SOS Costa Brava passa a l’acció per defensar els oceans i treballa per l’aval científic

L’Escala

Aquest divendres, amb motiu del Dia Internacional dels Oceans i les Mars, el Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala va acollir la presentació “El mar de la Costa Brava, espai marí a protegir”.

La sala d’actes es va omplir de públic per assistir a les xerrades i col·loqui a càrrec de Josep Maria Gili, professor d’investigació del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar i especialista en Ecologia Marina; Ramon Alturo, director del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; Núria Raventós, doctora en Biologia, investigadora al CEAB-CSIC de Blanes i membre de SOS Costa Brava; i Eduard de Ribot, advocat de SOS Costa Brava. “Els oceans actuen com a reguladors del clima, com a reservori de la biodiversitat i com a proveïdors d’aliments”, va introduir Núria Raventós encetant l’acte.
La jornada va servir per posar de manifest que la protecció dels oceans és un deure legal i SOS Costa Brava va advertir que hi ha molta feina per fer. “És el moment de defensar el mar d’amenaces com el macro parc eòlic marí del Golf de Roses: les figures de protecció no són efectives”, va explicar Eduard de Ribot, advocat de la federació. “La protecció és un deure legal i ara treballem per l’aval científic”, va puntualitzar de Ribot. I és que SOS Costa Brava apunta a una doble estratègia per tal de passar a l’acció per la defensa del mar: d’una banda preveu exigir a l’Estat la declaració d’àrees marines protegides fins al 30 % i reclamar ampliacions per tal de connectar zones ara inconnexes. De l’altra, exigir una protecció efectiva de la Generalitat de Catalunya a les 5 zones de la xarxa europea Natura 2.000, a més de la zona marítima de l’Albera i la badia de Pals, incloent el Baix Ter. “Calen plans de gestió, reserves naturals marines integrals i espais de protecció estricta”, va cloure l’advocat.
Josep Maria Gili, professor d’investigació del CSIC a l’Institut de Ciències del Mar i especialista en Ecologia Marina, va explicar que el mar de l’Empordà allotja unes 3.200 espècies i el 70% dels hàbitats marins de la Mediterrània. “Tenim un patrimoni impressionant per preservar: el mar de l’Empordà és un cas únic al Mediterrani occidental”, va argumentar Gili, qualificant la zona com a “espai de màxima productivitat” i explicant que el vent actua com a “vector de vida”. El professor va matisar que “la conservació no és prohibició, és una forma de gestió alternativa”. És per això que va destacar la necessitat d’un “canvi d’actitud, inclús a nivell d’hàbits personals”, així com la necessitat d’una “nova llei europea de restauració ambiental”.
En aquesta línia, Ramon Alturo, director del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, va explicar que els paràmetres de protecció 30% – 10% no són efectius per la manca de plans de gestió. Així, també va posar de manifest la necessitat de “figures de protecció estables”.
Coincidint amb el Dia Internacional dels Oceans i les Mars, 8 de juny, SOS Costa Brava va organitzar l’acte per commemorar la data amb un acte que vol servir per conscienciar sobre la seva importància i promoure accions per a la seva conservació. L’objectiu d’aquesta jornada també era fer una crida a reclamar el compliment dels objectius internacionals de les Nacions Unides, de la Unió Europea i de l’Estat, pel que fa a la preservació del 30% de les zones marines de la Costa Brava abans del 2030, així com de dotar de protecció estricta el 10% del mar.

Tags: Alt i Baix empordà, biodiversitat, ciència, consciència ambiental, conservatori litoral, espais naturals, fons marí, jornades, L’Escala, medi ambient, mediterrani, protecció, societat, SOS Costa Brava

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal assisteix a la jornada “compartim experiències” de la Diputació de Girona
Notícia següent
La Fira de la Gamba de Palamós torna a batre rècords en la seva 9a edició

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes