La Bisbal d’Empordà.- Els museus han d’assolir l’accessibilitat universal amb l’objectiu de ser equipaments inclusius que garanteixin les necessitats socials i l’accés universal a la cultura. En aquesta línia, el Terracotta Museu continua aplicant tot un seguit de millores.
A més, el Museu forma part del Pla d’Accessibilitat Turística del Baix Empordà impulsat pel Consell Comarcal. Les barreres físiques i comunicatives del Museu s’han pogut identificar gràcies al programa d’autoavaluació de l’accessibilitat MUSA, desenvolupat per la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona, per ajudar a la millora gradual de l’accessibilitat que presenta l’equipament i la seva museografia.
Durant el 2023 hi ha hagut diverses millores en el material audiovisual del Museu. Concretament, s’ha incorporat la llengua de signes catalana a l’audiovisual principal de l’exposició permanent, que ja estava subtitulat, i s’han subtitulat i afegit la llengua de signes als vídeos que es poden veure a l’àmbit de la terrissa fumada i a l’exposició temporal “Carles Sala. D’oller a artista de la ceràmica”.
Recentment, també s’ha dissenyat i produït material específic que es prestarà als visitants amb necessitats visuals específiques com un plànol del museu en relleu i braille per conèixer les principals característiques de l’edifici i orientar-s’hi, i un dossier explicatiu amb caràcters grans i braille català sobre l’exposició permanent i els seus diferents àmbits.
També es varen ampliar el nombre de franges podotàctils d’avís cromàticament contrastat, concretament en els trams d’escales que faltaven i en el tram des de l’entrada fins al taulell d’atenció al públic. D’aquesta manera el Museu vol facilitar la circulació per l’interior del museu a les persones amb necessitats visuals específiques. Els paviments podotàctils són superfícies amb una textura particular, situats a terra i que es poden reconèixer fàcilment al tacte. Es tracta d’alertes per a les persones amb necessitats visuals específiques, indicant obstacles, zones de perill, canvis de nivell, escales o ascensors.
Entre altres millores de menor envergadura destinades a millorar l’accessibilitat a les instal·lacions, durant el 2023 també es va substituir les aixetes del lavabo accessible per altres d’ergonòmicament accessibles i va incorporar un canviador per a nadons.
Bona part d’aquestes millores han estat possibles gràcies a diferents ajudes de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya com la subvenció per a la implementació de programes estratègics i de projectes específics dels museus o d’altres ajudes gestionades directament a través de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona.