L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat una actualització del reglament del Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat amb l’objectiu de fer aquest òrgan més inclusiu i participatiu.
Un dels principals canvis és la incorporació de persones de la societat civil que desitgin participar a títol individual, sense la necessitat de pertànyer a una entitat específica. Per facilitar aquesta participació, en breu es farà la convocatòria.
A més, s’ha flexibilitzat la representació dels grups municipals i s’obre la possibilitat que el seu representant no hagi de ser necessàriament un regidor o regidora. El consell estarà compost per 15 membres, incloent la presidència (Ajuntament), la vicepresidència (EMD), vocals dels grups polítics amb representació a l’Ajuntament i a l’EMD, així com representants d’entitats i ciutadans a títol individual. En cas que el nombre de membres dels apartats de representació política i institucional superi els 15, es realitzarà un sorteig per determinar la participació de les persones voluntàries.
El regidor de Participació Ciutadana i Solidaritat i Cooperació, Txiki Sánchez, argumenta que “amb aquesta reforma del reglament, l’Ajuntament busca garantir un espai de diàleg obert i enriquidor, on els representants municipals, la ciutadania i les entitats tinguin un paper actiu en les polítiques de cooperació i solidaritat del municipi”.
El Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat és un òrgan consultiu de participació ciutadana que actua sota la direcció de la regidoria encarregada de la Cooperació i la Solidaritat. Aplega representants de les forces polítiques presents a l’Ajuntament, entitats locals i ciutadans que s’hi incorporin de manera voluntària i expressa. El seu objectiu principal és promoure els valors solidaris i la cooperació internacional entre la ciutadania, assegurant la transparència i la qualitat de les accions que es duen a terme en matèria de cooperació al municipi.
Aquest òrgan treballa per donar suport, assessorament i participar en iniciatives que promoguin la solidaritat i la cooperació per al desenvolupament dels països en vies de desenvolupament, amb l’objectiu d’eliminar situacions d’injustícia social, pobresa i vulnerabilitat.
Els fons gestionats pel Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat es destinaran, prioritàriament, a tres àmbits d’actuació: campanyes de conscienciació i informació dirigides a escoles, instituts i habitants del municipi; projectes orientats a pal·liar els efectes de catàstrofes naturals; i projectes d’associacions locals amb un impacte internacional.
El Consell es reunirà dues vegades a l’any, a finals del primer i del tercer trimestre. No obstant això, es podran convocar reunions extraordinàries segons les necessitats que puguin sorgir.