Palamós.- Aquest dimecres, amb el títol “Parlem d’humanització, cal?”, SSIBE ha celebrat una jornada interna amb professionals del sector per tal de fomentar la cultura de la humanització en l’entorn sanitari i apropar-los a aquest estil de treball.
Humanitzar l’atenció sanitària és un dels reptes actuals del sector i seguir avançant en la gestió i atenció assistencial centrada en les persones.
Xavier Pérez, gerent, ha donat el tret de sortida a la taula debat conduïda per Jordi Rodríguez, periodista i en la què participaven Candela Calle, directora general de la Fundació Sant Francesc d’Assís; Ma. Pilar Delgado, responsable de l’àrea de recerca del projecte HU-CI; i Glòria Galera, infermera de l’Hospital de Palamós i membre de la Comissió d’Humanització de SSIBE.
A la jornada hi ha assistit al voltant de 50 professionals i algunes de les idees destacades han estat: la necessitat d’un canvi cultural de l’organització per avançar en aquests aspectes, la importància del lideratge i les conseqüències en la salut de les persones usuàries i també dels professionals. Treballar per la sensibilització i la formació és l’inici, i disposar d’un pla estratègic d’humanització que inclogui un pla d’accions i un sistema d’avaluació amb indicadors pot ajudar al seu desplegament.
Comissió d’humanització a SSIBE
La jornada ha estat promoguda per la Comissió d’humanització de SSIBE, creada a l’octubre del 2021. Està liderada per gerència i compta amb professionals assistencials i de la unitat d’atenció al ciutadà i comunicació, des de la comissió s’entén que la humanització ha de centrar-se en el pacient, assegurant la qualitat assistencial però també l’empatia i atenció personalitzada al pacient.
Per tal d’impulsar iniciatives s’han establert tres eixos estratègics:
Confort i espais: Pensant en el benestar físic i emocional.
Participació: disposar d’espais d’opinió i conèixer l’experiència del pacient.
Tracte i acompanyament: tenir en compte la comunicació, l’empatia i la relació dels professionals amb el/la pacient
Primeres passes cap a la humanització: Des del passat octubre, ja s’han promogut algunes iniciatives concretes, com la que s’ha presentat en relació a recomanacions sobre la humanització de l’atenció a pacients.
Més enllà de la comissió, a SSIBE, ja s’han impulsat projectes que contribueixen a la humanització de l’atenció sanitària: tot el treball d’humanització del procés de part (part a l’aigua, acompanyament durant les cesàries programades, pla de part personalitzat, formació específica a l’equip); el foment del descans nocturn dels pacients hospitalitzats; un sistema d’enquestes per conèixer l’opinió i l’experiència del pacient (NPS) per fer després accions de millora.
Altres experiències són la millora de la informació que es dona als i a les usuaris/àries per a la realització de determinades proves o preparacions com són la preparació per a la colonoscòpia, la recollida d’orina, la realització de polisomnografies amb l’empresa DIGIMEVO.
I finalment, recordar que SSIBE ja fa anys que compta amb un equip de voluntariat (intern i l’extern) que vetlla per a l’acompanyament dels usuaris i usuàries que més ho necessiten i faciliten la seva comunicació amb la seva família. A més a més de Tirita Clown, les pallasses hospitalàries que ens ajuden a la millora del benestar emocional de petits i grans.

Deixa un comentari