Segona edició de les jornades de sensibilització sobre el turisme accessible a Castell-Platja d’Aro

Castell-Platja d’Aro.- Afavorir el turisme per a tothom és una de les noves apostes de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró, i en aquest marc de treball impulsa la segona edició de “Murmuracions”, les Jornades de Sensibilització Sobre Turisme Accessible, enguany del 14 al 16 de novembre (de 9.30 a 14 hores) a la Sala d’Actes de la Casa de la Vila i centrades en el Trastorn de l’Espectre Autista.

Inscripció gratuïta amb aforament limitat, i amb possibilitat de servei de traducció en llengua de signes catalana amb reserva prèvia (accessibilitat@platjadaro.com). Una iniciativa del consistori amb la participació del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, el Consell Comarcal del Baix Empordà, la Càtedra Autisme de la Universitat de Girona, l’Associació Viu Autisme i ARASAAC-Centro Aragonés para la Comunicación Aumentativa y Alternativa de Aragón.
En la primera jornada, dilluns 14 de novembre, després de l’obertura de la regidora de Turisme del consistori, Jenny Xufré; els continguts se centraran en la temàtica “Què és el Trastorn de l’Espectre Autista?” primer amb la conferència de Mario Montero, director de la Càtedra Autisme de la Universitat de Girona (9.45 hores) i la presentació de l’Associació Viu Autisme a càrrec de la seva presidenta, Aida Garcia i d’Ariadna Montoya, pedagoga (12.30 hores). També hi haurà les intervencions de Montse Nualart, tècnica de Turisme del Consell Comarcal del Baix Empordà (13 hores); i d’Isabel Godoy, responsable de Turisme Inclusiu-Sènior del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, amb la participació de Carola Madrid i Montse Valero de l’agència de viatges inclusiva VIVE4ALL i del blogger Albert Cogul.
La segona sessió, dimarts 15 de novembre, porta per títol “Accessibilitat per a persones amb TEA. Pictogrames i tecnologia”, amb diverses intervencions moderades per Mario Montero, director de la Càtedra Autisme de la Universitat de Girona. La primera, de David Romero, assessor d’ARASAAC-Centro Aragonés para la Comunicación Aumentativa y Alternativa de Aragón (9.45 hores); tot seguit d’Alba Alier, mestra d’educació especial, logopeda i assessora en tecnologia de suport de l’empresa QINERA (12 hores); i de Juan Ignacio Cicare, terapeuta ocupacional especialitzat en TEA (13 hores).
La tercera jornada, dimecres 16 de novembre, s’anomena “Tinc TEA. Soc autista. Experiències reals”, que comptarà també amb diverses intervencions dinamitzades per David Encinas, psicòleg de l’Associació Viu Autisme. La primera, la presentació de les línies de treball de l’Àrea Municipal d’Atenció a les Persones, a càrrec dels tècnics de l’Ajuntament de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró: Irene Ros, de la Unitat Infància, i de Gerard Llandrich, de la Unitat de Joventut (9.30 hores). La segona, xerrada-col·loqui amb Sara Codina, blogger de Mujer y Autista i d’Irene Farrero, coach personal, escriptora i dinamitzadora d’un grup de noies i dones amb autisme a la Fundació Estany de Banyoles (10.30 hores). Darrerament, abans de la cloenda, conclusions i valoració de les Jornades, encara hi haurà una xerrada-col·loqui entre les famílies de persones amb TEA de l’Associació Viu Autisme per compartir i exposar les experiències en primera persona (12 hores).
Com a activitats complementàries de les jornades hi ha programades diverses propostes. Dissabte 19 de novembre (11 hores) a la Biblioteca Mercè Rodoreda de Platja d’Aro una sessió especial de L’Hora de Conte amb “Quin gust té la lluna?”, una adaptació a través de signes i pictogrames del conte “A què fa gust la lluna?” de Michael Grejniec, a càrrec de Roser Puig, membre de l’associació Viu Autisme. Dilluns 28 i dimecres 30 de novembre el Curs de formació en web accessible per a entitats i empresaris del municipi organitzat pel Consell Comarcal del Baix Empordà, dins el marc del Pla d’Accessibilitat Turística del Baix Empordà (inscripció gratuïta). Darrerament, divendres 2 de desembre, jornada de formació i divulgació de l’aplicació gratuïta (per a iOS i Android) i lloc web Park4dis que localitza, ubica i guia als usuaris amb Targeta Europea d’Estacionament fins a les places d’estacionament per a persones amb mobilitat reduïda disponibles al municipi; una solució tecnològica creada amb el suport de la Fundació ONCE i ACCIÓ.
També properament s’iniciarà una nova fase d’instal·lació a equipaments públics i a serveis i comerços diversos de plaques amb pictogrames que ajuden a adaptar l’entorn ciutadà i incrementar l’autonomia de les persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA), que sovint no han desenvolupat el llenguatge oral i es comuniquen a través de sistemes alternatius com les imatge. Una iniciativa pionera a Catalunya iniciada ara tres anys de la mà de l’Associació Viu Autisme amb el finançament de CaixaBank i l’Ajuntament i la col·laboració de l’Associació d’Empresaris ADEM, que vetlla perquè aquesta senyalització s’estengui més enllà dels equipaments públics.

Tags: accessibilitat, autisme, Castell-Platja d’Aro, formació, jornades, llengua de signes, patronat de turisme, Salut, serveis, societat, turisme
Notícia anterior
L’Ajuntament de Sant Feliu instal·larà un nou semàfor a la carretera de Girona
Notícia següent
La Generalitat declararà l’emergència cinegètica pels senglars al nord de Girona i de Barcelona a principis de 2023

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes