Un estudi encarregat per la Comissió Europea aporta les primeres indicacions sobre la situació de la població del peix blau a Catalunya

Catalunya.- Els resultats de l’estudi sobre l’estat del Peix Blau a la Mediterrània Nord-Occidental realitzat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM/CSIC) indiquen que la mida del peix blau a Catalunya disminueix i pot tenir conseqüències en la reproducció i el creixement d’aquestes espècies.

Es tracta de les primeres indicacions sobre la situació de la població del peix blau a Catalunya, obtingudes a partir d’un estudi encarregat per la Comissió Europea, en el marc de les actuacions impulsades des de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims dins el Pla de Competitivitat del Peix blau a Catalunya, que es va presentar el 2016 com a conseqüència de la preocupació del sector de l’estat dels recursos i la tendència que els darrers anys tenien en les captures del peix blau.
Els resultats també assenyalen que la població de sardina i seitó és cada vegada més jove i que hi ha peixos que es pescaran abans d’haver-se reproduït per primera cop. Aquest fet tindrà com a conseqüència la disminució de la capacitat reproductiva de la població.
Les causes principals d’aquest fenomen s’atribueixen a canvis ambientals desfavorables, a les temperatures, les pluges, el plàncton, així com una explotació pesquera alta. D’altra banda, l’estudi assenyala com a possibles solucions la posada en pràctica de polítiques de mitigació del canvi climàtic i una gestió adaptativa en funció de l’estat del recurs.

Aquest estudi ha tingut tres objectius específics: la revisió de la informació biològica disponible per a les dues espècies principals, sardina i seitó; la revisió de la informació ecològica i pesquera, i el plantejament de propostes de gestió alternatives de la pesca.
Pel que fa al mètode de realització, els resultats s’han obtingut a partir de la recollida d’informació biològica clau, la distribució i connectivitat que s’obté de l’anàlisi genòmica dels individus capturats, l’estudi de la seva reproducció i el creixement i la condició i el contingut energètics.
L’estudi es va presentar en el marc d’una jornada que va tenir lloc dissabte passat a l’Institut de Ciències del Mar (ICM/CSIC), presidida pel director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, i pel director de l’Institut de Ciències del Mar (ICM/CSIC), Josep Lluís Pelegrí.
En el decurs de l’acte també es va explicar la creació i l’inici de l’Institut Català per la Governança del Mar i el seguiment biològic i pesquer de les principals espècies comercials de la costa catalana. Mitjançant l’ICATMAR, s’està recollint informació detallada per tal de que en un futur disposem d’una diagnosi més robusta sobre l’estat de les poblacions.
Finalment, el president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, Antoni Abad, va cloure la jornada agraint el treball científic desenvolupat durant l’any passat, així com la col·laboració del sector pesquer, tant en els embarcaments, com en la participació en els diferents tallers, enquestes i aportant la seva experiència sobre el terreny.

Tags: estudi, medi ambient, mediterrani, peix blau, pesca

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Notícia anterior
Les Denominacions d’Origen del vi catalanes líders per cinquè any consecutiu a Catalunya
Notícia següent
Resultat històric dels vins de la DO Empordà al concurs Grenaches du Monde

Vols estar informat?

Subscriu-te i rebràs les notícies de l’Empordà gratuïtament al teu correu.

Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Catalunya News

Segueix-nos

Instagram

També us pot interessar

Idiomes