Torroella de Montgrí posa noms de dona a diversos carrers del municipi

Torroella de Montgrí.- Entre març i agost de 2021, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va portar a terme el procés participatiu “Amb Nom de Dona” per tal que la ciutadania fes propostes per feminitzar el nomenclàtor local.

En el marc d’aquest procés, la ciutadania i entitats locals van fer una norantena de propostes i finalment se’n van escollir per votació popular un total de 12: 4 noms de dones de l’àmbit local, 4 de l’àmbit dels Països Catalans i 4 de l’àmbit universal.
Per tal d’executar els resultats del procés participatiu, el consistori va crear la Comissió del Nomenclàtor, amb representació de tots els partits polítics, que finalment va ser l’encarregada de fer efectiu aquest canvi de denominació de vials, espais públics i places.
Pel que fa a les als noms de dona locals, s’han assignat a espais i equipaments públics locals amb els quals les figures femenines hi tenien alguna relació. L’Auditori de Casa Pastors és anomenat ara, Auditori Joana Darné, figura molt lligada al teixit associatiu del municipi. L’Escola d’Adults, situada al Convent dels Agustins, ha estat anomenada Escola d’Adults Maria Rosa Llos Comalat, en record a la pionera en l’ensenyament de la llengua catalana a persones adultes. Pel que fa a Quimeta Serra Janoher, popularment anomenada Quimeta de l’Horta, es col·locarà properament una placa commemorativa a l’espai públic situat davant l’Espai Ter, cantonada del c. del Riu i c. del Safareig, on es trobava la casa on habitava la família de l’homenatjada. Pel que fa al nom de Marta Rigau, s’està pendent de situar.
Els noms de dona nacionals Muriel Casals i Joana Raspall està previst que es col·loquin als nous vials que s’han d’obrir al sud de la zona urbana de Torroella, a cada costat de la carretera de Palafrugell. El nom de Neus Català està previst que es pugui col·locar a un vial de la Bolleria. També s’han posat plaques als carrers Víctor Català del municipi on s’explica que aquest era el pseudònim utilitzat per l’escriptora Caterina Albert.
Pel que fa les propostes de noms de dones universals: Rosa Parks, Marsha P. Johnson, Berta Càceres i Anaïs Nin s’han posat als passatges de vianants situats a la zona de la urbanització la Granja.
Roser Font, regidora de Convivència, ha explicat que “amb la feminització del nomenclàtor local volem visibilitzar el paper de les dones a la societat i la importància de determinades dones que han destacat en diferents àmbits. Figurar en el nomenclàtor és un reconeixement al seu llegat”.
La regidora de l’Arxiu Municipal, Pilar Valls ha explicat també que “el procés participatiu Amb Nom de Dona ja és una realitat i aquest procés no acaba aquí, ja que hi ha voluntat d’anar incrementant els noms de dona al nomenclàtor local durant els propers anys, per tal que hi hagi un equilibri real que respongui a la realitat social del nostre municipi”.

Tags: Ajuntament de Torroella de Montgrí, carrers, dones, feminisme, igualtat de gènere, nomenclàtor, procés participatiu, societat, Torroella de Montgrí

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
400 alumnes de les escoles de Palamós participen en la represa de la Festa de l’Arbre
Notícia següent
La Bisbal d’Empordà recupera una Passió en català del segle XVIII que el franquisme va prohibir ara fa 80 anys

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes