SOS Costa Brava demana al Govern que adquireixi la finca de la base Loran, a l’Estartit

L’Estartit (ACN).- SOS Costa Brava demana al Govern una partida per fer front a l’adquisició de la finca de la base Loran de l’Estartit pel seu “valor ambiental i paisatgístic“.

En una carta que han fet arribar al vicepresident, Jordi Puigneró, i la conseller d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, els ecologistes reclamen una reunió amb els responsables de les conselleries implicades per abordar el desplegament de la llei de protecció i ordenació del litoral i conèixer “les previsions” del Govern respecte de la creació del “Conservatori del Litoral“. També reivindiquen un posicionament públic i el Govern que expliqui quines actuacions té previstes, entre elles l’aplicació “urgent del dret de retracte” després que un particular l’hagi adquirit.
Ens entristeix l’escàs interès que ha mostrat l’administració catalana per obtenir la cessió de la finca per part del Ministeri de Defensa, així com per evitar la privatització de patrimoni públic dins d’un espai natural protegit“, afirmen a la missiva.
Els terrenys on es va instal·lar la base Loran eren de propietat municipal i van ser expropiats per l’Estat l’any 1961. La base va tancar les seves portes l’1 gener del 1995 i, des d’aleshores, les edificacions s’han anat degradant, malgrat que l’any 2009 l’Estat va executar un projecte de desmantellament controlat de tots les elements susceptibles de ser aprofitats.
Des que va deixar de funcionar, el municipi ha intentat recuperar els terrenys municipals expropiats durant el franquisme, però Defensa sempre s’hi ha negat a fer-ho de forma gratuïta o a un preu simbòlic al·legant que la normativa ho impedeix.
El ministeri ha celebrat des del 2012 fins a quatre subhastes per intentar que algú es quedés amb les instal·lacions. En la primera, el preu de sortida era de 850.000 euros, i en l’última, celebrada a finals del 2019, el va rebaixar fins als 419.000. Tot i que va quedar deserta, posteriorment, un particular va presentar una oferta similar i el ministeri de Defensa va fer una adjudicació directa.
Ara un particular l’ha adquirit per 400.000 euros i, segons ha manifestat públicament a diversos mitjans, té previst convertir l’edifici en un habitatge privat i un museu.

Tags: base Loran, compra, cultura patrimoni, espais naturals, Generalitat, govern espanyol, historia, L'Estartit, medi ambient, Parc Natural de Montgrí, societat, SOS Costa Brava

1 comentari. Leave new

 • loran estartit
  13 de gener de 2022 12:48

  el terreny era propietat del Senyor Galibern de la família Mascort i no de l’ajuntament de torroella!
  el comprador a conèixer l’alcalde de torroella el 5 de juny de 2021 què passar entre el 5 de juny i finals de desembre? RES
  Qui ho ha fet SOS per mantenir el local?….
  ara culpem el comprador de tot!
  el preu és de 511.000 € i et costarà gairebé 600.000 € amb les paxes

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
El 77% de la població ja té la pauta completa de la vacuna contra la Covid-19
Notícia següent
L’Ajuntament de Palamós rep la donació del fons documental de mossèn Gumersind amb destinació al Servei d’Arxiu Municipal

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes