SOS Costa Brava fa una crida urgent a revisar els Plans urbanístics del litoral gironí per excloure de la urbanització i edificació les zones inundables

Costa Brava

La federació SOS Costa Brava fa una crida a les institucions catalanes i als ajuntaments de la Costa Brava per procedir a revisar i modificar de manera urgent tots els plans del litoral per excloure de la urbanització i edificació les zones sotmeses a risc d’inundació, així com els marges de rius, rieres, torrents i les zones de desembocadura i fronts litorals.

La recent tragèdia provocada per la DANA a València posa de manifest amb dolorosa claredat la necessitat de respectar aquests espais naturals i d’evitar qualsevol intervenció especulativa que pugui comportar riscos.
SOS Costa Brava vol manifestar la solidaritat amb tota la població afectada i el condol a les famílies de les víctimes de la DANA. Aquesta tragèdia no és un cas aïllat, ni un fet inevitable, sinó una conseqüència de la construcció i urbanització en àrees naturals vulnerables, on la pressió urbanística ha dut a un deteriorament irreversible i el resultat d’una mala planificació urbanística i territorial, sense tenir en compte la natura.
L’ocupació de les ribes i marges de rius, barrancs, torrents i rieres, la urbanització i edificació de les zones inundables i la ubicació d’infraestructures mal dimensionades que interrompen els cursos naturals i ocupen les àrees de drenatge i les zones de laminació en són la principal causa. I no haver tingut en compte en la planificació urbanística i territorial el factor dels riscos naturals, les àrees sotmeses a risc d’inundació en períodes de retorn de 100 i 500 anys i el principi de precaució, poden generar conseqüències greus davant dels efectes cada vegada més intensos dels aiguats i de la crisi climàtica.
Tanmateix, la destrucció de zones boscoses ha deixat els sòls desprotegits, trencant el seu equilibri i augmentant la seva fragilitat davant les pluges intenses. Quan aquest sòl es desforesta i perd la seva vegetació natural, l’erosió s’accelera, i els terrenys es converteixen en trapes d’aigua sense drenatge ni estabilitat, augmentant el risc d’inundacions catastròfiques.
En aquest sentit, SOS Costa Brava demana un compromís ferm i urgent per preservar la Costa Brava com a espai natural, protegint els torrents, els marges de rius, rieres, les seves desembocadures, el front litoral i els sòls forestals, de projectes especulatius que només afegeixen perills i degraden el nostre medi ambient. Això implica la necessitat de procedir a:
1. Una revisió exhaustiva i estricte dels planejaments urbanístics en zones naturals, i en àrees de risc.
2. Prohibir la construcció i urbanització en zones vulnerables com marges de rius, rieres, àrees de desembocadures, torrents, zones inundables i fronts litorals.
3. Protegir els boscos i zones forestals per evitar la desforestació, mantenint així els sòls protegits i assegurant el bon drenatge de les aigües pluvials.
4. Revisar la delimitació de les zones inundables i de tots els espais afectats pel risc d’inundació per tal d’ajustar-los als nous factors climàtics.
SOS Costa Brava recorda que sempre ha reclamat l’exclusió de la urbanització i la preservació de les zones afectades per riscos naturals, i en especial per risc d’inundació. I així ho va sol·licitar en les al·legacions presentades en relació al Pla Director de revisió de sòls no sostenibles del litoral gironí. I és que la federació denuncia que els planejaments urbanístics del litoral gironí encara preveuen implantar noves urbanitzacions en zona inundable.
Concretament, SOS Costa Brava reclama que cal revisar el planejament de Castell-Platja d’Aro per tal d’impedir l’execució de l’ampliació de la Marina Port d’Aro, sector urbanitzable que preveu implantar 350 nous habitatges, un hotel i 240 nous amarratges, afectant una pineda de 13HA, la desembocadura del Ridaura i el darrer retall de front marítim amb presència de dunes amb pineda que queda a Platja d’Aro. Tot això afectaria una àrea inundable segons informes de la pròpia Agència Catalana de l’Aigua (ACA).
El projecte urbanístic, previst al planejament vigent de Castell Platja d’Aro (SUD3), a més de vulnerar tots els principis de l’urbanisme sostenible i afectar la zona de desembocadura del Ridaura, el front litoral, dunes en pineda i una massa arbrada a primera línia de mar, pot arribar a posar en perill i risc la seguretat de les persones. A més, també atempta contra el deure d’adoptar mesures d’adaptació i de mitigació contra el canvi climàtic. Per això, SOS Costa Brava requereix a la Generalitat de Catalunya i a l’Ajuntament de Platja d’Aro, que revisin aquest planejament afectat per riscos naturals. Tanmateix, SOS Costa Brava recorda que sempre ha reclamat la no urbanització i construcció dels marges de rieres, zones de desembocadura i front litoral. I assenyala que nombrosos espais de la Costa Brava, situats a tocar de rius i rieres es preveuen urbanitzar i edificar, per això demana a les administracions públiques que revisin aquestes previsions i les deixin sense efecte. Aquest és el cas, entre d’altres de:
▪ El Ridaura amb el SUD 3 ampliació Port d’Aro.
▪ La riera del Mas Llor a Tamariu (amb els PAU A.2.3 i PAU A.2.7).
▪ La riera del Canadell, a Calella de Palafrugell, amb previsió de 50 nous habitatges (PAU A4.7).
▪ La riera de Tossa de Mar amb el PMU Bon retir.
▪ La riera de Llançà amb el sector Palandriu.
▪ La riera de Portlligat, en quina àrea inundable es preveuen traslladar les instal·lacions esportives i el camp municipal de Cadaqués.
▪ El rec d’en Feliu a Llançà (PE Roses 2).
▪ La riera de Calonge amb el SUD 1 Passeig d’hivern i PAU 2 riera nova de Calonge.
▪ La riera de Canyet de Rosamar a Santa Cristina d’Aro.
▪ La riera d’Aubi.
▪ La desembocadura del Tordera.
SOS Costa Brava reclama també a la Generalitat de Catalunya la delimitació de les zones inundables a totes les rieres i torrents del litoral, així com tramitar i aprovar tots els planejaments d’espais fluvials que no s’han encara completat a excepció dels principals rius, i la revisió de les actuals delimitacions de les àrees inundables atesos els nous factors climàtics.
Finalment, SOS Costa Brava reclama la recuperació de la directriu urbanística de prohibició d’urbanitzar en zones sotmeses a risc d’inundació i a riscos naturals, de l’article 9.2 de la Llei d’Urbanisme segons el seu redactat inicial de la Llei 2/2002 de 14 de març així com dels  principis establerts al derogat article 6 del Reglament de la Llei d’Urbanisme que prohibien urbanitzar i edificar en zones inundables en períodes de retorn de 100 anys en zones de flux preferent i limitaven els usos en zones inundables en períodes de retorn de 500 anys. Aquest precepte incorporava un règim proteccionista que fou derogat, malgrat la seva utilitat i valor. I directriu que caldria recuperar especialment a la vista de la cada vegada més intensa perillositat dels episodis de pluges torrencials i els efectes de la crisi climàtica.

La federació SOS Costa Brava
SOS Costa Brava és una federació d’entitats compromeses amb la defensa del territori de la Costa Brava, treballant per frenar l’especulació urbanística i preservar els espais naturals per a les futures generacions. Amb el suport de la ciutadania i la col·laboració amb les institucions, la federació impulsa accions de sensibilització i pressió política per garantir la preservació del nostre medi ambient i paisatge únic.

Tags: Comarques gironines, construcció, costa brava, medi ambient, pla urbanístic, revisió, risc, SOS Costa Brava, urbanisme, urbanitzacions, zones inundables

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La Unitat de Drons de la Policia Local de Palafrugell col·labora amb la situació d’emergència al País Valencià
Notícia següent
La Creu Roja a Girona es mobilitza per donar suport al dispositiu d’emergència a València

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes