Begur.- Dijous 5 de novembre va tenir lloc a l’Espai Mas d’en Pinc la reunió inicial entre l’Ajuntament de Begur, el Consell Comarcal del Baix Empordà, l’empresa Àpex Forestal i Ambiental –encarregada de la direcció d’obra i contractada mitjançant un ajut de la Diputació de Girona–, i les empreses contractades per a l’execució de les franges de protecció perimetral i la neteja de les zones verdes interiors del municipi de Begur.
A la trobada hi van ser presents l’alcaldessa de Begur, Maite Selva; el regidor de Medi Ambient, Pere Feliu; el tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur, Xavier Turró; les tècniques de Medi Ambient del Consell Comarcal, Mariona Virgili i Alicia Flores; Josep Fontacaba, representant d’Àpex Forestal i Ambiental; i representants de les empreses contractades.
La sessió de treball representa el tret de sortida de la primera fase d’execució de les franges de protecció perimetral i neteja de les zones verdes interiors de Begur, un projecte promogut i finançat pel consistori i que representa un dels plans més estratègics del mandat en termes de preservació i potenciació de l’entorn natural del municipi; així com la inversió més destacada per a l’actual curs, amb una dotació pressupostària de 300.000€. L’actuació, a més, compta amb el suport del Consell Comarcal del Baix Empordà –encarregat de la tramitació del projecte– i amb una subvenció de la Diputació de Girona.
Les obres es duran a terme a Son Ric, Vessana, Cantallops, Residencial Begur, Son Moles, Catalonia, i els voltants del nucli de Begur i La Borna; i s’actuarà sobre diferents franges que ja havien estat executades en un passat. Abans de l’inici dels treballs, a més, ja s’ha sol·licitat la pertinent autorització als diferents propietaris afectats per les franges.
El projecte contempla diverses actuacions sobre la vegetació que cal executar a les franges perimetrals de protecció de Begur, així com a les parcel·les i zones verdes interiors, per a millorar la seguretat dels veïns i veïnes, el patrimoni i les infraestructures; disminuir el risc de propagació d’un incendi cap a l’interior del nucli urbà o de les urbanitzacions; facilitar l’accés dels equips d’extinció a tot el perímetre de la zona edificada; i facilitar l’accés de la maquinària per a l’execució de la franja i el seu posterior manteniment.
Aquestes franges que voregen nuclis residencials i cases aïllades serviran, en cas d’incendi, tant perquè el foc no s’acosti als habitatges i també per facilitar l’accés als equips d’extinció. És per això que en el marc d’aquest pla s’actuarà sobre aquestes franges limitant la vegetació i reduint la densitat d’arbrat i l’estassada del sotabosc.
Pere Feliu, regidor de Medi Ambient, recorda que “el marc normatiu actual estableix que els subjectes obligats a executar les franges de protecció perimetral són els propietaris dels terrenys urbans de les urbanitzacions”. Per la seva part, l’alcaldessa Maite Selva explica que “el fet que fins ara no s’hagin executat els treballs ha implicat que l’Ajuntament hagi d’iniciar aquest projecte subsidiàriament”.
Dubtes sobre el projecte? Acosta’t a l’Espai Mas d’en Pinc
Durant el mes de novembre, els divendres al matí (de 9 a 12 hores), es respondran preguntes i es resoldran consultes presencialment a l’Espai Mas d’en Pic. Els veïns i les veïnes poden apropar-se per saber com han de netejar les seves parcel·les i els voltants de les seves llars, així com per rebre més informació sobre les obres d’execució de les franges perimetrals que estan previstes al municipi. A més, davant de qualsevol dubte també s’ha habilitat el correu electrònic protecciocivil@baixemporda.cat.
Y qué pasa con Aiguafreda, donde hay arboles secos y caídos desde la nevazón que hubo años atrás? zona de muchos pinos, que arden al menor contacto con fuego.