Territori multa amb 6.000 euros el promotor del Fluvià Nàutic de Sant Pere Pescador per “alterar” l’espai protegit

Sant Pere Pescador (ACN)

El Departament de Territori ha incoat un expedient sancionador contra el promotor del Fluvià Nàutic de Sant Pere Pescador i li imposa una multa de 6.000 euros per una infracció administrativa greu per haver “alterat” les condicions d’aquest espai natural protegit.

A la resolució, es recullen diversos episodis documentats des del 2023. Entre ells, la tala d’arbres i matolls o la instal·lació d’una guingueta de platja, a més de canalitzacions i tanques. Aquesta però, no és l’única sanció al propietari ja que des del Departament confirmen que hi ha dos expedients més en marxa amb multes que en total sumen 34.249 euros en aquest cas per fer obres a la rampa de varada i anunciar activitats recreatives per a les quals no té permís.
A tot això, però, cal sumar un tercer expedient obert per obstaculitzar la tasca dels inspectors i que va suposar una multa de 3.000 euros. Per tal de donar solució a aquest tema, des del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica proposen al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, que és el titular de l’espai signar un conveni per tal que aquesta zona s’integri al PN Aiguamolls Empordà.
A la darrera resolució, l’instructor recull els antecedents de l’expedient amb diversos episodis documentats tant pels Agents Rurals com pel propi Departament o el Parc Natural dels Aiguamolls. Entre ells, hi ha tales d’arbrat i matolls, execució de canalitzacions o la instal·lació de tanques i una guingueta de platja. Malgrat que el promotor hi va presentar al·legacions, el Departament considera provat que es van fer les tales i diverses actuacions a la zona que en van alterar l’estat original.
Així ho constata en un informe de la Secció de Biodiversitat i Medi Natural. Amb data 7 de novembre del 2023, va manifestar que l’activitat a l’espai havia provocat la desaparició de vegetació herbàcia i arbustiva a la zona, que mai s’havia informat de l’activitat als òrgans responsables de la gestió de l’espai. A més, considerava que les afectacions que s’hi havien produït, van alterar les característiques pròpies de l’espai. Una alteració que, com a mínim, afectaria unes 4 hectàrees de l’hàbitat d’interès comunitari.
A més, un informe sol·licitat al Parc Natural dels Aiguamolls concloïa que hi havia hagut afectacions a la zona de vegetació dels prats i dins del parc, especialment a tocar de l’Estany Sirvent. En relació a les actuacions per fer-hi obres accessòries i serveis de la guingueta, constataven que s’havia eliminat terra i vegetació i fet rases. També constatava que part de les actuacions s’havien fins dins l’àmbit del parc i que cap comptava amb la seva autorització.
El departament va ordenar incoar a finals de gener l’expedient sancionador, que ara s’ha resolt amb la imposició de la multa.
La llei estableix sancions d’entre 3.001 euros a 200.000 en casos d’infracció greu però fixa l’import en 6.000. No obstant això, en cas de reconeixement de la responsabilitat i pagament voluntari, preveu unes reduccions que rebaixarien l’import fins als 3.600 euros.

Al·legacions per una sanció “ínfima”
Des de l’entitat ecologista Iaeden-Salvem l’Empordà avisen que presentaran al·legacions a la sanció imposada per la Generalitat ja que la consideren insuficient i deixen clar que seguiran pressionant “per recuperar i rehabilitar” el Fluvià Nàutic.
En aquest sentit, aposten per unes sancions “proporcionals a les il·legalitats del promotor”, tot i els recursos que fa el propietari per, asseguren, “allargar els seus guanys”.
I és que, tot i celebrar que se’l multi, consideren que la sanció és “ínfima”. En un comunicat, la Iaeden recorda que el propietari està traient un benefici econòmic del lloc, cobrant per la pernoctació als ocupants de les autocaravanes, llogant caiacs, a més d’altres serveis.
A més, lamenten que la Generalitat no hagi obligat el promotor a restaurar ambientalment l’espai. Això contradiu, segons la Iaeden, el reglament per a la Restauració de la Naturalesa de la Unió Europea, en els casos que es tracti d’espais inclosos dins la Xarxa Natura 2000. A tot això s’hi sumen les “amenaces” per part del propietari a “tot aquell que expliqui les veritats”.
La Iaeden argumenta que des de Territori no fa cap acció realment coercitiva malgrat els informes dels Agents Rurals i la resolució del Síndic de Greuges, que aquest estiu instava a les administracions a que aturin i sancionin les activitats sense autorització.

Tags: club nàutic, Departament de Territori i Sostenibilitat, espais naturals, Fluvià, IAEDEN, medi ambient, sancions, Sant Pere Pescador, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Detenen “in fraganti” dos lladres que estaven robant en una botiga de Castelló d’Empúries
Notícia següent
Figueres crea un itinerari turístic i cultural per descobrir la relació de Josep Pla amb la ciutat

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes