S’inicien les visites als comerços de Torroella i de l’Estartit per reduir l’ús de les bosses de plàstic

Torroella de Montgrí / L’Estartit.- Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l’Estartit per donar-los a conèixer la normativa sobre l’ús de bosses de plàstic i pautes per adequar-s’hi.

Aquesta acció s’emmarca dins de la campanya “A la plaça i mercat, amb bossa i cabàs” que va engegar l’Ajuntament per reduir el plàstic d’un sol ús al municipi i fomentar la venda a granel. Durant la visita se’ls lliuren bosses de cotó de la campanya per repartir entre la clientela, juntament amb un fulletó informatiu i una carta de l’Ajuntament on se’ls demana la seva col·laboració.
La iniciativa s’inclou dins del Pla Local de Prevenció de Residus i Polítiques Locals de Residu Zero i compta amb una subvenció de 18.910,07 euros de l’Agència de Residus de Catalunya i el Departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
En el marc d’aquesta campanya s’estan portant a terme diferents accions de sensibilització adreçades a establiments, ciutadania i escoles. Ja s’han dut a terme quatre xerrades de sensibilització a la ciutadania, una al comerç i una a l’Institut Montgrí, on s’hi van repartir uns 200 Boc´an Roll per evitar l’ús de plàstic com a embolcall dels entrepans. També s’han posat punts informatius als mercats setmanals i s’han repartit més de 300 tapers per a fomentar el seu ús a la compra a granel. Pel que fa a les visites a comerços, se’n visitaran més de 80. Les visites van a càrrec d’un equip especialitzat de l’empresa Gaia-Serveis Ambientals.

Reduir la petjada ecològica
Si bé és cert que els darrers anys s’ha anat reduint l’ús de bosses comercials de plàstic no compostable a Catalunya, encara queda molt camí per recórrer i reduir la petjada ecològica que genera aquest residu.
L’ús excessiu de les bosses està perjudicant greument el nostre entorn i és especialment impactant en la contaminació de mars i oceans.
La compra és un dels moments clau per poder evitar molts residus, i especialment els envasos i embolcalls. Triar productes a granel i utilitzar carmanyoles o bosses reutilitzables és una bona manera de fer-ho.

Legislació restrictiva
Des de l’1 de gener de 2021 resta prohibit el lliurament de les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres que s’ofereixen als consumidors, en els punts de venda de béns o productes, la venda online i lliurament a domicili. Només es permet de lliurar, previ pagament, bosses compostables.
Abans del 31 de desembre de 2024, segons la Directiva Europea 94/62/CE d’envasos i residus d’envasos s’hauran d’establir règims sobre responsabilitats ampliades dels productors d´envasos comercials i industrials, que donarà pas a noves obligacions sobre el precepte de qui contamina paga, de forma que els productors hauran de garantir  la correcta recollida i tractament de residus d’envasos i complir amb les taxes de reciclatge exigides.
A partir de l’1 de març es faran inspeccions als establiments per fer seguiment del compliment de la normativa vigent.

Tags: campanya, comerç, consciència ambiental, L'Estartit, medi ambient, plàstic, sensibilització, serveis, societat, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Triquell, Les Que Faltaband i Ryna DJ, a la “Santa Gresca” del festival Ítaca a l’Escala
Notícia següent
Begur fixa un topall de 138 litres d’aigua per habitant i dia per reduir “dràsticament” el consum davant l’emergència

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes