Torroella de Montgrí.- L’oblit reiterat de les advertències de la ciència i el fracàs de totes les cimeres climàtiques ens han col·locat davant d’una situació gairebé irreversible. Només cal veure les darreres dades del nostre escalfament global, tant oceànic com continental.
El canvi climàtic és el major problema al que s’ha enfrontat la humanitat al llarg de tota la seva història. Però també pot representar la major oportunitat per canviar radicalment el nostre model econòmic i polític.
Amb el cicle de conferències “No tenim planeta B!” el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí vol propiciar una reflexió sobre el nostre model de desenvolupament i plantejar diferents propostes sobre com transformar-lo perquè sigui sostenible i permeti que totes les persones puguin viure dignament sense comprometre el benestar de les generacions futures.
Els mesos d’octubre i novembre tindrà lloc la segona part del cicle amb noves conferències i activitats, amb la programació següent:
Dijous 19 d’octubre a les 19 hores. Conferència sobre Biodiversitat, a càrrec de Núria Bonada, del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona.
Dijous 26 d’octubre a les 19 hores. Conferència sobre Recursos, a càrrec de Xavier Soler, de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Dijous 2 de novembre a les 19 hores. Conferència sobre Inundacions, a càrrec d’Anna Ribas, de l’Institut de Medi Ambient i Departament de Geografia de la Universitat de Girona.
Dijous 9 de novembre a les 19 hores. Conferència sobre Agricultura, a càrrec de Robert Savé, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
Dijous 16 de novembre a les 19 hores. Conferència sobre Incendis, a càrrec de Joan Vilà, del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), Cos de Bombers de la Generalitat.
Dijous 23 de novembre a les 19 hores. Conferència sobre Energia, a càrrec d’Antonio Turiel, de l’Institut de Ciències del Mar – CSIC.
En aquest cicle de conferències no només es vol reflexionar des d’una vessant teòrica sinó que també es vol implicar en ser part de la solució, prenent consciència que les nostres accions poden contribuir als canvis globals i podem modificar hàbits de la vida quotidiana que, modestament, poden ajudar a la preservació del planeta. Per aquest motiu al finalitzar la conferència del dia 19 d’octubre, i dels dies 2 i 9 de novembre, es comptarà amb la presència d’Esther Peñarrubia, Dra. Enginyera Agrònoma i activista, que ensenyarà de manera pràctica, senzilla i eficient, com podem ajudar el planeta.
“No tenim planeta B!” està organitzat pel Museu de la Mediterrània i la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis. Les dues institucions unim esforços per sensibilitzar i conscienciar sobre temes i problemàtiques ambientals, aprofundint en el seu coneixement amb base científica, amb la intenció d’aportar informació i dades objectives de la mà de veus expertes en les diferents matèries.