La Bisbal d’Empordà.- Per segon any consecutiu, l’Associació Catalana de Ceràmica i el Terracotta Museu de la Bisbal organitzen “Antic Ceràmica”, la trobada especialitzada en ceràmica antiga de la Bisbal d’Empordà.
Una fira d’exposició, venda i intercanvi de peces de ceràmica antiga i de col·leccionisme de totes les èpoques i de totes les tipologies (terrissa, pisa, paviments, ceràmica de revestiment, ceràmica artística i decorativa, etcètera). Evidentment, hi haurà representació de la ceràmica bisbalenca, però es reuniran peces d’arreu de Catalunya i de tota la península Ibèrica.
Oberta al públic en general, “Antic Ceràmica” se celebrarà el diumenge 15 d’octubre en els exteriors dels Terracotta Museu, entre les 10 i les 14 hores. A més, paral·lelament s’han programat diferents activitats complementàries i gratuïtes, entre les quals cal destacar la presentació de dues novetats editorials especialitzades en ceràmica a càrrec dels seus respectius autors.
Primer es presentarà la publicació: “Catálogo de sellos y marcas de la alfarería española”, on els estudiosos Alfons Romero i Santi Cabasa han classificat 2.300 inscripcions epigràfiques de gairebé 300 centres de producció ceràmica, ordenats geogràficament. Aquesta obra és el resultat de cinquanta anys d’estudi sobre els segells i les inscripcions d’autor trobats en peces de terrisseria tradicional. Una catalogació que, sens dubte, esdevindrà una eina imprescindible per a tots els estudiosos de la ceràmica tradicional, tant per saber l’origen i autoria de les peces, així com per poder-les situar en un marc cronològic aproximat.
La segona presentació serà la del llibre de Josep Antoni Cerdà: “La rajola catalana”, editat per Brau Edicions. La rajola decorada ha tingut a Catalunya una gran rellevància, és una manufactura tradicional que, d’una manera especialment notable, conté els valors intrínsecs a la producció artesana: funcionalitat i bellesa, però a més descriu les formes de viure de l’època. L’autor repassa les clàssiques rajoles d’oficis, els precedents més remots i les aportacions modernes, així com els grans plafons de temàtica civil o religiosa. Un llibre indispensable per conèixer aquest patrimoni, tan lligat a la cultura popular.
Entre la resta d’activitats de la jornada hi haurà portes obertes en el Museu, un taller de torn per mainada i una visita guiada a l’exposició temporal “Carles Sala. D’oller a artista de la ceràmica” a càrrec del seu comissari i director del Museu, Xavier Rocas. Aquesta mostra posa la mirada a la nissaga d’ollers de la família Sala, amb una història que es remunta a uns cent setanta-cinc anys enrere, un període en el qual la professió es va transmetre inalterablement de generació en generació, culminant amb Carles Sala i Mitjà, l’últim terrisser de la nissaga. A mitjans dels anys setanta Carles Sala va anar abandonant aquesta manufactura tradicional per a centrar-se en la seva obra artística.