Un estudi de l’ABS de La Bisbal d’Empordà s’endú la 4a Beca Joan Prat

Baix Empordà

Aquest dijous al matí es va celebrar la 12a edició de la Jornada de Recerca de SSIBE, amb la participació d’una vuitantena d’assistents. La jornada, que es celebra cada dos anys, és un punt de trobada de tota la comunitat de professionals que realitzen recerca i també una oportunitat per explicar les noves línies de recerca i fer un repàs a tota la producció citenífica realitzada en els dos darrers anys. Alhora, també es desvetlla l’estudi guanyador de la Beca Joan Prat de recerca clínica.

En la seva 4a edició, la beca Joan Prat se la va endur un projecte de l’ABS de la Bisbal d’Empordà, encapçalat per la nutricionista comunitària Cristina Aguilera amb l’estudi “Avaluació de la millora en la qualitat de vida dels pacients participants a la grupal de benestar nutricional”.
L’objectiu de l’estudi és l’avaluació de si una intervenció grupal, multidisciplinària, a persones amb sobrepès o obesitat millora la seva qualitat de vida, incidint també en canvis en els hàbits alimentaris, l’activitat física, la regulació emocional i millors indicadors o paràmetres de salut.
En total, es van presentat fins a 8 projectes i el jurat va valorar positivament la proposta guanyadora per l’aplicabilitat dels resultats de l’estudi en la resta d’Àrees Bàsiques de Salut i teràpies grupals que realitzen els diferents professionals comunitaris.

La recerca a SSIBE
Durant la jornada es va presentar també la nova línia estratègica de recerca de l’entitat, fent una aposta més decidida cap a la recerca translacional, és a dir, de transferència i aplicabilitat directa als serveis i pacients.
En aquest sentit diferents professionals van presentar projectes de recerca translacional en àmbits com el treball social, la pediatria o l’atenció comunitària; i també es van explicar les noves línies de recerca de ferides, d’insuficiència cardíaca o de recerca en laboratori.
També es va fer un balanç de la producció científica en els darrers anys i se’n va destacar el seu bon estat de salut que ja ha arribat als nivells prepandèmia. Especialment significatiu és la producció aquest aquest 2024, que en només 5 mesos ja ha arribat gairebé als resultat de l’any passat, quan es van presentar 68 pòsters, 28 comunicacions orals i 7 publicacions.
A banda, el Comitè de Recerca s’ha ampliat amb nous referents en matèries com la protecció de dades, en benestar emocional, la unitat d’informació assistencial o laboratori.

L’aplicació de la IA en l’assistència
La jornada va comptar amb la ponència magistral de l’Albert Sabater Coll, director de la Càtedra-Observatori d’Etica en intel·ligència Articial de Catalunya i que va exposar les diferents oportunitats que ofereix la nova tecnologia però també les consideracions ètiques i tècniques, abordant-ho des dels principis de transparència, justícia, seguretat, responsabilitat, privacitat, autonomia i sostenibilitat.

4a Beca Joan Prat
La Beca és convocada en honor del Dr. Joan Prat i Coll, que va ser durant molts anys directiu de SSIBE i que va traspassar el 2017. Aquest any arriba a la seva 4a edició i amb una dotació de 1.500 euros té per objectiu fomentar la recerca clínica dels i les nostres professionals.
Les beques concedides han estat:
2018, 1a edició, per a Nuri Parals, metgessa de l’ABS de Torroella amb l’estudi “Assaig clínic per avaluar l’efectivitat de l’autoanàlisi en el control metabòlic dels pacients amb diabetes mellitus tipus 2 (DM2)”.
2020, 2a edició, per Ivet Clemente i Alba Badell, logopedes del servei de rehabilitació amb l’estudi “Efectivitat d’un producte espessant adaptat respecte a l’habitual per incrementar la ingesta diària d’aigua en població amb disfàgia postictus. Projecte BE WATER”.
2022, 3a edició, per Maria Ribas, pediatra de l’Hospital de Palamós amb l’estudi “Determinació del perfil de sensibilitat a antibiòtica de l’Helicobacter Pylori en població pediàtrica del Baix Empordà”.

Tags: Baix Empordà, ciència, jornades, Medicina, premi, recerca, Salut, societat, SSIBE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
La fiscalia detecta un augment del 53% dels delictes d’odi a les comarques gironines, sobretot per actituds racistes
Notícia següent
L’Estartit dóna el tret de sortida al Costa Brava Blue Fest amb una xerrada sobre el tauró blau al Mediterrani

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes