingui menys màgia”.

Una conferència protagonitzada per dos grans experts, un des del món de la tecnologia, el Dr. Josep Amat, Catedràtic Emèrit de la UPC i l’altre en una visió més humana, el Dr. Àngel Guirado, Doctor en Psicologia i Director de l’Observatori Altes Capacitats de la UNED. Després de definir conceptes claus com ciències cognitives, psicologia, sociologia, capacitat, habilitat, talent, intel·ligència,… es va iniciar un diàleg d’una hora i mitja entre els dos ponents. La conferència, seguida per una seixantena de persones, gran part d’elles vinculades directa o indirectament amb la Universitat de Girona, va convidar a reflexionar quin futur ens portarà la IA.
Encara que ens pugui semblar que la IA va néixer al 2022 amb la generació automàtica de textos, en realitat ja acumula uns anys d’història. Ara per ara la tecnologia l’està utilitzant per ajudar a facilitar la vida dels humans que tenen dificultats motrius, de llenguatge, sensorials,… La IA, en principi continuarà evolucionant per reparar les parts del cos que deixin de funcionar correctament a partir d’implants i d’aquí neix la reflexió de si anem cap al concepte d’immortalitat i de vida tecnològica. Però la IA també evolucionarà cap a altres camps. La tecnologia està creant màquines amb moltes més capacitats que la persona. Amb mil·lèsimes de segon és capaç de generar-nos la informació que li demanem a partir d’on vivim, el que ens agrada,… i l’expressió facial dels robots cada vegada és més semblant a la dels humans. Però actualment és impensable que la IA pugui substituir tot el cervell d’una persona en una màquina perquè la màquina no té consciència a diferència de la intel·ligència humana. La persona té la capacitat d’adaptar-se d’acord als sentiments que viu en el moment i la màquina no ho pot fer.
La IA és un repte pels científics, psicòlegs i sociòlegs ja que se’ls obre un nou camp de reflexió i de treball per definir cap a on s’ha de dirigir la IA. Cap a un món capaç de clonar éssers humans? Cap a un món on prevalguin els interessos dels més poderosos?… Anirem cap a un món híbrid? Les màquines se’ls donarà tan poder que destruiran la pròpia humanitat? Temps al temps! Per donar resposta a aquests interrogants naixeran noves professions, entre elles les vinculades amb la pedagogia.  La IA també s’equivoca igual que les persones i no sempre el que genera és cert. L’aprenentatge de la IA i de les persones cap a aquesta nova manera de viure la vida és fonamental.
Amb la conferència-col·loqui “La màgia de la intel·ligència artificial i el perill que esdevingui menys màgia” es va tencar el cicle de conferències dels Amics de la Casa Màgica del primer semestre. La sala d’exposicions “la Caixa” de Santa Cristina d’Aro tornarà després de l’estiu a debatre altres aspectes màgics de la vida. Unes conferències que tenen la col·laboració de l’Ajuntament de Santa Cristina d’Aro, “la Caixa”, els Serveis Territorials de Girona del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i La Casa Màgica –col·lecció Xevi.

Tags: amics de la casa màgica, ciència, conferència, cultura, intel·ligència artificial, Santa Cristina d'Aro, societat, tecnologia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Quatre ferits, entre ells una menor en estat crític, en un accident entre un camió i un turisme a Santa Cristina d’Aro
Notícia següent
Torroella de Montgrí i l’Estartit habilitaran 5 refugis climàtics quan s’activin situacions d’emergència per calor

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes