• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Revista del
Baix Empordà
Empordà
Gastronòmic
  • Actualitat
    • Societat
    • Cultura
    • Salut
    • Patrimoni
    • Medi ambient
    • Gavarres
    • Esports
    • A peu pel Baix Empordà
    • A la vila del Peix Fregit
    • Serveis
  • Gastronomia
    • El rebost d’en Llenas
  • Agenda
  • La revista
  • Hemeroteca
  • Llibres
  • Qui som
  • Contacte

SOS Costa Brava denuncia que s’ha modificat sense permís part de la platja protegida de Pals per posar-hi una guingueta

11 de Juliol de 2022

Pals (ACN).- L’entitat ecologista SOS Costa Brava ha denunciat l’actuació que s’ha dut a terme aquesta setmana en una zona de la platja de Pals, ubicada davant de l’antiga Ràdio Liberty i dins el parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

El promotor d’una nova guingueta ha modificat l’orografia de les dunes per crear un monticle i anivellar el terreny amb dues retroexcavadores. Ho ha fet sense autorització prèvia del parc, que n’ha aixecat acta però de moment no ha pres mesures. Aquesta és la primera vegada que hi haurà una guingueta, després que l’any passat l’Ajuntament de Pals, que ha declinat fer declaracions, modifiqués el pla d’usos de la platja permetent aquest servei en un espai natural freqüentat per nudistes.
Aquest passat dimarts dia 5 de juliol, segons critica SOS Costa Brava, dues màquines retroexcavadores van accedir a una zona de la platja de Pals ubicada dins l’àmbit del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter sense autorització prèvia. Hi van estar treballant durant un parell de dies per anivellar el terreny i crear una zona una mica més alçada que la resta de la platja per col·locar-hi una nova guingueta. Una actuació per la qual el parc natural va aixecar una acta.
Salvem la Platja de Pals, una de les entitats que s’agrupen sota el paraigües de SOS Costa Brava, explica que de moment no s’han pres mesures i s’està instal·lant la guingueta amb intenció que obri aviat. El president de Salvem la Platja de Pals, Pau Bosch, recorda que fa uns anys es va retirar l’autorització a una altra guingueta per una actuació menor sense permís i afirma que “si s’és imparcial, hauria de passar el mateix“.
A Pals, fins ara les guinguetes s’havien ubicat sempre en zones urbanes, on la primera línia de mar està ocupada per edificis. Aquesta serà doncs la primera vegada que se n’ubica una en un espai natural. Això ha estat possible després que l’elaboració l’any passat del pla d’usos temporals de la platja de Pals, que es renova cada quatre anys, preveiés una nova guingueta davant dels terrenys que ocupa l’antiga Ràdio Liberty.
SOS Costa Brava considera “desafortunada” aquesta decisió de permetre instal·lar una guingueta en una zona de platja protegida. El president de Salvem la Platja de Pals critica que ha estat una mala actuació, tant per part de l’Ajuntament “per proposar-ho“, com del parc natural i Costes de l’Estat “per admetre-ho“. I explica que l’espai presenta “un entorn molt fràgil” d’especial interès faunístic, florístic i geològic davant l’Hàbitat dunar d’Interès Comunitari (HIC) Prioritari del Parc Natural.

Fauna i flora protegides
El president de Salvem la Platja de Pals explica que una de les aus que nidifiquen a la zona és el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), una espècie en declivi a Catalunya que requereix dunes i platges extenses i ben conservades i que cria durant aquesta època de l’any, dins els cordons dunars que confronten la nova guingueta. Una guingueta que Bosch denuncia que s’ha ubicat precisament “just on s’acaba el cordó dunar“, sense deixar “ni un metre de separació“.
Una altra de les espècies amenaçades que viuen en aquesta platja natural és la sargantana cendrosa (Psammodromus hispanicus edwarsianus) que s’enterra amb facilitat a la sorra. Conjuntament amb la sargantana ibèric-provençal (Podarcis hispanica liolepis) manté la seva major població a les dunes adjacents i a la platja on es troba la nova guingueta.
També hi ha espècies botàniques d’interès que creixen a la duna mòbil i la fixen, com el borró (Ammophila arenaria), l’Elymus farctus, el card marí (Eryngium maritimum), el lliri de mar (Pancratium maritimum), l’Echinophora spinosa o la Stachys marítima. Aquesta última planta està catalogada “en perill d’extinció” i només creix en ambients sorrencs i dunars allunyats de les zones urbanes i poc freqüentades per l’home, per quedar lliures de trepig. Segons detalla SOS Costa Brava, la Stachys marítima es troba ocupant la superfície més gran de tot el parc natural dins els cordons dunars de Radio Liberty, al voltant de la nova guingueta.

Platja nudista
L’entitat ecologista també alerta que aquesta zona de la platja de Pals és “la més natural i menys urbana del municipi“, on habitualment s’hi ha fet nudisme i on mai s’havia autoritzat cap guingueta. Consideren que la nova instal·lació pot provocar conflictes perquè els banyistes que freqüenten la zona busquen tranquil·litat i poder sentir-se a gust passejant-hi despullats. Així ho explica un membre de Salvem la Platja de Pals, Marc Rambla, que afegeix que des de l’associació s’espera que “es potenciï el parc natural per sobre del negoci“.
Un precedent de conflicte d’una guingueta ubicada en una cala freqüentada per nudistes és la de l’Illa Roja a Begur. L’any passat se n’hi va instal·lar una, a qui es va concedir llicència per a vuit anys. Però el col·lectiu nudista es va queixar perquè deia que s’ocupaven més metres dels previstos, posaven la música alta i no els volien servir si hi anaven despullats. A més, els banyistes que practiquen el nudisme denunciaven discriminació per la gran afluència de banyistes tèxtils.
Aquest abril, l’Ajuntament de Begur va retirar la llicència a la promotora de la guingueta (l’empresa Red Rock 2021 SL). L’empresa va recórrer al contenciós, i ara fa pocs dies el jutjat li va donar la raó i va autoritzar que pogués reobrir. Això sí, a la cala de l’Illa Roja de Begur, després d’haver-ho reclamat, a finals de juny els nudistes sí que han aconseguit que l’Ajuntament instal·li rètols reconeixent l’espai com a cala nudista.
Amb tot, SOS Costa Brava i l’Associació Salvem la Platja de Pals demanen al Parc Natural i a la Generalitat que no s’autoritzin guinguetes a les zones de les platges més naturals i menys alterades per l’activitat humana del litoral. També alerten que aquesta zona de la platja de Pals on s’està instal·lant la nova guingueta es neteja amb un tractor, i que no s’hauria de permetre l’accés de cap maquinària a les zones de la platja més naturals del municipi com les Basses d’en Coll i l’entorn de Ràdio Liberty; proposen retirar els residus i plàstics de forma manual, deixant pals i troncs. Per últim, reclamen millorar la vigilància de l’àrea lliure de trepig, ampliant i restituint el cordó dunar trencat i la fixació de dunes mòbils en regressió mitjançant vegetació i la utilització d’estructures trampa per frenar la sorra.

Arxivat com a: Baix Empordà, Medi ambient, Patrimoni, Societat Etiquetat com a: denúncia, duna litoral, ecologistes, espais naturals, espècies protegides, guinguetes, nudisme, Parc Natural del Montgrí, platja, platja de Pals, SOS Costa Brava

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Barra lateral primària

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic és una publicació trimestral d’àmbit comarcal de difusió dels valors culturals i històrics del Baix Empordà: el seu patrimoni arquitectònic tan ric –especialment l’iber i el medieval–, els seus paisatges tan admirats –el mar i la muntanya–, així com també els seus personatge i oficis, l’art i la literatura, l’educació, el medi ambient o les tradicions.

#josocemporda
#joemplantoalemporda

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Segueix-nos

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Catalunya News

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l'Empordà gratuïtament al teu correu

Footer

Facebook

Facebook Pagelike Widget

Instagram

Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calo Treballadors de la fàbrica Conrado Vilar de @calongesantantoni a la dècada de 1930. Autor desconegut, fons Josep Fort. És una de les imatges que il·lustren l'article "Visió històrica de la fàbrica de suro de can Conrado Vilar" de Víctor Pou, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#suro #calongeisantantoni #fabrica #historia #industria #seglexx #fotosantigues #costabrava #gavarres #premsacomarcal
El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'A El congre, sabor i tradició en hores baixes", d'Alfons Garrido (@museudelapesca de @visitpalamos). Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pesca #congre #cuinamarinera #cuinatradicional #cuinadepescadors #peix #palamós #costabrava #premsacomarcal
La barraca de les Rabioses és un dels 554 element La barraca de les Rabioses és un dels 554 elements patrimonials que recull fins ara l'inventari de patrimoni cultural del Parc natural del Montgrí @pnmmbt realitzat per l'arqueòleg Ferran Codina. Tota la informació al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#montgri #parcnaturaldelmontgrí #torroellademontgri #ullà #bellcairedemporda #lescala #patrimoni #patrimonicultural #pedraseca #cultura #historia #costabrava #premsacomarcal
"Cocotxes de bacallà amb pil-pil, all, bitxo i tòfona", de Dovarly Muñoz i Miguel Garcia (xefs del restaurant @kaospalamos a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #cuinacatalana #receptes #bacalla#cocotxas #palamos #costabrava #premsacomarcal
Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de Foto de Santa Cristina d'Aro de Pere Rigau Roch de la dècada de 1940 feta des de Salom. És una de les imatges que il·lustren l’article “Santa Cristina d’Aro a finals del segle XIX” de @gloriajaraalberti, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles"
#santacristinadaro #seglexx #historia #territori #fotosantigues #queboniceslempordà #costabrava #premsacomarcal
"Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.cas "Musclos amb salsa marinera", de @quimcasellas.casamar (xef del restaurant @casamarllafranc a @visitapalafrugell). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaix, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #musclos #cuinamarinera #receptes #costabrava #premsacomarcal
El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @v El Cabo San Vicente des del passeig marítim de @visitpalamos (1967). Imatge del Fons Collell que il·lustra l'article "Creuers turístics a Palamós (1928-2022)", de @joaquimserrabech (Associació Gironina d'Amics de la Mar). El trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#palamós #passeigdemar #turisme #creuers #historia #costabrava #fotosantigues #premsacomarcal
"Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, roma "Arròs carnaroli, galta de vedella, tòfona, romaní i xocolata", de @jordvallespi (xef del restaurant @pahissadelmas a @visitpals). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#empordagastronomic #gastronomia #pals #arrosdepals #cuinacatalana #cuinaempordanesa #receptes #costabrava #premsacomarcal
"Vestint la Mort: evolució històrica del vestuar "Vestint la Mort: evolució històrica del vestuari de la Dansa de la Mort de la @processo_verges", de @francesc.bosch.torrent (Professor d'història i cronista). Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#verges #setmanasanta #dansadelamort #processo #cultura #historia #tradició #vestuari #costabrava #premsacomarcal
"Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fre "Conill a la caçadora amb carxofes, cansalada fresca i cargols", de @tomasbrull (xef de @lacalataverna a @visitpalamos). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuinatradicional#menjardecollons #cuinaempordanesa #cuinaempordanet #receptes #conill #carxofes #cargols #costabrava #premsacomarcal
"Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig "Art romànic: Sant Iscle d'Empordà", de Pau Roig. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#artromanic #romàniccatalà #esglesiesdecatalunya⛪️ #cultura #patrimoni #patrimonicultural #costabrava #queboniceslempordà #premsacomarcal
"Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge "Truita vaga de margaridetes i espàrrecs de marge", de @iolandabustos (xef biodinàmica especialitzada en flora comestible). Trobareu aquesta i moltes altres receptes al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de la @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#empordagastronomic #gastronomia #cuinaambflors #flors #cuinacatalana #cuinatradicional #receptes #truita #esparrecsdemarge #costabrava #premsacomarcal
"Natura i territori: Els espies de la nit", de @ra "Natura i territori: Els espies de la nit", de @ramotgarcia (President del @grupnaturasterna) i fotografies de @rosamatesanz. Podeu llegir l'article complet al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #fauna #ocells #ocellscatalans #gamarus #natura #naturasterna #patrimoninatural #costabrava #valldaro #premsacomarcal
"En aquesta equació màgica de la cuina empordane "En aquesta equació màgica de la cuina empordanesa del ‘mar i muntanya’ el mar per mi sempre hi té un pes més destacat”. Podeu llegir l’entrevista de Pau Roig amb el xef @enricherce, autor de “Deliciós mar” (@cossetaniaedicions), al número 26 d’Empordà Gastronòmic, “Xefles”, ja la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, “Espies a la Costa Brava”
#gastronomia #cuinamarinera#pesca #pescadors #cuinamarimuntanya #cuinaempordanesa #xef #llibres #receptes #premsacomarcal
#primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselle #primavera #flors #natura #espaisnaturals #roselles #colza #baixemporda #costabrava
Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Fel Tomba de Richard Schwenke al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. És una de les imatges que il·lustren l'article "Nazis a S'Agaró i Sant Feliu de Guíxols", d'@enigma_jorgerios, que trobareu al número 80 de la @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #1940s #santfeliudeguixols #sagaro #historia #memoriahistorica #costabrava
"AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l "AnXoves: Ximpleries eiXelebrades a les Xarxes": l'activista de la #cuinatradicional @abrahamsimon7932 analitza les bajanades sobre les anxoves confitades que circulen per les xarxes socials i Internet. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#gastronomia #cuina #cuinaempordanesa #pesca #pescadors #anxoves #xarxessocials #internet
La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #d La Dansa de la Mort, la màgia esfereïdora del #dijoussant a #verges 
#dansadelamort #setmanasanta #processo #cultura #patrimoni #tradicions #baixemporda #lotempsesbreu #neminiparco
Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto Paul Fidrmuc i la seva piragua plegable "Don Tonto" a la platja de Tamariu. És una de les imatges que il·lustren l'article "Un espia alemany a Tamariu" de Ramir Lacasa, que trobareu al número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles"
#espiesalacostabrava #nazisme #seglexx #segonaguerramundial #fotosantigues #piragüisme #costabrava #espiesalacostabrava #historia #premsacomarcal
"Les societats gastronòmiques catalanes i basques "Les societats gastronòmiques catalanes i basques", de @marti.sabria. Podeu llegir l'article complet al número 26 d'Empordà Gastronòmic, "Xefles", ja a la venda a tots els quioscos i llibreries del #baixemporda juntament amb el número 80 de @rbaixemporda, "Espies a la Costa Brava"
#xefles #empordagastronomic #societatgastronòmica#cuinatradicional #gastronomia #menjardecollons #fotosantigues #seglexx #costabrava #premsacomarcal #20anys
This error message is only visible to WordPress admins

Twitter

A Twitter List by jordimolins

Revista del Baix Empordà i Empordà Gastronòmic
Tel. 646554923 · redaccio@revistabaixemporda.cat · www.revistabaixemporda.cat · www.empordagastronomic.cat
BAIX EMPORDÀ

Utilitzem galetes (cookies) per poder oferir la millor experiència al nostre web. Si hi continua navegant assumim que hi està d'acord.AcceptarPolítica de privadesa