Torroella de Montgrí.- Un grup de 15 joves d’arreu de Catalunya estan participant aquests dies en el camp de treball “Queda’t de pedra al Montgrí!”, una iniciativa formativa i de lleure que té com a objectiu apropar-los al coneixement de la pedra seca.
Precisament, aquest és un dels elements patrimonials més representatius del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, àmbit territorial en el qual es desenvolupa l’activitat. De fet, paral·lelament a les activitats més directament relacionades amb la pedra seca, els joves també tindran temps per conèixer a fons els diferents paisatges i recursos naturals que configuren aquest entorn.
La tasca tècnica que es realitza durant el camp té a veure amb la preservació, el coneixement i la difusió del patrimoni cultural i natural del Parc Natural. La intervenció té com a centre la posada en valor de la pedra seca sabent que aquesta té un gran valor històric i és un autèntic referent identitari a molts territoris on predomina. La tasca tècnica està acompanyada amb activitats diàries. Aquestes estan dividides en tres grans àmbits: el lleure, el grup i l’entorn natural. En el camp de treball hi té un protagonisme especial la bicicleta, que permet als joves accedir més fàcilment a la tasca tècnica i a la vegada poder visitar l’entorn natural de manera més extensa i còmoda. Els joves tenen com a centre d’operacions l’Institut Montgrí.
El camp està organitzat per la direcció general de Joventut de la Generalitat i gestionat per l’associació juvenil Ígnia. L’Ajuntament hi col·labora activament des de les àrees de les àrees de Patrimoni, Medi Ambient, Joventut i el Museu de la Mediterrània. L’assessorament tècnic i històric va a càrrec de l’arqueòleg Ferran Codina.
Les activitats sobre el terreny es realitzen en una finca municipal situada a prop de les Dunes. Els joves fan tasques de desbrossament, inventari i reconstrucció de dues barraques de pedra seca. Així mateix, properament assistiran a una formació de tres dies a càrrec de l’associació Prat Comú, de l’Alt Empordà, que els introduirà en l’art de construcció de pedra seca, una tècnica que està declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.