“Shhh.. Silenci”. SSIBE impulsa el descans nocturn de pacients de l’Hospital de Palamós

Palamós.- El projecte “Shhh… Silenci” és una de les accions que s’ha iniciat aquest 2022 i que promou un millor descans nocturn dels pacients hospitalitzats.

Amb aquesta finalitat, s’ha creat una campanya de sensibilització interna entre els i les professionals del torn de nit i amb l’ajuda de la senyalització d’espais i altres elements per tal de recordar com es pot, entre tots i totes, contribuir a un hospital més silenciós i reparador del son.
En concret, algunes de les accions que s’han dut a terme:
– Entorn el soroll: revisió de tots els carros de medicació i de portes d’habitacions i propera instal·lació d’audímetre per controlar decibels de la planta. També s’ha regulat l’ús d’aparells electrònics durant la nit.
– Entorn a la il·luminació: atenuació de les llums de passadissos i senyalització dels interruptors a obrir en cas d’entrar a l’habitació, ús de llanternes per part del professional.
– Entorn a l’activitat assistencial: agrupació de les tasques d’infermeria, per tal d’entrar el menor nombre de vegades possible a l’habitació.
Tot i que sempre s’ha identificat el descans nocturn com un dels temes importants a cuidar i treballar, el director d’infermeria, Xavier Arrebola, explica que “les dinàmiques de treball dels hospitals fan que sigui un repte complex per a implantar. Si volem posar al pacient al centre de l’atenció, som nosaltres els i les professionals qui hem de canviar actituds i fer canvis estructurals per poder fer que el descans sigui possible dins les limitacions que se’ns presenten. És un dret del pacient, i una responsabilitat del personal sanitari, i per això n’hem de prendre consciència i fer-lo efectiu“.
Mònica Casadellà, supervisora d’infermeria del torn de nit recalca aquest treball conjunt de tots i totes “és compromís de tots els professionals del torn nocturn vetllar per la qualitat del descans dels nostres pacients hospitalitzats, amb l’objectiu d’una bona recuperació de la seva salut“.
El projecte “Shhh Silenci” és una de les accions que s’emmarquen dins la línia estratègica d’humanització de l’atenció sanitària, que és un dels reptes actuals del sector per tal de seguir avançant en la gestió i atenció assistencial centrada en les persones.

Participació d’usuaris en la presa de decisions
Durant el darrer trimestre del 2021, es van treballar internament i amb un grup focal i entrevistes en profunditat a diferents pacients que havien estat ingressats durant la pandèmia, com a una acció més del projecte d’experiència de pacients i participació ciutadana de la nostra entitat.
Totes les persones entrevistades coincidien que el personal d’infermeria de nit sol ser molt correcte i delicat, però que sempre hi ha factors externs que afecten el descans com pot ser la llum, el soroll o la companyia a l’habitació.
D’entre els aspectes a millorar, en destacaven intentar evitar les entrades i sortides de les habitacions i altres aspectes de so ambiental com podien ser el soroll dels carros i portes o converses de professionals, si les habitacions quedaven molt a prop del control d’infermeria. En tots aquests aspectes s’han aplicat mesures al protocol “Shhh… Silenci”.

Influència del son en la recuperació dels i les pacients
Certament, els estudis científics confirmen que una bona qualitat del son ajuda a millorar la recuperació i tot el procés patològic que ha motivat l’hospitalització de la persona ingressada.
Els motius més freqüents d’una mala qualitat del son són el soroll (59%), les interrupcions de les infermeres (30%), els llits incòmodes (18%), les llums brillants (16%), l’entorn desconegut (14%) i el dolor (9%).

Altres experiències d’èxit a Catalunya i Espanya
No és el primer projecte del descans nocturn endegat en entorns sanitaris. A Catalunya es coneixen experiències d’èxit. Ja el 2016, el Parc Sanitari Pere Virgili va posar en funcionament el projecte Morfeu. I més recentment, va posar-se en marxa el projecte “Bona nit, Vall d’Hebrón”.

Tags: descans nocturn, hospital de palamós, nit, pacients, palamós, projecte, recuperació, Salut, serveis, societat, son, SSIBE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La Generalitat reforça la vigilància i el control de les activitats marítimes recreatives
Notícia següent
L’1 d’agost començarà una campanya de control de velocitat a Begur amb l’habilitació d’un radar mòbil

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes