Tot a punt per recollir aquest dissabte la pega negra de la I Cuita de Pega a Sant Climent de Peralta

Forallac

Aquest cap de setmana s’ha completat amb gran èxit la primera fase de la I Cuita de Pega a la rajoleria del mas Frigola, a Sant Climent de Peralta.

Tot està preparat perquè aquest dissabte, 2 de novembre, a les 9 del matí, es procedeixi al desmuntatge de la pastera, trossejat i pesat de la pega obtinguda, tancant així aquesta experiència de recuperació d’un antic ofici que permetia obtenir pega negra a través de la segona destil·lació de la teia de pi.
L’activitat va començar divendres 25 amb una presentació pública a la sala d’actes de l’Ajuntament de Forallac. Diversos experts van oferir una xerrada sobre els usos històrics del quitrà i la pega, i van explicar els orígens de la nova peguera de Can Frigola, una peça clau del projecte “Gavarres Invisibles”, que pretén preservar els oficis tradicionals desapareguts a la regió.
El procés va continuar el dissabte 26 al matí, on després de 20 hores d’escalfament del forn, es van enfornar uns 450kg de teia de pi. L’encesa va ser a les 14 hores i es va iniciar una lenta combustió que va durar fins al diumenge a la nit. Durant aquest procés, la teia va suant el quitrà i passant  per un tub de ferro, mica en mica va caient a l’olla, que es deixa ben tapada per impedir que entri aire cap al forn.
Diumenge 27, a quarts d’onze del vespre, amb poc foc al forn, es va obrir l’olla i amb molta expectació, es va comprovar el quitrà que s’hi havia acumulat. Tot seguit es va encendre amb un paper durant una hora, de mentre es remena, s’hi cremen dissolvents i àcids que el transformarà poc a poc en pega líquida.
Després de diverses comprovacions, a quarts de 12 es va tapar i es va segellar de nou amb fang i palla. L’olla i la pastera estan connectades per un altre tub de ferro. Just dins l’olla, una bola de fang impedeix que la pega liquida s’escapi cap a la pastera.
Arriba el moment de punxar, des de la pastera amb la burja i deixar que mica en mica, vagi sortint la pega bullint i ompli tot l’espai. Envoltats de vapor i encara meravellats, veiem com s’omple la pastera  que segueix bullint.
Aquest nou projecte s’emmarca dins de l’esforç de gairebé tres dècades per part de l’Ajuntament de Forallac per recuperar i preservar la memòria dels oficis tradicionals desapareguts. Alhora un ofici més recuperat del projecte “Gavarres Invisibles” de Josep Matés, amb l’objectiu de recrear i posar en valor els oficis gavarrencs on el foc té un paper determinant.
La I Cuita de Pega està impulsada i coordinada pel mestre terrisser Josep Matés, de Fonteta, i la peguera ha estat recreada amb la incondicional ajuda de voluntaris locals. L’activitat, promoguda per l’Ajuntament de Forallac, compta amb la col·laboració del Consorci de les Gavarres i l’empresa Alameda Torrent.

Tags: Ajuntament de Forallac, cuita, Gavarres, historia, oficis, pega, projecte, recuperació, Sant Climent de Peralta, societat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Junts surt del govern de Palamós per desavinences amb el pressupost i deixa ERC i el PSC en minoria
Notícia següent
Un home apunyala un jove de 31 anys que vivia amb ell a Torroella de Montgrí i el deixat ferit greu

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes