Torroella de Montgrí (ACN).- L’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí de la Costa Brava Nord ha celebrat aquest dissabte a Torroella de Montgrí una jornada entorn de la generació d’energia eòlica al Golf de Roses. Titulada “L’eòlica marina, compatible amb el mar de l’Empordà?” s’ha compost de diverses ponències i taules rodones, que han servit per elaborar un manifest que reclama suspendre la tramitació del macro parc, així com del PLEMCAT.
El portaveu de la plataforma, Ferran Vallespinós, ha detallat que aquesta reclamació ve motivada per “les incerteses tant jurídiques com científiques del projecte” i que la moratòria serviria perquè “hi pugui participar el territori i conèixer què es vol fer, un cop es resolgui la reclamació al Tribunal Suprem“.
En la jornada de debat sobre el futur macro parc eòlic del Golf de Roses celebrada a Torroella de Montgrí, Vallespinós ha demanat també que “no s’avanci res sense disposar dels resultats dels projectes científics, que s’estan fent a la zona i diran objectivament quin serà l’impacte” d’aquesta infraestructura prevista a la Costa Brava Nord.
Per la seva banda, l’advocat que porta el recurs contra el Pla d’Ordenació de l’Espai Marítim (POEM) –presentat conjuntament entre la plataforma Stop Macro Parc Eòlic Marí i la Iaden-Salvem l’Empordà, amb el suport de SOS Costa Brava–, Eduard de Ribot, s’ha mostrat convençut que “la zonificació eòlica del Golf de Roses per implantar el macro parc és il·legal” perquè, segons ha detallat “vulnera el principi de precaució, que ha de presidir els projectes que tenen impacte en el medi ambient i perquè és una zona amb excepcionals valors ambientals i faunístics, que es posen en risc amb aquesta aprovació“.
L’advocat també ha denunciat “irregularitats de procediment, que no s’ha sotmès el reial decret a consulta prèvia ciutadana ni s’ha consultat als sectors afectats” i ha afirmat que “hi ha hagut desviació de poder, perquè la zona estava protegida des del 2009“. De Ribot ha explicat que “el recurs ha estat admès a tràmit pel Tribunal Suprem” i que estan pendents de formalitzar l’escrit de demanda, rebre l’expedient administratiu i explicar els motius d’impugnació.
Des de la plataforma critiquen també que la Generalitat “promou un suposat projecte d’investigació, anomenat Plataforma d’R+D+i en Energies Marines de Catalunya (PLEMCAT), a una zona no qualificada per fer recerca i que molt ens temem que és un primer pas d’ocupació del mar per facilitar la futura instal·lació dels polígons industrials“.
Reclamacions
En finalitzar la jornada, s’ha redactat un manifest en el que es reclama la suspensió de la tramitació de qualsevol iniciativa (també el PLEMCAT) relacionada amb la generació d’energia eòlica marina al Golf de Roses fins que, entre d’altres mesures, “s’apliqui la màxima transparència a tots els procediments per implementar energies eòliques a l’Empordà“.
A més també se sotmet a la condició que “es doni veu a al territori per a decidir quin model de transició energètica es vol, es garanteixi la compatibilitat amb la futura protecció de l’espai marítim, es resolguin les qüestions jurídiques del recurs contenciós administratiu contra el POEM i es demostri, mitjançant estudis científics independents, el nivell d’impacte que aquesta mena de projectes generarà sobre el territori i si serà compatible amb la conservació dels seus valors actuals“.